1. תחרות האירווזיון שחוגגת השנה את שנתה ה-60 בווינה, בירת אוסטריה, אחרי ניצחונה הסוחף של קונצ׳יטה וורסט בדנמרק בשנה שעברה.  הפעם האחרונה שאוסטריה ניצחה הייתה לפני ארבעים שנה אז אודו יורגן ניצח עם השיר הנושן "מרסי שרי" (תודה יקירתי). אודו לא יזכה לראות את מדינתו מארחת שוב את התחרות, מפני שנפטר לפני 4 חודשים.

האוסטרים דוהרים על גל הפתיחות שנוצר בעקבות זכייתה של לובשת שמלה מזוקנת, והחליטו לקחת את האירוח צעד אחד קדימה- חלק מהרמזורים להולכי רגל הפכו גאים, וכעת מציגים זוגות חד מיניים.

אין תמונה
רמזורים גאים בווינה

2. אוסטרליה משדרת את האירוויזיון משנת 1983 בלי להשתתף בתחרות אפילו פעם אחת. המשדר זכה מדי שנה לאחוזי צפייה גבוהים למרות היעדר נציג מקומי. בשנה שעברה, בחצי הגמר השני בדנמרק, זמרת אוסטרלית הוזמנה אל הבמה לשיר, במעין טיזר לעתיד לבוא – והשנה היא נוספה לתחרות. אוסטרליה אינה המדינה היחידה שמשתתפת באירוויזיון אך לא נמצאת על היבשת האירופית. אם מתעלמים מהעובדה שגם פה זה לא אירופה (הופה!), נוכל למצוא גיחה חד פעמית של מרוקו ב-1980 שבחרה לא להמשיך את השתתפותה לאחר תוצאות מאכזבות. גם הלבנונים ניסו לקחת חלק בתחרות ב-2005, אך פרשו ברגע האחרון בעקבות המצב הפוליטי עם ישראל (שירי מימון הצליחה להפחיד אותם).

השיר האוסטרלי בהחלט נותן פייט למדינות הוותיקות. במקרה שאוסטרליה תנצח את התחרות, היא תוכל לשוב ולהשתתף גם בשנה הבאה, אם כי לא תוכל לארח את התחרות על אדמתה.

3. השיר שייצג את פינלנד השנה יוגש על ידי להקת PKN, המונה 4 חברים הלוקים בתסמונת דאון ואוטיזם לרמותיו. הלהקה ניצחה בקדם הפיני ותהיה ללהקת הפאנק הראשונה שתשתתף באירוויזיון, אם כי לא תהיה הראשונה שמשלבת אנשים עם מוגבלויות. השנה נוכל גם לראות את מוניקה קוזינסקה מפולין הנעזרת בכיסא גלגלים בעקבות תאונת דרכים שעברה בשנת 2006. כך גם בשנת 2002 גרמניה שלחה לתחרות זמרת עיוורת בשם קורינה מיי, בדומה לגיאורגים שעשו זו בשנת 2008 עם דיאנה גורצקיה. מה שמייחד את השיר של פינלנד השנה הוא אורך השיר. בעוד מדינות נאבקות לסיים בגבול ה-3 דקות, כמו נדב שלנו שמציין את זה בסוף השיר, בפינלנד כנראה הבינו כמה השיר שלהם מחריד, והחליטו לשלוח שיר באורך 1:24.

4. על פי חוקי רשות השידור האירופית, אסור לשלב פוליטיקה בשום צורה במהלך התחרות. השנה ההונגרים הם שאתגרו את הנושא כששלחו שיר בשם ״מלחמות לחינם״ בו הוצגו על המסך מאחורי הזמרת, נתונים מספריים על תמותה בעולם בעקבות מלחמות. בין השורות הוזכר גם מבצע "צוק איתן" וההרוגים הפלסטינים בו. שגריר ישראל הביע מחאתו על הדברים ובכירים ברשות השידור ההונגרית הבטיחו להסיר את הדברים.

מבצע צוק איתן, צה"ל תוקף בעזה (צילום: רויטרס, חדשות)
צה"ל תוקף ב"צוק איתן" | צילום: רויטרס, חדשות

במקרה דומה, בשנת 2009, על רקע המתיחות בין גיאורגיה לרוסיה, הגיאורגים שלחו שיר בשם we don't want to put in, שעורר את זעמם של המארחים הרוסים. משחק המילים המזכיר את ולדימיר פוטין חרג מתקנון התחרות, ולאחר שהגיאורגים סירבו לשנות את המילים - השיר שלהם נפסל, ולא לקח חלק בתחרות באותה השנה.

