עמי פומרנץ, פעיל להט"ב מוכר ואהוב בקהילה הגאה ובפרט בקהילה הדתית-הגאה, הלך לעולמו בתחילת השבוע במפתיע בגיל 50. רבים ליוו אותו בדרכו האחרונה, בהלוויה שהתקיימה ביום שני בבית הקברות מגדיאל בהוד השרון, וחברי וחברות קהילה רבים ספדו לו וחלקו כבוד לאחד הפעילים הבולטים בקהילה הישראלית, שהלך לעולמו מוקדם מדי. 

פומרנץ ז"ל היה אב לחמישה והתגורר בבאר שבע עם בן זוגו. הוא היה מהנדס ביו-רפואי וחוקר בתחומי לימוד של מגדר, תרבות ותיאוריה קווירית, ולאחרונה סיים לימודי דוקטורט בלימודי מיקרוביולוגיה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון. במקביל ללימודיו הוא שימש כרכז קבוצת הקשת הסרוגה בארגון הגאה הדתי "חברותא", ריכז את פרויקט ההיסטוריה הגאה בבאר שבע וגם הנחה סיורים על ההיסטוריה של הקהילה הגאה בבאר שבע ובדרום הארץ. 

"עמי היה אחד האנשים הפעילים ביותר בקהילה שלנו, והוא פעל להגביר את הטוב ולחבר בין אנשים", אמרה חברתו של פומרנץ נופר עיני, חברת הועד המנהל בבית הגאה בבאר שבע ובדרום. "בין אם דרך בית המדרש הלהט"בי או בפרויקט ההיסטוריה הגאה או במחלקה למגדר, אם פגשתם את עמי כנראה היום שלכם הפך לטוב יותר, וגם למדתם משהו חדש. איבדנו חבר יקר, אבא מדהים ואדם קרוב, שהיווה השראה לכל כך הרבה מאיתנו על אהבת האדם, ההיסטוריה והמקום". 

עמי פומרנץ ז"ל (צילום: בית גאה בבאר שבע ובדרום)
עמי פומרנץ ז"ל | צילום: בית גאה בבאר שבע ובדרום

גם גיל נווה, המוכר בשם הדראג "גלינה פור דה ברה", סיפר על עמי. "הוא צחק נורא בפעם הראשונה שקראתי לו 'ד"ר דראג-רייס'. הכרנו מפעילויות של הקהילה, אבל זכיתי להתעמק איתו בשיחות כשראיין אותי למחקר שלו על דראג קווינס שמנות, ועל הזהות כדוב וכדראג קווין במקביל", נזכר נווה. "הכרתי אדם שהוא חריף כשם שהוא עדין ורגיש, מלא חמלה והבנה כלפי אנשים בזמן שהוא מנתח אותם בחדות. ההומור שלו, ככל שהיה מושחז, מעולם לא היה מופנה כחיצים כלפי מישהו. החיבוק שלו היה החיבוק הכי נעים וחם בעולם. עצוב לי שרק בחודשים האחרונים הזדמן לי גם לחוות אותו כשותף אקדמי, כשזכיתי לעבוד איתו על פרק בנושא דראג ישראלי לספר בינלאומי. למרות המלחמה, הוא ביקש שאגיב מהר על הטיוטה האחרונה שהוא ערך, כאילו הזמן דחק בו. למרות הכאב האדיר וההלם מהפתאומיות של מותו, המחקר הזה כמעט הושלם, ונעשה מה שאפשר כדי שהחיבוק המילולי שלו לדראג הישראלי יראה אור בעולם".

חייו של פומרנץ היו מלאים בעשייה רבה עבור ובתוך הקהילה הגאה, אם כי הוא מעולם לא דרש הכרה או פרסום. במהלך חייו הוא היה חבר בוועד למלחמה באיידס, פעיל גאה בקהילת הדובים הישראלית והיה מוכר לעיתים גם בשם הדראג "מיס קונספציה". נוסף על כך הוא הנחה יותר מעשר שנים קבוצות קריאה קוויריות באוניברסיטת בן גוריון, הקים קבוצת תמיכה המיועדת להורים להט"ב שיצאו מזוגיות הטרוסקסואלית וגם הנחה את הקבוצה הבאר-שבעית של "חברותא". 

"עמי פעל בקהילה הדתית הגאה שנים רבות", סיפר ל-mako שי ברמסון, יו"ר ארגון הלהט"ב הדתי "חברותא". "הוא היה מהמארגנים של בית המדרש הקווירי הבאר שבעי, עליזה, והכרתי אותו גם בתפקידים הקודמים שלי, כשהרצה על היסטוריה קווירית. עמי תמיד ידע למזג ביצירתיות את הזהויות שלו, שהן גם הזהויות שלנו, לראות את הכוח שבמיזוג הזה – וגם להוציא אותו לפועל. את הכוח הזה ראינו בכל האירועים, היוזמות והפרויקטים המרובים שעמי השתתף ופעל בהם ויזם אותם. הכל נעשה בחיוך ובנועם, בנחישות שקטה ומדהימה. איבדנו פעיל חשוב, שרק הזמן יראה עד כמה, אבל בעיקר איבדנו חבר יקר ואהוב על כולנו. נתגעגע אליו מאוד".