סערת חוק האימוץ לזוגות גאים לא שוככת. רק השבוע עלתה ההצעה לקרוא לחוק על שמו של הזמר אמיר פרישר גוטמן שהלך לעולמו, לאחר שנים בהן נאבק למען זכויות הקהילה הגאה. כפי שפורסם במהלך השבוע שעבר, תשובת המדינה לעתירה לבג"ץ בעניין אימוץ ילדים לבני ובנות זוג מאותו מין ולזוגות ידועים בציבור, הכילה התנגדות לאימוץ שיבוצע על ידי זוגות חד מיניים. מעבר להחלטה הנימוק הוא שעורר את הסערה הגדולה - "רצוי ככל הניתן להימנע מהעמסת 'מטען נוסף' על הילד".

הנושא עלה לכותרות בעקבות עתירה לעליון, שהוגשה עוד בשנה שעברה על ידי המרכז הרפורמי לדת ומדינה ועמותת אבות גאים, אשר ביקשו לשנות את החוק כך שגם הורים חד מיניים יוכלו לאמץ. בעמדת המדינה גלגלו את האחריות לפתחה של הכנסת, על מנת לבחון תיקון חקיקה.

בשלב זה משרד הרווחה בוחן את החלופות ובינתיים יצאנו לבדוק בכנסת מה הם באמת חושבים. התקשרנו לכל 120 חברי הכנסת (בהם גם השרים) ושאלנו שתי שאלות: הראשונה הייתה "האם לדעתך צריך לשנות את החוק כך שגם זוגות חד מיניים יוכלו לאמץ, בדומה לזוגות סטרייטים"? והשאלה השנייה עסקה בהורים יחידנים ובה שאלנו, "האם לדעתך צריך לשנות את החוק כך שגם הורים יחידנים (גברים או נשים) יוכלו לאמץ?". באופן לא מפתיע במיוחד, התומכים שמחו לתמוך בפומבי, השאר העדיפו להתעלם. אבל כמה התעלמויות הפתיעו אותנו במיוחד.

הפגנה בעד אימוץ לגאים (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
הפגנת הקהילה הגאה לשינוי חוק האימוץ ביום חמישי שעבר | צילום: חדשות 2

באופן גורף, כל חברי הכנסת של הבית היהודי, ש"ס, יהדות התורה וישראל ביתנו לא הגיבו לפניותינו או שהשיבו ב"אין תגובה". בלב הסערה, יועצת התקשורת של השר נפתלי בנט, ברית פרץ, פרסמה פוסט יחד עם בת זוגה וסיפרה על שני הילדים המאושרים שנולדו להן. בצעד חסר תקדים בנט התקשר לברך את פרץ על הדברים ואמר, בין השאר: "אני מעריך אנשים לפי אופיים ולא לפי דתם, צבע עורם או נטייתם המינית. אני מקווה שכך ינהגו כולם". התבטאות זו של יו"ר הבית היהודי עוררה זעם בחוגים דתיים וכנראה שבגלל זה המפלגה החליטה שלא להגיב יותר בעניין.

במחנה הציוני, מרצ ויש עתיד נרשם רוב בתומכים בשינוי החקיקה. בליכוד, בכולנו וברשימה המשותפת מעטים הסכימו להגיב לפניות החוזרות ונשנות שלנו.

הליכוד: רק חמישה תומכים בפומבי בשינוי חקיקה

מתוך 30 חברות וחברי כנסת בליכוד, רק 5 הביעו תמיכה בשינוי החקיקה. חברי הכנסת מיקי זוהר, ענת ברקו, נורית קורן, שרן השכל ואמיר אוחנה השיבו כי לדעתם יש לאפשר אימוץ בקרב זוגות חד מיניים. שאר חברי וחברות הכנסת לא השיבו לסקר כי לא היו מעוניינים בכך, או כלל לא החזירו מענה לפנייתנו.