ארמניה מציינת 100 שנה לשואה הארמנית, ושולחת נציגים בעלי שורשים ארמנים מכל יבשת: אחד מאוסטרליה, אחד מאתיופיה (אפריקה), אחד מצרפת (אירופה), אחד מיפן (אסיה), מארה"ב (אמריקאית שאמא שלה ישראלית) ואחת ממדינת האם - ארמניה. שמו המקורי של השיר הוא ״אל תכחישו״, אך הוא לא אושר בשל המסר הפוליטי הסמוי למדינות שאינן מכירות בשואה הארמנית, והוא שונה ל״להתעמת עם הצל״. טורקיה אמנם לא משתתפת, אך אזרבייג'ן, האויבת הגדולה כבר מתכננת להתעלם מהשיר הזה.

5. בשנים האחרונות, מאז שהשירים זמינים להאזנה וצפייה בכל העולם בקלות יחסית, אתרי הימורים רבים פתחו אזור מיוחד לתחרות השירה, בדומה לענפי ספורט פופולריים רבים.

ניסיון העבר מלמד שהאתרים לא מצליחים לחזות את תוצאות התחרות בצורה מדויקת, אך בהחלט מצביעים על מגמות האהדה לשירים ולאמנים. כך לדוגמה בשנת 2012, המהמרים הצליחו לחזות מי יהיו שלוש המדינות עם הניקוד הרב ביותר, אך ביתר המקומות - פספסו ובגדול - בריטניה, לדוגמה, קיבלה את המקום השישי בידי אתרי ההימורים, אך בפועל, קרסה אל המקום האחד לפני האחרון.

השנה מובילות בהימורים:

- שבדיה, עם הזמר מאנס זמרלו, שיביא לנו את "גיבורים" לבמה. בדומה לקודמתו מהשנה שעברה, סנה נילסן (שזכתה במקום השלישי), גם מאנס ניסה יותר מפעם אחת לזכות בכבוד לייצג את השבדים, שלוקחים את התחרות מאוד ברצינות.

- איטליה, שחזרה לתחרות בשנת 2011 אחרי תקופה ארוכה (12 שנה) שבה נמנעה מלהשתתף בתחרות, בעיקר כי לא הייתה מרוצה מהתוצאות שלה, מקבלת השנה הזדמנות אמיתית לניצחון. השיר האיטלקי "גראנדה אמורה" (אהבה גדולה) יבוצע על ידי להקת Il Volo. שיר דרמטי במיוחד בסגנון אופראי שבהחלט בולט לחיוב מעל לשאר השירים בתחרות.

- אוסטרליה, על תקן מדינה אורחת, עם שיר קליל וכיפי. האוסטרלים מוכיחים לכולם שמקומה בתחרות בין כל שאר המדינות. גיא סבסטיאן, אוסטרלי ממוצא מלזי, מביא אל התחרות את Tonight Again - שיר פופי עם קצב ממכר.

6. אחד הסממנים הבולטים ביותר של תחרות האירוויזיון, הוא הרצון של המדינות המתחרות להדגיש את האלמנטים הייחודיים לעמם ואדמתם. השנה, לעומת זאת, ניתן לראות בבירור כי הרצון לנצח בתחרות גובר על כך - רק 7  מתוך 40 השירים שנשלחו לתחרות יבוצעו בשפת האם של המדינה ממנה  נשלחו. ברשימה המצומצמת הזו נוכל למצוא את ספרד, איטליה, מונטנגרו, פורטוגל, צרפת, פינלנד ורומניה.

אין תמונה
נדב עם דנה

בין השנים 1966 ועד 1972, ושוב בין 1978 ועד 1998, רשות השידור האירופית קבעה כי על כל מדינה לשלוח שיר בשפת האם שלה. ההיסטוריה מוכיחה ששירים באנגלית פשוט זוכים לאהדה רבה יותר. השיר האחרון שבוצע בשפת המקור, וזכה בתחרות, היה שירה של סרביה בשנת 2008 – "מוליטבה" (תפילה). לפניו ב-2004 אפשר למצוא את השיר הזוכה מטעם אוקראינה (wild dances)  שבוצע בחלקו בשפה האוקראינית וחלקו באנגלית, בדומה לדנה שלנו, ששרה את "דיווה" באנגלית ובעברית בשנת 1998.

