אורח חייהם של להט"בים נקבע במידה רבה בהתאם לאזור בו הם גרים. יש כאלו שהתמזל מזלם ונולדו במדינה המקיימת שיוויון זכויות מלא או חלקי ללהט"בים, ויש כאלו שנולדים במדינות בהן העונש על הומוסקסואליות הוא מוות.

בתקופה האחרונה מתקיימים במקביל שני תהליכים משמעותיים עבור קהילת הלהט"ב בעולם - התהליך הראשון הוא תהליך חיובי, שבא לידי ביטוי בעיקר במהפכת השיוויון בנישואים. אחרי עשרות שנים בהן נישואים גאים נחשבו לטאבו, אנו עדים בשנים האחרונות לגל של מדינות המאשרות נישואים גאים בצורות כאלה ואחרות, והופכות את הזכות הכל כך בסיסית לאפשרית. מצד שני מתרחש במקביל תהליך שלילי של מדינות שמחריפות את יחסן כלפי להט"בים. מדינות כמו רוסיה שהעבירה חוק המונע תעמולה הומוסקסואלית שהחזיר את הלהט"בים במדינה לארון, או כמו אוגנדה שמחריפות את העונשים על פעילות הומוסקסואלית.

אז איזו מדינה מעניקה לתושביה הלהט"בים את מירב הזכויות, ובאיזו מדינה הומוסקסואליות משמעותה גזר דין מוות? Mako גאווה סקר עבורכם את היבשות השונות ודירג את המדינות החיוביות והשליליות ביותר ביחסן ללהט"בים.

מצעד הגאווה בניו-יורק (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
מתוך מצעד הגאווה בניו יורק | צילום: אימג'בנק / Gettyimages

ארץ החופש והאפשרויות הכמעט בלתי מוגבלות: אמריקה

מעמד הלהט"בים באמריקה משתנה בין חלקי היבשת והמדינות השונות שבה. לדת הנצרות הרווחת ביבשת יש השפעה רבה על יחס המדינות ללהט"בים גם בימינו.

נישואים חד מיניים אושרו לראשונה בקנדה בשנת 2005, והם מוכרים בחלק ממדינות ארצות הברית ובמקסיקו. מדינות אחרות ביבשת מאפשרות איחוד חד מיני מסוגים שונים כגון איחוד אזרחי המעניק חלק או את כל הזכויות המגיעות לזוגות נשואים, וחלק מהמדינות מתירות אימוץ על ידי זוגות חד מיניים ושירות צבאי של הומוסקסואלים ולסביות. יחד עם זאת, מדינות רבות, בעיקר באזור האיים הקריביים אשר היו תחת קולוניאליזם של האימפריה הבריטית ממשיכות להוציא את ההומוסקסואליות אל מחוץ לחוק: ברבדוס, טרינידד וטובגו‎, גיאנה וג'מייקה.

בארצות הברית המשפט הפדרלי מכיר בנישואי בני זוג מאותו המין לאחר ביטול "החוק להגנת הנישואין" (DOMA) שנחקק ב-1996, על ידי בית המשפט העליון בקליפורניה בטענה כי אינו חוקתי. בעקבות ביטול החוק החל גל של מדינות שאישרו נישואים חד מיניים בתחומם, למרות שחשוב לציין כי ברוב המקרים מי שפתח את הפתח לנישואים אלו לא היה המחוקק עצמו, אלא בית המשפט שקבע כי האיסור על נישואים גאים הוא בבחינת הפליה הפוגעת בעיקרון השוויון.

בית המשפט העליון בוושינגטון אישור נישואים גאים (צילום: Mark Wilson, GettyImages IL)
אישור נישואים גאים בוושינגטון | צילום: Mark Wilson, GettyImages IL

הכי ורודה ביבשת - קנדה: מעמדם של להט"בים בחוק מוסדר החל משנת 1969. קנדה מכירה בזוגיות גאה ומאפשרת נישואים ואימוץ לבני זוג מאותו המין. החל משנת 1992 להט"בים בקנדה שרתים בצבא. החוק בקנדה אוסר על כל סוג של אפליה כנגד להט"בים ומכיר בניתוח לשינוי מין. 

