ראש ממשלת השמאל רומניה, יון-מרצ'ל צ'ולאקו, טען בראיון לתחנת רדיו אירופאית כי מדינתו עוד לא מוכנה לקדם זכויות להט"ב בהתאם להחלטת בית המשפט האירופי לזכויות אדם. 

ההתבטאות של צ'ולאקו מגיעה לאחר שבית המשפט קבע בחודש מאי האחרון כי רומניה, חברה באיחוד האירופי, מפרה את סעיף 8 של האמנה האירופית לזכויות אדם - הזכות לכבוד, פרטיות וחיי משפחה - בכך שהיא מסרבת להכיר בחוק בזוגיות גאה. ראש ממשלת השמאל נשאל בראיון על הפסיקה של בית המשפט והאם רומניה תשקול כעת להרחיב את ההגנות המשפטיות על הקהילה הגאה, והשיב כי "החברה ברומניה לא מוכנה להחלטה הזאת כרגע". 

"זאת לא אחת העדיפויות שלי ואני לא חושב שהמדינה מוכנה", אמר צ'ולאקו. "אני לא אדם סגור מחשבתית, יש לי חברים שנמצאים במערכות יחסים עם גברים ואין לי עם בעיה עם זה, אבל אני מדבר כרגע מנקודת המבט של ראש ממשלה". עוד הוסיף ראש הממשלה כי הוא מאמין שזאת לא תהיה הפעם האחרונה בה רומניה לא מצליחה לאכוף את פסיקות בית המשפט האירופי לזכויות אדם. 

מצעד הגאווה בבוקרשט, 2020 (צילום: Andreea Campeanu, GettyImages)
מצעד הגאווה בבוקרשט, 2020 | צילום: Andreea Campeanu, GettyImages

רומניה אמנם ביטלה את האיסור על הומוסקסואליות בשנת 2001, אך עד כה היא לא חוקקה חוקים שמכירים בנישואים גאים או זוגיות גאה. פסיקת בית המשפט האירופי לזכויות אדם נגד רומניה התעוררה לאחר ש-21 זוגות להט"ב מרומניה פנו לבית המשפט בטענה שאין להם דרך להגן על מערכות היחסים שלהם באופן חוקי בגלל חוסר ההכרה של המדינה. 

הזוגות פנו למשרדי הרישום ברומניה והביעו כוונה להינשא, אך הבקשות נדחו, זאת משום שהחוק במדינה מגדיר נישואים כאיחוד בין גבר לאישה בלבד, ויותר מכך - משום שחוק אחר אוסר באופן מפורש נישואים חד-מיניים במדינה. 

בדו"ח השנתי של ארגון הלהט"ב האירופי IGLA-Europe השיגה רומניה ציון נמוך מאוד, 18% בלבד, מה שהופך אותה לאחד המקומות הגרועים ביותר באירופה לקהילה הגאה. המחוקקים ברומניה חטפו לא מעט ביקורת בשנה שעברה לאחר שביקשו לחוקק "חוק תעמולה להט"בית" משלהם, בדומה למדינות כמו רוסיה והונגריה, האוסר על קידום תכנים להט"בים בבתי ספר. על פי סקר שנערך בין השנים 2017-2020, כ-75% מהאוכלוסייה ברומניה סבורים כי הומוסקסואליות "אינה מוצדקת" ו"אינה צריכה להתקבל על ידי החברה".