חברת הכנסת ענת ברקו מסרה כי "מסוגלות הורית לא נקבעת על-פי מגדר", חברת הכנסת שרן השכל הוסיפה כי "אין סיבה למנוע זכות בסיסית של הורות מאוכלוסייה שלמה על בסיס נטיות מיניות בלבד, ובישראל ישנם אלפי ילדים המחכים לאימוץ ומציאת בית חם". מלשכתו של ח"כ אמיר אוחנה, הומו מוצהר שנושא הקהילה הלהטב"ית וקידומה היה חלק ממצע הבחירות שלו ומי שהחליט לצאת בפומבי נגד החלטת המדינה נמסר לנו כי הם: "מאמינים בשוויון".

מי שהפתיעה אותנו היא שרת התרבות מירי רגב, שהביעה בעבר תמיכה פומבית בקהילה הגאה, גם בהתבטאויות וגם בהשתתפות במצעדי הגאווה כשהיא מחובקת עם נציגי גאווה בליכוד. ממשרדה של רגב נמסר לנו, כי הם "לא משתתפים בסקרים. את כל מה שיש לנו להגיד אמרנו למי שצריך, לא לתקשורת". תגובה מעניינת, כי בדרך כלל היא מוצאת דרך להתבטא על כל מה שקורה מסביב, דווקא בתקשורת או לפחות בעמוד הפייסבוק שלה.

"אנחנו צריכים לעשות יותר". רגב (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
מירי רגב במצעד הגאווה. התבטאות פומבית בעניין יכולה לסייע לקהילה | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

ב"הרשימה המשותפת", קיבלנו את תשובותיהם של שני חברי כנסת בלבד – ח"כ דב חנין ועאידה תומא סלימאן. חנין מסר כי "השאלה הקובעת היא האם הילד המאומץ יזכה לחום במשפחה המאמצת" ותומא סלימאן ציינה כי "לכל בן אדם יש את היכולת הנפשית, החברתית והכלכלית לאמץ ילד. יש לאפשר זאת ללא הפרעה". שאר חברי הסיעה, 11 במספר, לא הגיבו לפנייתנו.

כולנו: הרוב התחמקו

למרות שחברתם לסיעה, ח"כ מירב בן-ארי עלתה לכותרות בחודשים האחרונים בשל בחירתה להפוך לאם יחידנית ולהביא לעולם את בתה אריאל, מרבית חברי וחברות הכנסת ב"כולנו" לא השיבו לסקר. "אין הבדל בין הורה להורה", מסרה לנו ח"כ בן-ארי. “אדרבא, אדם שכל כך רוצה להיות הורה ראוי להשלים את ייעודו. האנשים המדהימים האלה - מרביתם מחבריי הקרובים, מלאי חום ואהבה וראויים לא פחות להיות הורים. נכון, לא קל להיות הורה יחידני אבל אפשר לעמוד באתגר. לא לכולם מתאים התא המשפחתי הקונבנציונלי. בעולם של משפחות חדשות הגיע הזמן שהגישה שלנו גם תתחדש ותשתנה".

עוד תמכו בהצעה ח"כ מייקל אורן וח"כ יפעת שאשא ביטון, כאשר שניהם הדגישו את הצורך בחום ואהבה שמהווה הקריטריון הראשי והיחיד לבחינת האפשרות להיות הורים. שבעת חברי וחברות הכנסת האחרים, בחרו שלא להגיב.

ב"יש עתיד" חברות וחברי נענו ברובם לסקר והביעו תמיכה מלאה במתן אפשרות שווה לזוגות גאים לאמץ ילדים, עם הסתייגות בהתייחסות להורים יחידניים. חשוב לציין כי בהיותה שרה הבריאות העבירה ח"כ יעל גרמן בקריאה טרומית את התיקון לחוק הפונדקאות, אשר רצה לאפשר פתיחת שוק הפונדקאות בישראל לזוגות חג מיניים ונשים יחידניות (ללא בני זוג).