הכי שחורה ביבשת - ברבדוס: הומוסקסואליות היא בלתי חוקית בברבדוס, והעונש עליה הוא מאסר עולם.

מצעד הגאווה בלוס אנג'לס (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
מצעד הגאווה בלוס אנג'לס | צילום: אימג'בנק / Gettyimages

אפליית להט"בים אסורה על פי חוק: אירופה

זכויות להט"ב באירופה הן מגוונות ושונות ממדינה למדינה. עשר מתוך שבע עשרה המדינות בעולם שאישרו נישואים חד-מיניים בשטחן הן אירופיות. תשע עשרה מדינות נוספות אישרו איחוד אזרחי או צורות איחוד אחרות המקנות לזוגות חד מיניים זכויות אזרחיות השוות לאלה של זוגות הטרוקסואלים נשואים, כגון "זוגיות רשומה", "זוגיות אזרחית" או "זוגיות דומסטית".

למרות הרדיפה של הומואים ולסביות, שרווחה במהלך ההיסטוריה של אירופה, מתקופת האימפריה הרומית ועד למאה ה-20, ובפרט רדיפה של הומוסקסואלים במהלך מלחמת העולם השנייה,‏ כיום נהנים להט"בים בצפון אירופה ובמערבה מזכויות אזרחיות ומקבלה חברתית באופן נרחב יותר מבכל יבשת אחרת. למעשה, חברות של מדינה באיחוד האירופי מחייבת אותה בביטול חקיקה אנטי-הומוסקסואלית ובחקיקת חוקים האוסרים על אפליה כזו.

מצעד הגאווה באמסטרדם (צילום: Michel Porro, GettyImages IL)
מצעד הגאווה באמסטרדם | צילום: Michel Porro, GettyImages IL

הכי ורודה ביבשת - הולנד: מעמדם של להט"בים בחוק מוסדר החל משנת 1811. הולנד מכירה בזוגיות גאה והייתה הראשונה בעולם לאפשר נישואים גאים. החוק בהולנד אוסר באופן מוחלט על כל סוג של אפליה כנגד להט"בים ומכיר בניתוח לשינוי מין וכן בשירות להט"בים בצבא.

הכי שחורות ביבשת - טורקיה ואזרביג'ן: ביבשת אירופה אין אף מדינה הקובעת בחוק כי הומוסקסואליות אינה חוקית אך בשתי מדינות אלו, מלבד ההכרה בחוק, אין שום חוק הקובע או מגן על זכויות להט"ביות ומונע אפליה. בטורקיה להט"בים מקבלים פטור משירות צבאי תחת סיבת מחלת נפש ובאזרביג'ן יש איסור על שירות צבאי ללהט"בים. בשתי המדינות ניתוח לשינוי מין דורש עיקור.

מיס טרנס טורקיה 2014
ולמרות זאת: מיס טרנס טורקיה 2014

ישראל יחסית על המפה הגאה: אסיה

לצערנו, רובן המכריע של המדינות ביבשת אסיה אינן מעניקות זכויות ללהט"בים. מדינות מרכז אסיה מתאפיינות בחוסר התייחסות חוקית לזכויות להט"בים, ובשתי מדינות טורקמניסטן ואזבקיסטן, הומוסקסואליות נחשבת אסורה בחוק עבור גברים. ברוב מדינות מערב אסיה (הכוללות את המדינות הערביות והמזרח התיכון) הומוסקסואליות אינה חוקית, וכך גם במדינות דרום אסיה, והעונשים על התנהגות הומוסקסואלית נעים מהגליה למחנות עבודה, דרך מלקות ומאסרים ממושכים ועד לעונש מוות.

אין תמונה
דף הומואים בפייסבוק באירן

הכי ורודה ביבשת - נפאל: בנפאל נהנים הלהט"בים ממעמד בחוק החל משנת 2007. נפאל מכירה בזוגיות גאה ונמצאת בתהליכים לאישור נישואים גאים והתרת אימוץ. בהוראת בית המשפט העליון בנפאל נחקקו חוקים האוסרים אפליה על רקע מיני והחל משנת 2007 מונפקים לטרנסג'נדרים בנפאל כרטיסי "מין שלישי" המגנים על זכויותיהם.

