אווריסט נדישימיה, נשיא מדינת בורונדי, מדינה אפריקאית הסמוכה לרואנדה, נשא בסוף השבוע האחרון נאום אלים נגד נישואים גאים, בו גינה את המעשה, כינה הומוסקסואליות "נוהג מתועב" ואף הביע תמיכה בסקילה של זוגות הומואים, תוך כדי הצדקה של המעשה מסיבות דתיות. הנשיא אף השתמש בתשובתו בציטוטים מהתנ"ך, שלדבריו מוכיחים את התנגדותו של האל להומוסקסואלית. 

"אני חושב שאם תמצא את האנשים האלה בבורונדי צריך לקחת אותם לאצטדיונים ואז לסקול אותם באבנים. זה לא יהיה פשע", אמר והוסיף כי הבחירה בהומוסקסואליות כי כמו "בחירה בין השטן לאלוהים". "אם אתה רוצה לבחור בשטן אז לך ותחיה באותן מדינות מערביות. אני חושב שמי ששואף ללכת לשם רוצה לרכוש את ההרגלים האלה, אז עליהם להישאר שם ולעולם לא להביא אותם אלינו". 

את הדברים אמר הנשיא בתגובה לשאלת עיתונאי, ששאל האם המדינה צריכה לקבל סיוע ממדינות חזקות, במידה והסיוע מותנה בחובה לתת זכויות ללהט"ב, זאת כשברקע מספר מנהיגים אפריקאים שהאשימו מדינות כמו ארצות הברית במתן סיוע תוך כדי ניסיון לכפות את ערכיהן על היבשת האפריקאית. 

זו אינה הפעם הראשונה שבה נדישימיה בן ה-55, אשר ידוע כבעל עמדות פוליטית שמרניות-דתיות, מדבר בחריפות נגד הומואים, ובעבר הוא קרא "לגרש" אותם מהמדינה ולהתייחס אליהם כאל מוקצים. בנאומו החדש הוא מתח ביקורת על מדינות מערביות המקדמות זכויות להט"ב ודחה כל סיוע מהן, ואף קרא לכל אדם שמאמין בקידום זכויות להט"ב שלא להגיע למדינה, בה הומוסקסואליות נמצאת מחוץ לחוק והעונש עליה הוא מאסר. הדבר אמנם נדיר במדינה, אז באוגוסט האחרון נידונו שבעה גברים לעונש שנע בין שנה לשנתיים, לאחר שנמצאו אשמים בהומוסקסואליות, אישום שהנאשמים הכחישו. 

הנאום החריף של נשיא בורונדי נגד נישואים חד-מיניים מגיע כתגובה לשיח הבינלאומי בעד זכויות להט"ב, ובפרט כתוצאה מהחלטת האפיפיור פרנציסקוס מוקדם יותר החודש, שאישר לכמרים לברך זוגות חד-מיניים, אם כי הדבר עדיין לא נחשב בתור נישואין. הדבר אמנם מסמל שינוי חיובי משמעותי בעמדת הכנסייה הקתולית כלפי להט"ב, אך הדבר לא התקבל בברכה פה אחד בקרב אנשי הדת הקתולית ברחבי העולם. 

מספר כנסיות אפריקאיות כבר הביעו התנגדות לצעד של האפיפיור, כמו הבישופים של קמרון, שדחו במפורש כל שינוי. "אנחנו אוסרים רשמית את כל הברכות של זוגות הומוסקסואלים", הם הודיעו לאחר החלטת האפיפיור. הבישופים של טוגו הביעו פתיחות לברך אנשים יחידים הנמצאים במערכות יחסים חד-מיניות, אבל הודיעו לכמרים להימנע ככל הניתן מלברך זוגות. 

הדבר משקף את המאבק הפנימי בתוך הכנסייה הקתולית בנושא הקהילה הגאה, וממחיש את המתח הקיים בין השינויים בגישה הגלובלית של הכנסייה, לבין האוטונומיה של קהילת דתיות קתוליות, במיוחד באזורים שמרניים כמו אפריקה. 

מהצד השני של המתרס ישנם אנשים כמו הקרדינל הקתולי מגאנה, פיטר טורקסון, שאמר כי הומוסקסואליות לא צריכה להיות עבירה פלילית וכי יש לעזור לאנשים להבין את הנושא טוב יותר. זו כמובן לא העמדה הפופולרית בקרב אנשי הדת ביבשת השמרנית, בה הומוסקסואליות נמצאת מחוץ לחוק ביותר מ-30 מדינות. 

בין המדינות הללו נמצאת אוגנדה, שהרחיבה בחודש מאי האחרון את החוק האוסר על הומוסקסואליות וגזרה עונש מוות על מה שמתואר בתור "הומוסקסואליות מחמירה". הדבר כולל קיום יחסי מין חד-מיניים עם מישהו מתחת לגיל 18 או כאשר אחד הצדדים הוא נשא של נגיף ה-HIV. החוק המחמיר הוביל את הבנק העולמי לעצור את כל ההלוואות לאוגנדה ואת ארה"ב להטיל עליה סנקציות כלכליות.