בצעד קיצוני המעלה חשש כבד בקהילה הגאה במדינה ובעולם, הגדיר בית המשפט העליון ברוסיה היום (חמישי) את תנועת הלהט"ב הבינלאומית כ"קיצונית", וכעת הצעד מעורר חשש כבד בקרב פעילים ואמנים חברי הקהילה הגאה כי הדבר יוביל למעצרם והעמדתם לדין. 

בחודש שעבר הוגשה לבית המשפט העליון בקשה מטעם משרד המשפטים במדינה, בה ביקש המשרד להכיר ב"תנועת הלהט"ב הבינלאומית" כתנועה "קיצונית" ולאסור את פעילות במדינה. זהו ככל הנראה הצעד הקיצוני והנחרץ ביותר נגד הקהילה הגאה ברוסיה, עשר שנים אחרי אישור "חוק התעמולה הלהט"בית" הידוע לשמצה משנת 2013, שאסר על "הפצת תעמולה הומוסקסואלית בקרב קטינים". 

בפסיקת של בית המשפט העליון לא ניתנה הגדרה מדויקת ל"תנועת הלהט"ב הבינלאומית", ונדמה כי הניסוח של משרד המשפטים הרוסי לא כוון כלפי קבוצה או יוזמה מוגדרת, אלא לכל פעילות שמטרתה הגנה על או קידום של זכויות להט"ב. ההכרה בהגדרה של התנועה כ"קיצונית" טומנת בחובה השלכות משפטיות חמורות לכל מי שמעורב בפעילות הקשורה לקהילה הגאה, או שאפילו מחזיק או נחשד בקשר עם פעילי להט"ב. 

הגדרת תנועה בתור "קיצונית" ברוסיה גוררת גם איסור על סמלים, והצגתם עלולים להוביל למעצר מנהלי בן 15 ימים, ועבירה חוזרת תגרור עונש מקסימלי של עד 10 שנות מאסר. פעילי תנועה אשר נחשבת "קיצונית" יהיו אף חשופים לעונש מאסר של 10 שנים. יותר מכך, על אנשים הנחקרים בגין פעילות "קיצונית" מוטלים סנקציות שונות, כמו חסימת גישה לחשבונות בנק, הגבלת העסקה וזכויות שונות, כי ביטול הזכות להצביע בבחירות. 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שאף צפוי להודיע בקרוב כי בכוונתו להתקדם אל עבר כהונה נוספת בת שש שנים שתיכנס לתוקפה במרץ, מטפח שנים רבות את התדמית כי רוסיה היא זו ששומרת על ערכי המוסר והמשפחה, בניגוד לתרבות המערב. בשנה שעברה הוא אמר באחד מנאומיו כי המערב מוזמן לאמץ "טרנדים חדשים ומוזרים כמו מגדר ומצעדי גאווה", אך הוסיף כי אין לו זכות לכפות אותם על מדינות אחרות. 

הדובר של פוטין, דמיטרי פסקוב, אמר לכתבים עוד לפני ההכרזה על ההחלטה של בית המשפט העליון כי "הקרמלין לא עוקב אחר המקרה" ולא סיפק תגובה רשמית. לבית המשפט עצמו לקח זמן רב לפרסם את ההחלטה - חמש שעות לאחר שפתח את הישיבה, שהייתה סגורה לתקשורת, אך כתבים הורשו להיכנס לשמוע את ההחלטה. 

פעילים וארגוני להט"ב ברוסיה ובעולם כולו הניחו כי ההחלטה להגדיר את תנועת הלהט"ב העולמית כתנועה קיצונית תאושר כבר עם הגשת הבקשה על ידי משרד המשפטים, בה נכתב מבלי לספק דוגמאות כי פעילי להט"ב וארגוני הקהילה הגאה ברוסיה "מגלים סימנים וביטויים שונים של אוריינטציה קיצונית, כולל הסתה למחלוקת חברתית ודתית". "זה מאוד מדאיג, אני לא זוכר האיום הזה היה אי פעם כל כך אמיתי ורציני", אמר בחודש שעבר לרויטרס אלכסיי סרגייב, פעיל להט"ב מסנט פטרסבורג. 

רוסיה אסרה עד כה יותר מ-100 קבוצות במדינה, לאחר שהוגדרו "קיצוניות", או "סוכנים זרים". בין התנועות שנאסרו היא התנועה הדתית "עדי יהוה" וארגונים הקשורים לעורך הדין אלכסיי נבלני, ממובילי המחאה האופוזיציונית ברוסיה ואויבו של הנשיא ולדימיר פוטין. 

במצב הנוכחי, פעילותן של ארגונים ותנועות להט"ב, שלרוב מספקות סיוע לחברי וחברות הקהילה המקומית בתחומים שונים, עלולות למצוא עצמן פועלות במחתרת ומתייבשות תקציבית. "כל פעילות, תמיכה פסיכולוגית או משפטית,ירדו למחתרת", הסביר סרגייה והוסיף ש"אפילו פגישות שבהן אתה פשוט רוצה לשבת ולשתות תה". 

לפני כשבועיים נגזר דינה של האמנית הגאה והפעילה החברתית אלכסנדרה סקוצ'ילנקו, שנעצרה לפני כשנה וחצי לאחר שיצאה במחאה נגד המלחמה באוקראינה. סקוצ'ילנקו החליפה תגיות מחירים בסופרמרקט במדבקות המכילות סיסמאות נגד המלחמה, מעשה עליו קיבלה עונש חסר פרופורציות - שבע שנות מאסר. 

כעת הסכנה הזו מרחפת מעל ראשם של פעילי להט"ב רבים, שיהיו חשופים יותר לרדיפה, מעצר וכליאה. "הם ישימו קץ לחייהם או פשוט יהיו במצב נוראי כלשהו", תיאר סרגייב את המצוקה. "החיים שלהם יתקצרו והבריאות שלהם תדרדר. הם ישתו ויעשנו יותר. איכשהו מנסים לברוח מהמציאות הזאת". 

מארי סטרוטרס, בכירה בארגון אמנסטי אינטרנשיונל, גינתה באופן נחרץ את הפסיקה וקראה לרשויות ברוסיה לבטל את הפסיקה. "ההחלטה המבישה, האבסורדית הזאת, מייצגת חזית חדשה בקמפיין המשטר הרוסי נגד קהילת הלהט"ב. פסק הדין עלול להביא לאיסור גורף על ארגוני להט"ב ולהפרות מרחיקות לכת של הזכויות לחופש ההתאגדות, הביטוי וההתכנסות בדרכי שלום, כמו גם הזכות להיות חופשיים מאפליה. זה ישפיע על אינספור אנשים, וההשלכות שלו צפויות להיות לא פחות מקטסטרופליות. אין ספק כי זה יוביל לרדיפה של פעילי להט"ב ולבטל עשרות שנים מעבודתם המסורה והאמיצה, תוך איום לעורר ולתת לגיטימציה לרמות חדשות של אלימות נגד להט"ב. הקהילה הבינלאומית חייבת לעמוד בסולידריות עם קהילת הלהט"ב הרוסית, לדרוש קץ לפעולות הדיכוי הללו ולשמור על עקרונות השוויון, החירות והצדק לכולם".