שיא במספר מקרי האלימות והשנאה נגד להט"ב, כך עולה מנתוני דו"ח הלהט"בופוביה השנתי שפרסמה הבוקר (ראשון) האגודה למען הלהט"ב. במהלך שנת 2022 דווחו 3,309 מקרים להט"בופוביים, כאשר רבע מתוכם אירעו בחודשים נובמבר ודצמבר, לאחר הבחירות ולקראת הקמת הממשלה החדשה. מדובר בעלייה של 11% מ-2021, אז דווחו 2,971 מקרים

הדו"ח, שנכתב בשיתוף המכון הישראלי לחקר מגדר ולהט"ב בראשות ד"ר סיגל גולדין, רושם השנה עלייה של פי 5 בלהט"בופוביה במרחב הציבורי (35% מהמקרים לעומת 7% בשנה שעברה) ועלייה חדה של פי 8 בדיווחים על אפליה בבתי עסק (8% מהמקרים לעומת 1% בשנה שעברה).

הסבר אפשרי לעלייה בפגיעות במרחב ציבורי הוא עלייה בהיקף ההתבטאויות להט"בופוביות במהלך השנה האחרונה ואירועים להט"בופוביים שיצרו סערה תקשורתית, כמו המקרה במאי האחרון בו התגייסו מספר ארגונים שמרניים ורבנים לקמפיין ציבורי, לטובת בעל אולם אירועים שסירב לחתן להט"ב והפסיד בתביעה נגדו. 

על פי האגודה למען הלהט"ב, העלייה בפגיעות הן תוצר של פעילות מאורגנת של גורמים קיצוניים, העוסקים ללא הרף בניסיון "לנרמל" פגיעה בקהילה, דוגמת ח"כ אבי מעוז, ארגון "בוחרים במשפחה" ושלוחות שונות של הרב טאו. גורמים אלה, על פי האגודה, מייצרים מנגנון שנאה משומן ומתוחזק על ידי פעילים ופעילות שטח, נוכחות ברשתות החברתיות וניסיונות להקמת תאים סטודנטיאליים במוסדות לימוד אקדמיים על טהרת המשפחה ה"הטרו-נורמטיבית", תוך כדי ניסיונות לדה לגיטימציה והדרת משפחות גאות. 

כ-330 מקרים תיעדו אפליה ופגיעה במוסדות ציבור ממלכתיים, כמו משרדי מדינה ומוסדות רווחה. דיווחים רבים בהם מספרים על בעל עסק שסירב למכור מוצר וכן על משרדים ממשלתיים שסירבו להכיר בזוגיות. אפליה שכזו נגד להט"ב היא דבר שבשגרה, אבל היא מורגשת בעיקר בעקבות "חוק האפליה" המצוי בהסכמים הקואליציוניים ועקב ההתבטאויות של ח"כ שמחה רוטמן והשרה סטרוק שתמכו בו. דווקא שיעור הדיווחים באזור תל אביב וגוש דן היה הגבוה ביותר (51%) מכלל הדיווחים על אפליה בקבלת שירותים, ומוכיח שדווקא באזור שנתפס תודעתית סובלני ומכיל של קהילת הלהט"ב, קיימים לא מעט מקרים של אפליה ופגיעה. 

העלייה המשמעותית ביותר בדיווחים הייתה באזור ירושלים, שם כמות הדיווחים כמעט הוכפלה. מרבית הדיווחים מגיעים מאזור ת"א וגוש דן (43%) חיפה והסביבה (17%) באר שבע והדרום (14%) והשרון והסביבה (9%).

עלייה של 53% במקרים להט"בופוביים נגד הקהילה הטרנסית

קצת יותר ממחצית מהדיווחים בשנת 2022 מתייחסים לפגיעה באנשים על הקשת הטרנסית, המהווים רק 15% מכלל חברי הקהילה, והמשמעות היא ששיעור הפגיעות של חברי וחברות הקהילה הטרנסית גדול כמעט פי 3.5 משיעורים בקהילה הגאה. אוכלוסיה זו נפגעת משמעותית יותר בתחבורה ציבורית ובמוסדות מערכת הבריאות, כאשר הסיכוי של אנשים טרנסים להיפגע במרחבים אלו גבוה פי שניים מהסיכוי הממוצע של שאר חברי הקהילה הגאה. 