ח"כ חיים ילין, ארכיון (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
"אימוץ יחידני לא מהווה תא משפחתי". ח"כ ילין | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

גם חברי הכנסת מאיר כהן, קארין אלהרר, יעקב פרי וראש הרשימה יאיר לפיד, בעד תיקון לחוק. ח"כ עליזה לביא ציינה כי בנוגע להורים יחידניים אין לאשר אימוץ באופן גורף ויש לבחון כל מקרה לגופו וח"כ חיים ילין ענה כי "אימוץ יחידני לא מהווה תא משפחתי כפי שהילד צריך ועל כן לא רואה צורך בתיקון שכזה". רק ח"כ יואל רזבוזוב לא השיב לסקר.

מרצ והמחנה הציוני: תמיכה גורפת

גם מרבית חברות וחברי סיעת "המחנה הציוני" השיבו לסקר שלנו וכולם הביעו תמיכה בשינוי החקיקה. מתוך 24 חברים בסיעה, 18 השיבו בחיוב לשתי השאלות, כאשר לעניין ההורים היחידנים הביע ח"כ איל בן-ראובן הסתייגות כאשר מסר, כי "צריך לבחון מקרים של הורים יחידנים שאימצו, לראות האם הדבר מוצלח ולהסיק מסקנות". לעמדה זו הצטרפה גם חברת הכנסת יעל כהן-פארן שמסרה כי "היום גם הורים יחידנים יכולים לאמץ, אבל הם לא באותה עדיפות כמו איש ואישה".

ח"כ רויטל סוויד אמרה לנו, כי "בעידן בו הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת הפריות וילדי מבחנה, מיושן להישאר עם התייחסות למשפחה במושגים 'הקלאסיים' של אבא, אמא, ילד". יו"ר שדולת המשפחה הישראלית, ח"כ איילת נחמיאס-ורבין מסרה ש"הורות טובה לא נבחנת כלל בנטייה המינית, וגם לא עם ההורה הוא יחידני. אפשר להיות משפחה בכל מיני צורות". ח"כים נוספים שלא השיבו לסקר שלנו אבל התבטאו בפומבי באשר לתמיכתם בשינוי חוק האימוץ ואף הגיעו להפגנה בחמישי שעבר: איציק שמולי - שיצא מהארון לאחר רצח שירה בנקי, מיקי רוזנטל, איתן כבל וסתיו שפיר. ציפי לבני הביעה תמיכה בעמוד הפייסבוק שלה.

הסיעה היחידה שכל חבריה השתתפו בסקר שלנו היא מרצ. את התשובות לסקר קיבלנו במהרה ואף ניתן לראות בעמודי הפייסבוק של חברי הכנסת פוסטים התומכים באופן ברור במתן זכות אימוץ לזוגות גאים וכן דרישה להתייחסות שוויונית להורים יחידניים.

ראשת מרצ, ח"כ זהבה גלאון מסרה כי "זכויות להט"ב הן זכויות אדם, וביניהן גם הזכות להורות שהיא זכות בסיסית. לשלול אותה מכל איש או אישה זו להט"בופוביה שלא הולמת לישראל 2017”. ח"כ תמר זנדברג ועיסאווי פריג’ הביעו תמיכה ברורה וכך גם ח"כ מיכל רוזין. מלשכתו של אילן גילאון לא נמסרה תשובה, אך בפוסט שפרסם כתב בבירור "למה זוגות להט"בים זכאים לאמץ ילדים? כי הם בני אדם. זה למה". 

גם אורלי לוי אבקסיס שנמצאת בסיעת יחיד בכנסת תמכה באופן מלא בתיקון לחוק ואמרה, "יש הורים נפלאים, יחידניים וחד מיניים, שמספקים את כל הנדרש לילדיהם, וכיו"ר הוועדה לזכויות הילד, בשתי הכנסות הקודמות נתקלתי לצערי בזוגות נשואים של אבא ואמא שמזניחים את ילדיהם ואפילו פוגעים בהם. המטרה באימוץ היא לוודא שהילד או הילדה יזכו לבית בו יוכלו להתפתח פיזית, מנטלית ורגשית בצורה מיטיבה, וזה מה שצריך לעניין אותנו כמחוקקים".