עם היסטוריה עמוסה בפעילות ואקטיביזם להט"בי הפך ויין טינג , מנכ"ל חברת Lime העולמית, למגדלור של השראה ותקווה עבור הקהילה הגאה העסקית בכל העולם. וזה לא מובן מאליו, בהתחשב בנסיבות ילדותו של מי שכיום עומד בראשה של החברה המובילה בעולם לפתרונות מיקרו-מוביליטי שיתופי. 

באופן מפתיע, טינג, בן למהגרים מטייוואן שעברו לנברסקה כשהיה בן 9, יצא מהארון בתחילת שנות ה-90 כשהיה בן 11 בלבד, זאת למרות שהסביבה, בלשון המעטה, לא הייתה כל כך מחבקת ומכילה. "כבר אז ידעתי שאני שונה בנטייה המינית שלי", הוא אומר בראיון ל-mako גאווה, אך מדגיש כי הבדידות היא זו שעיבתה את עורו והפכה אותו למנהיג שהוא גדל להיות. "לא הכרתי אף הומו מחוץ לארון בחיי והרגשתי כמו היצור הכי בודד בעולם. כבר בשלב זה החיים בתור ילד קטן הבנתי כי שוויון זכויות הוא לא דבר מובן מאליו. זאת הייתה חוויה מעצבת מאוד עבורי. זה אילץ אותי להבין שאם אף אחד אחר לא מאמין בי, אז אני אהיה חייב לבחור להאמין בעצמי".

הגישה הזו הוכיחה את עצמה, שכן טינג הגיע להישגים חסרי תקדים. את הפעילות הענפה למען הקהילה הגאה הוא התחיל כבר בקולג', אז שימש כיו"ר הלאומי של הוועד הגאה הדמוקרטי באוניברסיטת קולומביה, כתב מאמרים רבים לתמיכה בשוויון זכויות ואף ארגן קבוצות סטודנטים לתמיכה בזכויות להט"ב במהלך הקמפיין לנשיאות ארה"ב ב-2004. "הייתי נחוש לחולל שינוי", הוא נזכר. "ניצלתי כל הזדמנות כדי להשפיע על השיח,לשנות את האופן בו החברה מתייחסת אלינו". 

התשוקה של טינג לחברה מקבלת ומכילה באה לידי ביטוי גם בדרכו המקצועית. ב-2014 הוא הצטרף לחברת Uber, המספקת שירות הסעה בעזרת חיבור בין נהגים לנוסעים, והקים בה את UberPRIDE, קבוצה לעובדים הלהט"ב. "היום אני משמש ספונסר בכיר בקבוצת העובדים 'ליים פרייד', מרחב בטוח לעובדי הקהילה ובעלי בריתם להתאסף, לתמוך ולסייע אחד לשני", הוא מתגאה. "חווית קהילה היא כלי חיוני לקידום תחושת שייכות לכל אחד ואחת בתוך הארגון".

Lime, ליים, קורקינט (צילום: רן לזרוני)
Lime | צילום: רן לזרוני

לתפיסתך, מהי ההשפעה הכי משמעותית שלך בתור מנכ"ל חברה גלובלית שהוא גם הומו?
"במקום שבו אני נמצא כיום השיח הפתוח והאותנטי על הזהות המינית שלי כחלק אינטגרלי מהדרך שעשיתי, והיכולת שלי לדבר בשם הקהילה הגאה לקהלים רחבים הם הדברים החשובים ביותר בעשייה שלי שנותנים לי את הכוח לשנות דברים. נולדתי בעידן ארכאי וחשוך אבל לא נתתי למציאות להכתיב איך יראו חיי, לכן אני מאמין שאני יכול לשמש דוגמה ולחזק את המסר שלכולם יש מקום להצליח. עדיין אין מספיק דוגמאות למנהיגים עסקיים להט"ב, או לכל הפחות כאלה שמדברים על זה באופן גלוי ופתוח. חשוב שכולם יביעו עמדה, גם בעלי הברית של הקהילה הגאה, ובמיוחד הסטרייטים. אסור לנו לאבד את הזכויות שצברנו". 

"מודאג מאוד מהחקיקה בארה"ב ובכל מדינה אחרת"

האקטיביזם ארוך השנים והמחויבות הבלתי מתפשרת של טינג קיבלה לאחרונה הכרה משמעותית, כשנבחר להיות אחד ממנהיגי הקהילה הגאה המובילים של מגזין OUT לשנת 2022. מבחינתו, ההכרה הזו לא באה כדי לחגוג את הישגיו האישיים, אם כי לשמש השראה לכל חבר וחברה בקהילה הגאה בעולם. "גיוון והכלה הם הערכים שעזרו להגדיר ולעצב את הדרך שבה אני מוביל חברה כמנכ"ל", מסביר טינג. "בגלל נסיבות ילדותי הייתי קצת 'אחר'. הילדות כמהגר עם יציאה מוקדמת מהארון גרמו לי להיות יותר גמיש, אמפטי ומבין, ועזרו לי להעריך את החשיבות של ראיית העולם בבהירות, כמו שהוא - כל אלה תכונות העומדות בבסיס הערכים שאני מוביל כמנכ"ל היום". 

אלו אמנם הערכים שמובילים את טינג כיום, אבל בתחילת הקריירה שלו הוא לא תמיד הרגיש שהוא יכול להיות מי שהוא באמת בסביבה המקצועית שלו. "אבל אז התחלתי להימשך למקומות עבודה שיצרו את המרחב הזה לאנשים, מקומות שכן אפשרו לאנשים להיות הם עצמם", הוא נזכר. "לכן, כשהפכתי למנכ"ל ליים רציתי לוודא שכל אחד יוכל להביא את האני שלו בכל יום ויום". 