יותר משליש מכל הדיווחים (35%) קשורים ללהט"בופוביה של אנשי תקשורת - פי 7 יותר בהשוואה לשנת 2021. על פי נתוני הדו"ח, שני גופי התקשורת המרכזיים שבלטו השנה בהפצת תכנים פוגעניים ללהט"ב הם ערוץ 14 ו-7. שיח להט"בופובי בתקשורת מתקיים גם בעלונים דתיים ספציפיים המופצים לציבור הדתי בבתי כנסת. 

דוגמה בולטת היא גיליון ה"להט"ביסטן" שלערוץ 14, בו הועלו טענות על "השתלטות מסוכנת" של ארגוני הקהילה הגאה. דוגמא נוספת, הכוללת הגחכת זהויות להט"ב וחוויות חיים מורכבות של רבים בקהילה, באה לידי ביטוי בכותרת של טור דעה שפרסם העיתון מקור ראשון: "מה יקרה כשעל ספסלי הלימודים יתיישבו ילדים שמגדירים את עצמם כמטאטא?".

"נתוני הדו"ח מוכיחים שההסתה מגיעה ממסדרונות הממשלה", אמר יו"ר השדולה הגאה בכנסת, ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד) בתגובה לדו"ח. "כששרים ובכירים בממשלה הכי להט"בופובית בתולדות המדינה מפיצים פחד, שנאה ואלימות כלפי חברי וחברות הקהילה הגאה – הקרקע לפשע השנאה הבא נוצרת. ההפיכה המשטרית שמה את התשתית לרדיפה ולפגיעה קשה בזכויות של הקהילה בישראל. למול המתקפה האלימה הזו – יש על כל אחת ואחד מאיתנו חובה מוסרית להתנגד בכל אמצעי חוקי כנגדה. לא נאפשר בדל של פגיעה בנוער שלנו, בזכויות ובחופש שלנו להיות בדיוק מי שאנחנו".

"רוח המפקד נושבת ברחובות ונותנת אותיותיה על כל אחד ואחת מאיתנו", אומרת יו"ר האגודה למען הלהט"ב הילה פאר. "בימים בהם התמיכה הציבורית בקהילה הגאה היא הגדולה ביותר אי פעם, גורמים קיצוניים עובדים קשה על ליבוי השנאה ואין מנוס אלא לעצור מבעדם. הדוח מראה באופן ברור את ההשפעות ההרסניות של המדיניות, השיח הפוליטי שטוף השנאה וההתבטאויות האלימות על המציאות היומיומית של חברי וחברות הקהילה הגאה. העלייה של אישי ציבור להט"בופובים בתוך ומחוץ לממשלה, תוך ריסוק מערכת המשפט והדמוקרטיה, מחייבת אותנו לעמוד על המשמר כדי להגן על זכויות קיימות שנאבקנו רבות להשגתן, וגם לפעול להשגת אלה שטרם זכינו בהן. אנו לא ניסוג אחור, לא נחזור לארון, לא נסתתר ולא נתנצל. אנו אזרחיות ואזרחים שוות במדינת ישראל ותפקידה של המדינה הוא לדאוג לאפשרות הקיום שלנו בכבוד, בביטחון, וברווחה. לפנינו דרך ארוכה ואנחנו לא נעצור".

לדיווח על כל מקרה להט"בופובי ניתן לפנות למרכז הדיווח ע"ש ניר כץ של האגודה למען הלהט"ב באתר האגודהקו הקשב של האגודה למען הלהט"ב פועל בימים א'-ה' בשעות 19:30-22:30 בטלפון 2982*, או דרך אפליקציית וואטסאפ (whatsapp) במספר: 058-6205591

הדו״ח נכתב בשיתוף המכון הישראלי לחקר מגדר ולהט״ב בראשות ד"ר סיגל גולדין. נתוני הדו"ח משקפים אך ורק את הדיווחים שהתקבלו בשנת 2022 באמצעות מרכז הדיווח של האגודה ומקורות המידע האחרים של ארגוני הקהילה, ולא את מכלול הפגיעות שהתרחשו בפועל במציאות החיים היומיומית של להט"ב בישראל.