הכי שחורות ביבשת - אפגניסטן, איראן, תימן, איחוד האמירויות: מלבד התעלמות מוחלטת מזכויות הלהט"בים, בארבע מדינות אלו קובע החוק עונש מוות על הומוסקסואליות.

אין תמונה
זוג איראנים שנתלו עקב היותם הומוסקסואלים

חוקיים, אבל רק בגלל הקשר לאיידס: אפריקה

זכויות להט"ב באפריקה הן מוגבלות יחסית לאזורים אחרים בעולם. ב-38 מתוך 53 מדינות אפריקה קיימים חוקים בהם מוגדרת ההומוסקסואליות כעבירה פלילית. למרות זאת, במרבית מדינות אפריקה בהם הומוסקסואליות נחשבת פסולה השלטונות עדיין מכירים בארגונים למען זכויות להט"ב לצורך המאבק באיידס.‏

העונשים על חשיפת הנטייה המינית משתנים ונעים בין עד שלוש שנות מאסר לבין מאסר עולם ואפילו עונש מוות. בשנים האחרונות ישנה מגמה של החמרה באכיפת הענישה וחלק מהמדינות הקשיחו את התייחסותן להומוסקסואלים.‏ במגמה זו בלטה במיוחד אוגנדה, כאשר הצעת חוק שזכתה לרוב בפרלמנט קבעה עונשי מאסר עולם על להט"בים.

אין תמונה
עיתון באוגנדה שחשף שמות של הומואים ולסביות לענישה

הכי ורודה ביבשת - דרום אפריקה: דרום אפריקה הייתה המדינה הראשונה שאסרה בחוק כל אפליה על רקע נטייה מינית, בשנת 1994 עם סיום שלטון האפרטהייד ואימוץ החוקה. החל משנת 2006 מתירה דרום אפריקה נישואים חד מיניים.‏

הכי שחורה ביבשת -  מאוריטניה, סומליה וסודאן: בשלוש המדינות מונהג עונש מוות על הומוסקסואליות. במאוריטניה לא התקיימו הוצאות להורג החל משנת 1987.

הפגנה באוגנדה (צילום: Dai Kurokawa)
הפגנה למען זכויות להט"בים באפריקה | צילום: Dai Kurokawa

כיף גדול דאון אנדר: אוקיאניה

אוקיאניה כוללת למעשה את יבשת אוסטרליה וכן את פולינזיה (כולל ניו זילנד), מלנזיה (כולל גינאה החדשה) ומיקרונזיה. כמו ביבשות אחרות, גם אוקיאניה מגוונת למדי יחסה ללהט"ב: בחלק מהמדינות יש נישואים חד מיניים ו/או איחוד אזרחי כמו אוסטרליה וניו זילנד, לעומת מדינות שבהן קיימים עונשים ללהט"בים כמו קיריבטי ונאורו.

מצעד הגאווה בניו זילנד
מתוך מצעד הגאווה בניו זילנד

הכי ורודה ביבשת - ניו זילנד: הלהט"בים בניו זילנד נהנים ממעמד חוקי החל משנת 1986. ניו זילנד מאפשרת איחוד אזרחי ונישואים גאים, וכן אימוץ על ידי זוגות גאים. צבא ניו זילנד מאפשר שירות של להט"בים, והחוק אוסר באופן מוחלט על כל סוג של אפליה על רקע נטייה מינית ומגן על זכויותיהם של טרנסג'נדרים החל משנת 2006.

הכי שחורות ביבשת - פפואה גיניאה החדשה ואיי שלמה: בעוד שבקרוב למחצית ממדינות אוקיאניה הומוסקסואליות אינה חוקית רק לגברים, בשתי המדינות האלו הומוסקסואליות אינה חוקית באופן גורף, והעונש עליה הוא עד 14 שנות מאסר.

באתר של אגודת הלהט"בים הבינלאומית תוכלו למצוא מידע מקיף על זכויות הלהט"בים בכל מדינות העולם, כולל פירוט מלא של יחס החוק לנושאים הלהט"בים השונים.

מצעד הגאווה בסידני (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
מצעד הגאווה בסידני | צילום: אימג'בנק / Gettyimages

מצעד הגאווה בטוקיו (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
מתוך מצעד הגאווה בטוקיו | צילום: אימג'בנק / Gettyimages

עוד ב-mako גאווה: