>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

איגי - ארגון הנוער הגאה (צילום: שני צדיקריו)
שם צעירים גאים מרגישים בבית. אחת מפעילויות ארגון הנוער הגאה | צילום: שני צדיקריו
אתה בן 16 ומרגיש שאתה מעדיף לשבת בכיתה ליד ברק, ולא לצד מיכל. את בת 14 ולא מפסיקה לחשוב על ליה, מרגישה קצת שונה מכל החברות שלך שלא מפסיקות לדבר על "הבנים". ומה אם אתה מרגיש אי הלימה בין מי שאתה מבחוץ למה שאתה בפנים?

אכן, נעורים היא תקופה מבלבלת, רווית לבטים ותהיות, הן במישור החברתי והן במישור האישי. בלבול בזהות מגדרית או בנטייה המינית מכניס קושי נוסף ולא פשוט לאותה משוואה. רבים לא מוצאים את עצמם, מתקשים בגיבוש זהותם, ובעיקר מרגישים לבד בעולם.

איגי - ארגון הנוער הגאה, נכנס בדיוק למקום הזה. לאותו חלל בו צעירים רבים מרגישים לבד. באיגי הם מכירים חברים חדשים, מתנסים בפעילויות שונות ובעיקר מקבלים חיזוק משמעותי למי שהם. ארגון הנוער הגאה, שחוגג עשר שנים להקמתו, מהווה כתובת חשובה ומכרעת עבור צעירים וצעירות שמגלים את נטייתם המינית וזהותם המגדרית. איגי מפעיל קבוצות שונות ברחבי הארץ, מקיים פעילויות ואירועים שונים - ועל הכל מנצחים המתנדבים הרבים שיחד עושים שינוי.

באיגי הנערים והנערות מרגישים בבית

בפרוס השנה החדשה ועם כניסתו של גידי גרונברג לתפקיד המנהל החדש של תחום קידום הנוער בפעילות איגי ת"א ובמרכז הגאה, בדקנו מה רוקח צוות איגי לבני הנוער, ומהן ההתפתחויות החדשות המצפות לצעירים הגאים בשנה הקרובה.

גידי איגי (צילום: תומר ושחר צלמים)
גידי | צילום: תומר ושחר צלמים

לאחר שהקים וריכז את קבוצות הנוער הדתיות בתוך איגי קודם גרונברג לתפקיד ניהולי וכעת הוא לוקח את האג'נדה החברתית שלו צעד אחד קדימה. "בתחילת דרכי באיגי, אחת המטרות העיקריות שלי הייתה הקמת הקבוצות הדתיות בתוך הארגון", הוא אומר. "כתלמיד ישיבה לשעבר, אני יכול לומר בוודאות שאם בתור נער הייתי לוקח חלק בפעילות מהסוג הזה היו נחסכים ממני לא מעט קשיים, מה שהיה מקדים בכמה שנים את יציאתי מהארון".

גרונברג חבר לחברותא ובת קול ויחדיו הקימו את אותן קבוצות. "אף אחד לא האמין שתהיה היענות כל כך גדולה בקרב הנוער הדתי. כעת, משנכנסתי לנעליים גדולות יותר בתוך הארגון היה ברור לי שאני רוצה להוביל שינוי משמעותי בפעילות של הנוער", הוא מספר.

עד כה ליבת הפעילות של איגי הייתה הקבוצות החברתיות והמועדון נוער("המטבחון") אשר פתוח שלוש פעמים במהלך השבוע. השנה תיפתח מועצת נוער גאה, ארצית בדומה למועצות התלמידים הקיימות בביה"ס. בת"א קיים פרלמנט נוער אשר קובע את האג'נדה של הנוער בעיר, באיגי תבחר מועצה אשר תשמש כשופר ותייצג את קולו של הנוער הגאה בעיר מבפנים ובעיקר כלפי חוץ.

"אני רוצה שנציג מהמועצה ייצג את הקהילה הגאה באותן ישיבות בעירייה וידאג להשמיע את קולם של בני הנוער. אני רוצה שיו"ר המועצה הזו תשב אפילו בישיבות של מועצת הנוער הארצית, תצא מגבולות תל אביב ותשפיע באמת על מצבו של כל הנוער בגאה בארץ. עידוד אקטיביזם בקרב בני נוער הוא מבורך בעיני", אומר גרונברג.

אבנר דפני מנכ"ל עמותת איגי (צילום: בן יגבס)
מזמין אתכ ולם לקחת חלק בעשייה. מנכ"ל איגי, אבנר דפני | צילום: בן יגבס

בנוסף, השנה מתכוונים באיגי לפתוח מגוון קורסים מקצועיים לבני הנוער שנבחרו בקפידה ע"י בני הנוער עצמם בקבוצות מיקוד שנערכו. "הרעיון היה לתת לבני הנוער כלים מקצועיים ופרקטיים, בתוך מסגרת מגניבה וחדשנית אשר תדבר בשפה שלהם, תביא לידי ביטוי ותפתח כל אחד את הכישרון המיוחד שלו בתחום שמסקרן אותו".

מנכ"ל איגי, אבנר דפני, אומר, כי מרגש מאוד לפתוח שנת פעילות נוספת עם צוות גדול של מתנדבים ומתנדבות. "זו שנה מאוד חשובה לאיגי בה אנו בוחנים את הפעילות השוטפת עם בני הנוער ובודקים מה רלוונטי ומה פחות. אני קורא לכמה שיותר צעירים וצעירות לבוא להצטרף אלינו ולהתנדב בארגון המדהים הזה".

