"הטעות הכי נפוצה היא לחשוב שכסף זה לא בשבילנו, שזה רק לגברים סטרייטים"
בר אווסקר יצחק גדלה בבית עני והאמינה שזה הגורל שלה. עד שיום אחד החליטה להוציא את עצמה מבור, למדה כלכלה ובחרה ללמד אנשים בקהילה איך להתנהל נכון כלכלית - וגם את בת הזוג, שופטת הכדורגל ספיר ברמן

עבור רבים בציבור הרחב בר אווסקר יצחק מוכרת כבת הזוג של ספיר ברמן, מי שעשתה היסטוריה כשופטת הכדורגל הטרנסג'נדרית הראשונה בישראל. השתיים התחתנו לפני שנתיים וחצי בטקס מרגש עם משפחה וחברים בחדרה לאחר שאווסקר כרעה ברך על כר הדשא באצטדיון סמי עופר בחיפה והציעה נישואים. אבל אווסקר היא אקטיביסטית להט"בית מוכרת בפני עצמה, לשעבר מנכ"לית "פרויקט גילה להעצמה טרנסית" וכיום מובילה של סדנאות ל"חינוך כלכלי גאה", נושא שבו היא עוסקת גם בפודקאסט חדש שהושק השבוע באותו שם.
"גדלתי בבית בלי כסף ומגיל מאוד צעיר הבנתי שאני ענייה. תוסיף לזה את העובדה שאני חלק מהקהילה הגאה, ואת מה שהעולם אומר עלינו, את האפליה ותקבל מתכון מנצח להזנחה כלכלית", היא מספרת. "הרבה שנים חייתי במין תחושה שאלה הקלפים שקיבלתי ואין מה לעשות. עד שהבנתי שאני רוצה להרים את עצמי, והגיעה אליי תובנה שעד היום מלווה אותי - 'העובדה שאני בריאה, עשירה ומאושרת – זה המעשה הכי רדיקלי שאני יכולה לעשות'. דווקא להצליח, לחיות ברווחה ובשמחה, זה להגיד לעולם 'פאק דה סיסטם'".
מאותה נקודה היא יצאה למסע להבין איך הכסף עובד ואיך הוא משפיע עליה מבחינה רגשית, נפשית ואפילו רוחנית. היא נרשמה לתואר בכלכלה ולאחר מכן עשתה לימודי תעודה לכלכלת משפחה ואז התחילה במיזם שנועד ללמד את קהילה הגאה איך להתנהל נכון מבחינה כלכלית.
איך החלטת להפוך את הלימודים שלך לפרויקט שילמד אחרים?
"בקורונה ראיתי שהקהילה שלי, החברים שסביבי נתקלים בהרבה בעיות כלכליות, הרבה מאיתנו לא עבדנו או פוטרנו, נדחקנו לקצה הצוק. ב-7 באוקטובר כבר ממש נזרקנו מאותו הצוק. הסתכלתי סביבי וראיתי שהרבה מאד אנשים ממהרים לקחת הלוואות, להיכנס לחובות, כי אין פרנסה, אין חסכונות, אין תכנון. שם הבנתי שאני צריכה לקחת את הידע שלי ולהעביר אותו הלאה, זה לא יכול להישאר רק בבית שלי".

למה צריך חינוך כלכלי מותאם לקהילה הגאה, מה מייחד אותה?
"לא משנה איזה אות אתה בלהטב"ק, אתה מוציא יותר. זה מגיע משני הכיוונים - גם מהצד של אנחנו מרוויחים פחות: בין אם זה שהנקודת פתיחה שלנו שונה משל אחרים - שלא קיבלנו גב כלכלי מהמשפחה שלנו או לא הצלחנו להתרכז בלימודים בתיכון כי היינו עסוקים בלהיות בארון מה שהשפיע על העתיד שלנו, ועד לזה שקיימת אפליה בתעסוקה, אפליה שהקהילה הטרנסית מרגישה אותה מאוד אבל לא רק.
ויש את הצד של ההוצאות: אנחנו מוציאים יותר, על עצם זה שרובנו בוחרים לחיות בתל אביב כי יותר בטוח לנו במרכז מאשר בפריפריה או אם אנחנו רוצים להביא ילדים למשפחה שלנו. בין אם פונדקאות או טיפולי פוריות, אימוץ או אפילו הורות משותפת - אנחנו נתמודד עם עלויות גבוהות על התהליך עצמו, ואחר כך על תהליכים משפטיים וזה עוד לפני שהגיע הילד לעולם.
במציאות כזו, שבה אנחנו גם מרוויחים פחות וגם משלמים יותר, הרבה יותר, אין פלא שרבים מאיתנו לא מצליחים לצבור יציבות כלכלית. המטרה שלי היא לשנות את המאזן הזה, ללמד אנשים בקהילה שלנו להכיר את הכלים, להבין את האפשרויות, ולעשות מהפכה קטנה בחיים שלהם".
מה ההבדל בין עלות מחייה של הומו, לסבית וטרנסית?
"כשזוגות הומואים מגיעים אליי הם מגיעים באזור גיל 45 אחרי שעייפו מחיי הלילה וחגגו את החיים בלי חשיבה לעתיד והם חושבים על ילד. קרה לא פעם שהגיעו אליי עם משכורות יפות אבל בלי חסכונות בכלל, יש איזו אשליה שאם אני מרוויח הרבה אז יהיה לי קל להביא ילדים לעולם, אבל כשהליך פונדקאות מתחיל מ-300 אלף שקל זה לא תמיד פשוט.
טרנסים וטרנסיות סובלים מאפליה בתעסוקה, חוסר יציבות תעסוקתית והוצאות רפואיות יקרות ולכן לרוב מתמודדים עם הכנסה נמוכה יותר והוצאות גבוהות יותר. למרות שיש הליכים להתאמה מגדרית אשר ממומנים ע"י המדינה, עדיין ההחלמה מהניתוחים לא ממומנת וצריך להתכונן אליה.
לסביות חיות לעיתים במציאות של הכנסה זוגית נמוכה יותר, פשוט משום ששתי נשים מרוויחות בממוצע פחות מגבר ואישה, ובמקביל נושאות בעלויות גבוהות במיוחד להקמת משפחה כמו IVF והליכים משפטיים. לכל אחת ואחד יש צרכים שונים אבל המשותף לכולם הוא: יותר הוצאות, פחות הכנסות".
האם יש לך כמה עקרונות זהב שחובה לדעת להתנהלות נכונה?
"אני לא מאמינה בלקצץ, אלא לנהל, והניהול צריך להיות מרמת ה'מיקרו' - מההתנהלות הכלכלית החודשית שבה אנחנו עובדים, מקבלים משכורת, מוציאים את ההוצאות החודשיות וחיים באיזושהי שגרה - איך אנחנו מצליחים לסיים את החודש עם יתרה חיובית? עם היתרה הזאת אנחנו יכולים להגשים חלומות, אחרי שבנינו תוכנית כלכלית שמותאמת אלינו, אל החיים שלנו ואל הצרכים שלנו.
אנחנו רוצים לטוס לחו"ל פעם בשנה, לקנות אוטו חדש, להרחיב את המשפחה? כל הדברים האלו יכולים לקרות לנו, אנחנו רק צריכים לתכנן. וכמובן, חשוב לנהל את ההון הקיים, את הפנסיות והקרנות הקיימות, הרבה אנשים לא יודעים כמה הם ירוויחו אם הם רק יתמקחו על דמי ניהול בפנסיה שלהם, לפעמים זה הבדל של עשרות אלפי שקלים".