זו גם הסיבה בגללה טינג מתעקש לעצב את החברה אותה הוא מוביל ככזו שתייצג את האני מאמין שלו. "אני חייב להטמיע שינוי קודם כל בבית שלי", הוא אומר. "אני עובד לטפל סביבה שבה המסר המוביל שהוא שהעובדים והרוכבים כאחד יכולים וצריכים להיות אותנטיים. אנחנו פועלים מתוך הבנה שגיל, גזע, הכנסה, יכולת, מגדר, נטייה מינית ועוד גורמים עלולים להוות גורם לאי שוויון בתחבורה, ומאמינים שקהילות פורחות אם כל האנשים מחוברים ולכולם יש גישה שווה לתחבורה בת קיימא".

ויין טינג, מנכ"ל Lime הבינלאומית (צילום: Lime PR)
צילום: Lime PR

לטינג חשוב לציין שמעבר לתמיכה בקהילה הגאה, חברת ליים תומכת בקהילות מוחלשות נוספות בדרכים יצירתיות בכל מקום בו היא פועלת ברחבי העולם. "אני מאמין שטביעת רגל של חברה גדולה היא הרבה מעבר לשירות אותו היא מספקת, אלא קודם כל המסר והכוונות שעומדים בבסיס העשייה, וההשפעה שיש לכך על אלו הזקוקים לחיזוק בחברה", הוא מסביר. 

מעבר לסיפור האישי של טינג, הסיבה בגללה ליים בוחרת בכל יום מחדש לנקוט בעמדה ציבורית ברורה למען זכויות הקהילה הגאה היא התגובות הקשות כלפי חברות אחרות הנוקטות באותה עמדה. "לכבוד חודש הגאווה האחרון קישטנו את הקורקינטים והאופניים שלנו בדגלי גאווה פרוגרסיבים", הוא מספר. "אנחנו גם תומכים פיננסית בארגוני הקהילה בכל רחבי העולם כדי להבהיר שהדבר נמצא בסדר עדיפויות גבוה אצלנו. קמפיין הגאווה האחרון שלנו באמת מגיע מדם ליבנו ומתוך אכפתיות עמוקה". 

אילו דברים תרצה לעשות בעתיד עבור הקהילה?
"בתוך ליים ומחוצה לה אמשיך לקדם מדיניות, שיטות עבודה מכילות וטיפוח סביבות בטוחות לכולם. אני שואף להעצים את הדור הבא של מנהיגי הקהילה הגאה, ליצור השפעות חיוביות ולהעניק השראה לאחרים. אמשיך לתעדף מאמצים פילנתרופיים ברחבי העולם ואני מעודד צוותים בתוך Lime ללכת בעקבותיי. לדוגמה, עם קמפיין הגאווה שלנו בתל אביב תמכנו במרכז הגאה של העירייה באמצעות תרומות, רכיבות חינם לאירועים של הקהילה וקישוט הכלים שלנו בצבעי הגאווה".

איך אתה מרגיש בנוגע לגל החקיקה האנטי-להט"בי בארה"ב?
"אני מודאג מאוד מהחקיקה בארה"ב ובכל מדינה אחרת. חקיקה כזאת מנציחה אפליה, אי שוויון ופוגעת לא רק בלהט"ב אלא גם במשפחות שלהם ובכל אדם שונה. זה עצוב ומייאש לראות את המחוקקים מנסים להגביל את הזכויות וההגנות שאנשים נלחמו קשה עבורן. בשנת 2009 הצטרפתי לקבוצת פעילים והובלתי לוגיסטיקה של אחד המצעדים הגדולים אי פעם לשוויון בנישואים בארה"ב, וזה אחד האירועים שאני הכי גאה שהייתי חלק מהם. אנחנו נמשיך להילחם במלוא החוזק מול האפליה, נמשיך להדוף את אלה שינסו לעשות דה-לגיטימציה למי שאנחנו כאנשים וינסו לפרק את הזכויות שצברנו". 

איך נתפסת בעינייך, כמנכ"ל חברה בינלאומית הפועלת גם בישראל, הקהילה הגאה המקומית?
"בעיניי תל אביב היא גן עדן להכלה. היא אחת הערים הידידותיות בעולם ללהט"ב ובוודאי במזרח התיכון ואני מתחבר לערכים שלה. תל אביב מבינה את ההגדרה האמיתי של 'גאווה' ואני לא פעם שוב השראה מהעשייה של העיר למען הקהילה. אני אוהב את זה שגאווה לא נחגגת רק ביוני והיא נראית לעיתים קרובות במרחב הציבורי. כל גילויי התמיכה הקטנים אך המשמעותיים האלה תורמים לתחושת קבלה וקידום המסר לשוויון". 

המצב הפוליטי בישראל לא משנה את דעתך?
"האיום הנוכחי על שוויון הזכויות של הקהילה מטריד אותי והשנה הנוכחית חשובה במיוחד במאבק לשוויון והכלה. אני מעודד את הרוכבים והלא רוכבים שלנו לעמוד על עקרונות של שוויון ולא לוותר, במיוחד בתקופה הזאת".

אז מה הם האתגרים הבאים של הקהילה הגאה?
"מעבר לארה"ב יש אזורים רבים בעולם בהם הומוסקסואליות היא פשע. האתגר הגדול ביותר כיום הוא להמשיך לתמוך בזכויות ובביטחון של הקהילה ברחבי העולם, לקדם שוויון ולפעול לקראת ביטול האפליה של מערכות יחסים חד-מיניות. זכויות וקבלה של הקהילה הטרנסית נותרו נושא דחוף. לחברים רבים בקהילה אין גישה לשירותי בריאות ראויים והזכויות שלהם רחוקות מלהיות שוות".