לקראת יום האיידס הבינלאומי גייסנו את יואב מאיר, לאון שניידרבוסקי ורם פריים, שלושה הומואים גאים ופעילים למען הקהילה הגאה, כדי להראות לכם ולנו איך מתבצעת בדיקת האיידס החשובה ממנה כולם כל כך פוחדים.

שלושת הבחורים הגיעו למרכז לבדיקות אנונימיות בתל אביב במטרה להפיג במעט את החששות ולגלות האם חלילה נדבקו בנגיף.

ביצוע הבדיקה הנו קריטי גם לאדם הפרטי וגם לסביבה. משום שלאיידס אין פנים והוא עלול לפגוע בכולם, רק בדיקה פשוטה ומהירה תגלה מהו סטאטוס ה- HIV של הנבדק. בדיקה זו עשויה למנוע הפצת המחלה ותאפשר טיפול במי שכבד נדבק. 

במחקר חדש בארה"ב עולה כי אחד מכל חמישה נשאים אינו יודע כי הוא נשא. חלק מהסיבה נובעת מכך שרבים מפחדים לבצע את הבדיקה, אינם מודעים להליך ומעדיפים לא להתמודד עם המציאות. בכך הם מסכנים את עצמם ואת החברה.

הוועד למלחמה באיידס פועל רבות בהסברה ובמניעת הפצת המחלה כמו גם בביצוע בדיקות אנונימיות.

האם נדבקתי ב- HIV?

עידן בר-אשר, רכז מניעה והסברה בקרב הקהילה הגאה בוועד, פגש את שלושתם והסביר מתי יכולה להתרחש הדבקה. "הדבקה יכולה להתרחש בעצם כשיש מגע ישיר וממושך בין נוזל גוף שמכיל את הנגיף לבין רקמה סופגת. נוזלים מדבקים הנם: דם, נוזל זרע והנוזל שמגיע לפני השפיכה (מה שמכונה פרה-קאם), הפרשות נרתיק וחלב אם. רקמות סופגות מתארות את הרקמות הבאות: החלק הרטוב בעין, מערות האף, לוע פה הבליעה, קצה הפין או הנרתיק ופי הטבעת".

בר-אשר מסביר, כי 95 אחוז מההדבקות בעולם מתרחשות כתוצאה ממגע מיני לא מוגן. חמישה אחוזים נדבקו בעקבות שימוש במזרקים ומסיבות אחרות.

אני חושש שנדבקתי. מה זה "הטיפול המונע"?

כותרות העבר: יום האיידס הבינלאומי (צילום: חדשות 2)
שמרו על עצמכם ולכו להיבדק | צילום: חדשות 2

במידה ויש חשש כי קיימת יחסי מין בלתי מוגן עם נשא, ניתן לקבל את "הטיפול המונע" - כדורים חזקים הנלקחים במשך 28 יום, ומלווים בתופעות לוואי לא נעימות.

הטיפול אינו מומלץ לכולם, משום תופעות הלוואי, הוא ניתן רק בחדר מיון בבית חולים ובאישור רופא. "הטיפול המונע" ניתן עד 72 שעות לאחר החשש להדבקה - אח"כ אינו יעיל יותר. ככל שמקדימים את הטיפול, כך יעילותו גוברת.

החלטתי לעשות בדיקה. מה עכשיו?

בוועד למלחמה באיידס מתבצעים שני סוגי בדיקות: המהירה והמשולבת, מסבירה הילה פאר, רכזת מרכז הבדיקות האנונימיות. הבדיקה המהירה בודקת את סטאטוס ה HIV של הנבדק מהיום שנולד עד שלושה חודשים לפני ביצוע הבדיקה. הבדיקה המשולבת יודעת את סטאטוס ה- HIV של הנבדק מהיום שנולד ועד שבעה שבועות לפני ביצוע הבדיקה. כל בדיקות האיידס מתבצעות בוועד בימי א'-ה' בין השעות 17:00 עד 20:00 ובימי ג' בין השעות 10:00-13:00. התשובה ניתנת במקו, תוך חצי שעה.

שוברים מיתוסים:

יואב שואל את עידן במהלך הבדיקה אם הפרה-קאם מסוכן גם. הפרה-קאם הנו נוזל הזרע שמגיע לפני הגמירה. חשוב לדעת שהפרה-קאם מסוכן באותה מידה, וגם בחשיפה לו עלולה להתרחש הדבקה.

לאון מנסה להבין מול הילה האם כששמים קונדום על קונדום, סיכווי ההדבקה פוחתים. ההפך! כששמים קונדום על קונדום, הסיכון להידבקות עלול לגבור. חשוב לשים קונדום אחד, ולדעת איך לשים אותו כמו שצריך.

רם שואל אם בדיקות דם יכולות להוות תחליף לאיידס. השתובה היא כמובן: לא. תרומות דם שמועברות לחולים אכן נבדקות, אך לא כל הבדיקות מועברות לחולים ויש כאלה שנפסלות בדרך ולא נבדקות.

חשוב לזכור, כי גם במקרה של תשובה חיובית, זהו לא סוף העולם. כיום, אנשים חיים עם HIV שנים ארוכות ובריאות, ומנהלים אורח חיים תקין. במידה והתשובה חיובית, יופנה הנבדק לרופא להמשך טיפול ובדיקה. אי ידיעה לא תעלים את הנגיף, אם הוא כבר קיים. לכו להיבדק. 

>> מסך הערפל: סרטי האיידס החשובים בקולנוע

>> HIV ואני: רמי גרשוני בטור אישי על החיים עם הנגיף