במקביל לשלל עיסוקיה בר מוכרת בציבור כאמור גם כבת הזוג של ספיר ברמן, אחת הנשים שעשו את הייצוג החשוב והחיובי ביותר לקהילה הטרנסית – דווקא במקום הבלתי צפוי כשופטת הכדורגל הטרנסג'נדרית הראשונה בישראל והטרנסג'נדרית הראשונה אי פעם ששפטה במשחק כדורגל בינלאומי. השתיים נפגשו בבית קפה כשבר הייתה מנכ"לית פרויקטית גילה. "אמרתי לה 'בואי תכירי את הפרויקט שלנו. תוך חמש דקות היא אמרה לי 'עזבי את פרויקט גילה, ספרי לי על עצמך'. היו שם חיבור וכימיה מטורפת", היא סיפרה בזמנו בריאיון לגלית ויואב.

עד כמה ספיר מעורבת בקורסים ובהרצאות ועד כמה אתן מיישמות את כללי ההתנהלות ביום יום?
"כשספיר ואני הבנו שהקשר הולך למקום רציני (תוך חודשיים כיאה ללסביות) היה לי חשוב שננהל תקציב משותף. בהתחלה זה לא התקבל בברכה, כסף מערבב אותנו רגשית ומעלה הרבה התנגדויות וזה הגיוני. החלטתי שלפני שיושבות על הפרקטיקה, אנחנו צריכות לדבר על הרגשות שכסף מעורר בנו. עשינו שיחות אמיצות ולאט לאט בנינו את הלך רוח הכלכלי של הבית שלנו, שמתאים לנו. כשאנחנו יושבות על סיכום חודש אנחנו עושות את זה כדייט כלכלי, עם נרות ואוכל טעים, עושות את זה כפעילות כיפית, היום ספיר מחכה לסוף החודש כדי שנשב על תקציב".
הסדנאות שהיא פיתחה שבהן השתתפו עד עתה 200 איש כוללות 6 מפגשים במחיר מסובסד של 400 שקלים (הסדנה החדשה שנפתחה אתמול במרכז הגאה בתל אביב כבר מלאה לחלוטין) ונועדות לתת כלים פרקטיים וידע שעוזרים לחברי הקהילה להתחיל לנהל את הכסף בצורה נכונה ובריאה יותר - החל מההתנהלות החודשית ועד ניהול ההון והיכרות עם המכשירים הפיננסיים שפועלים לטובתנו וגם פתחה השבוע פודקאסט באותו נושא.
"נרשמתי כשהייתי במינוס חובות ולא הבנתי בכלל מה קורה עם הכסף שלי. בהתחלה זה היה קצת מפחיד, אבל תוך כדי הכל התחיל להתבהר והבהלה ירדה. פתאום הבנתי הרבה יותר, והחרדה שפגעה בי פחתה", מספרת לי שהשתתפה בקורס. "מעבר לכלים הפרקטיים, אני חושבת שמה שמרגש עבור הרבה מאיתנו שזו הפעם הראשונה שיש לנו מרחב להגיד בקול רם שמגיע לנו לחלום חלומות כלכליים ומגיע לנו גם להגשים אותם", מוסיפה בר.
מה הטעויות הכי נפוצות שעושים בקהילה מבחינה כלכלית?
"הטעות הכי נפוצה היא לחשוב שכסף זה לא בשבילנו, שנושא של כסף והשקעות שמור רק לגברים סטרייטים שלמדו כלכלה. זה לא נכון, כסף קשור לכל דבר בחיים שלנו, ובמציאות שבה החיים שלנו עולים יותר, אין לנו את הפריווילגיה לא להבין בכסף".