יואב מאיר: יעביר קורס באופנה ובסטיילינג

אחד מאותם מתנדבים, שבחרו להעניק מזמנם ומרצם לטובת הנוער, הוא יואב מאיר, פעיל ותיק בחוש"ן ודמות אהובה בקהילה. מאיר, המתמחה בתחום האופנה והסטיילינג, הפגין רוח התנדבותית בלתי רגילה. "לעניות דעתי התנדבות בתוך הקהילה מעצימה אותה ומעניקה לה ערך מוסף. מזה שש שנים שאני מתנדב פעיל בחוש"ן ובעבר גם בבית דרור, מאז שהייתי בעצמי חניך באיגי לפני כתשע שנים".

אירוע השקה סליו יואב מאיר (צילום: ראובן שניידר )
ילמד אופנה וסטיילינג. יואב מאיר | צילום: ראובן שניידר

מאיר מספר, כי בתור נער אפשרו לו להתפתח בכיוון שבחר, אך מודע לכך שיש לא מעט נערים שסביבתם אינה מאפשרת ואף איננה תומכת בבחירותיהם. מנקודת המבט הזו הוא בעצם מגיע. "את הקורס תעביר איתי נירית לוי, המגיעה גם היא מעולם האופנה והסטיילינג. הנערים ילמדו איך נוצר טרנד, מהי השראה, בחירת צבעים מתאימה, פרקטיקה-איך לאייר את מה שהם מדמיינים בראשם, איך להרים סט צילום מבחינת הסטיילינג ועוד, הקורס יועבר בדרך מאוד מעשית".

יונתן ונונו ועומרי שפירא - איך מפיקים אירועים?

יונתן ונונו ועומרי שפירא, שני אייקונים מוכרים מחיי הלילה הגאים, יעבירו קורס הפקת אירועים. "אנחנו, בקהילה הגאה, אוהבים להגיע לאירועים נוצצים עם איזו כותרת סקסית למען הקהילה וכך להרגיש בעצם שתרמנו את חלקנו. אך בפעילויות התורמות לאיחוי בין קבוצות קטנות בתוכנו אנו בהחלט לוקים בחסר", אומר שיפרא.

יונתן ונונו ועומרי שפירא (צילום: דור מלכה)
יונתן ונונו ועומרי שפירא | צילום: דור מלכה

בנוסף למאבק הפוליטי/חברתי, אומרים השניים, חייב להתקיים גם דיון פנימי שיגרום לקהילה להתפתח ולהתקדם. "הארגונים הגאים מספקים שירות עצום לקהילה, ואנו בתור גאים תל-אביבים נוטים לקחת זאת כמובן מאליו, לכן איחדנו כוחות ובאותה רוח התנדבותית הרכבנו קורס מרתק של הפקות אירועים", אומר ונונו, המתנדב גם כמנהל השיווק של האגודה. 

הקורס יעסוק בבחירת קונספטים, מוזיקה, תוכן אומנותי, עיצוב גרפי, דימוים ויזואליים, צילום חשיבות המיתוג ועוד. הוא יכלול בתוכו גם הרצאות אורח של קרן דותן, רענן שטרן, בן ורונה פולסקי, רועי רז וגילי אליאש".

הבדידות שבארון לא משתלמת

ערן מרגלית (19), חניך ותיק של איגי, מדגיש את חשיבות פעילותו של הארגון. "אני זוכר את התחושה הנדירה שחשתי עוד בפעם הראשונה שהגעתי אל "המטבחון" ב-28.8.08. לראשונה בחיי הרגשתי שאני יכול לא לפחד ממה שיגידו ופשוט להיות מי שאני".

ערן איגי (צילום: תומר ושחר צלמים)
ערן | צילום: תומר ושחר צלמים

בהמשך, הבין מרגלית כי הבדידות שמאפיינת את הארון, פשוט לא משתלמת. "הכרתי אנשים שעזרו לי להתעלות,להתגבר על הפחדים ולקבל הרגשת ביטחון. איגי הוא מקום להימלט בו מלחצי היום יום ולקבל חיבוק. בשלב מאוחר יותר בגיל 18, הצטרפתי גם לקבוצת ה"שגרירים" אשר מבצעת פעולות הסברה למען הקהילה בכל מיני מוסדות חינוכיים (למעט בתי ספר-אחריות חוש"ן). אין תחושה מספקת יותר מלשמוע אדם שמשנה את דעתו אחרי שיחה ולדעת שאני בעצם הגורם לכך".

מירית איגי (צילום: תומר ושחר צלמים)
מירית | צילום: תומר ושחר צלמים

מירית סבג-קפון, מדריכה ותיקה ב"מטבחון" של איגי מספרת, כי  כשהייתה נערה לא היה מקום בו חלקה את הדילמות והקשיים בהיבט של הזהות המינית. באיגי, הדברים השתנו. "ההתנדבות כמדריכה מקנה לי סיפוק גדול בחזרה וחושפת אותי לעולם המורכב והעשיר של הנוער. אין ספק שההשתייכות האישית שלי לקהילה גורמת לי להבין טוב את רחשי ליבם של אותם נערים".

הקורסים השונים תומחרו בכ-150 ₪, סכום סמלי שייגבה מהחניכים. עם זאת, מוסיף גרונברג, מבחינתי לא בא בחשבון מצב בו חניך לא יוכל להירשם לקורס עקב בעיה כספית, פיתרון ימצא. "בנוסף לשני הקורסים הללו, עובדים באיגי בין היתר גם על קורס לדראג ועל להקת נוער גאה בהשראת תוכנית הטלוויזיה "GLEE".

 >> עשור לאיגי - ארגון הנוער הגאה

>< ארגון הנוער הגאה חוגג עשור של הצלחה