7. את ישראל ייצג השנה זוכה התכנית "הכוכב הבא", נדב גדג' עם השיר Golden Boy שכתב לו דרון מדלי. נדב יהיה לנציג הצעיר ביותר על הבמה השנה. נדב לא יהיה היחיד שנבחר בעקבות זכייה בתכנית טלוויזיה. הנציג האוסטרלי זכה בתחרות ה"אוסטרליאן איידול", מאנס השבדי, גם הוא, יוצא אותו פורמט בשבדיה. הנציג הבלגי יוצא "דה וויס" בלגיה כמו הנציגה היווניה שזכתה בעונה הראשונה של הפורמט במדינה. לא נקפח עוד פורמט שמשודר אצלנו – "אקס פקטור" שהביא לקדמת הבמה את הנציג המקדוני, כמו את אחת הנציגות מהצמד הבריטי.

כמעט דרך קבע, אופי מרבית השירים נקבע לפי הזוכה של השנה הקודמת. בשנה שעברה זכתה קונצ׳יטה על פאוור-באלאד, והשנה אנחנו רואים כמות אדירה של בלדות, רובן משמימות וחיוורות. ובשנה כזו, בחירה אתנית וקצבית כמו של ישראל בהחלט עשויה להתלבט. אי אפשר לדעת איך אירופה תקבל את השיר המקפיץ והכיפי, אבל אין ספק שהשיר יתבלט בתוך ים הבלדות. אפשר רק לקוות שלא ניפול שוב בגלל בימוי מצלמות גרוע (כמו בשנה שעברה עם מיי פיינגולד), שמלה מחרידה שמושכת תשומת לב שלילית מהשיר המעולה (מורן מזור ב-2013) או פשלה ווקאלית של הזמר (הראל סקעת וגילי מ״דרך המלך״).

מורן מזור על הבמה אירוויזיון 2013 (צילום: סנדר הסטרמן, איגוד השידור האירופי)
שמלה מחרידה? מורן מזור | צילום: סנדר הסטרמן, איגוד השידור האירופי

בשנים קודמות הושמעה ביקורת ציבורית נרחבת על האירוויזיון - בזבוז כספים מיותר של רשות השידור על אירוע שלא מעניין את רוב תושבי המדינה על חשבון משלמי האגרה. מצד שני, ביקורת חובבי האירוויזיון הייתה שאנחנו המדינה היחידה שמעמידה מופעים מביכים - בלי פירוטכניקה, בלי רקדנים, ובעיקר בלי מעוף יצירתי. השנה, טמירה ירדנה מפיקת העל נכנסה לתמונה, והשמועות מדברות על הופעה מרשימה ויוצאת דופן בכל קנה מידה ישראלי, ונחשו מה? ממש לא על חשבונכם. אולי אם ההופעה תוכיח את עצמה, בשנים הבאות יבינו אי שם ברוממה ששיר מוצלח זה לא הכול, וצריך לתת שואו בלתי נשכח של 3 דקות.

מיי פיינגולד באירוויזיון (צילום: (Andres Putting (EBU)
נפלה בגלל בימוי מצלמות? מיי פיינגולד | צילום: (Andres Putting (EBU

8. את השיר ההולנדי כתבה אנוק, הייצוא הכי מוצלח של הולנד מאז הספייס-קוקיז. כשניסתה את מזלה באירוויזיון, החזירה את הולנד לגמר אחרי שנים ארוכות בהן השתרכה בסוף חצי הגמר שלה. מאז הצלחתה, הולנד חזרה להשקיע בבחירת השירים, והגיעה בשנה שעברה למקום ה-2, והשנה ניסתה לחזור עם אותו סוס מנצח. זו לא תהיה הפעם ראשונה בה נבחרים אמנים מוכרים לייצג/לכתוב בתחרות. מונטנגרו שולחים השנה את ז׳ליקו, הכותב והמלחין מהמצליחים בתולדות האירוויזיון (מקום 2 בשנת 2004 ו-3 בשנת 2012 בעצמו כמבצע עבור סרביה ומונטנגרו וסרביה בהתאמה). הפעם ההימורים לא צופים להם הצלחה גדולה.

9. עם הצטרפותה של אוסטרליה לתחרות, הגמר של 2015 יהיה לגדול ביותר בהיסטוריה של האירוויזיון, עם 27 מדינות. מ יהיה מאמין שמשבע מדינות בשנת 1956 (הולנד, צרפת, גרמניה, איטליה, לוקסמבורג, בלגיה ושוויץ) נגיע ל-40 מדינות. למרות שמדובר במספר מכובד, הוא עדיין לא שובר את השיא של שנת 2011 בגרמניה, שם עלו על הבמה 43 מדינות.

במהלך השנים לא מעט מדינות פרשו, ואף הספיקו לשוב לתחרות. השנה לדוגמה, נאלץ להתגעגע למעצמת אירוויזיון אהובה - אוקראינה, שבחרה שלא להשתתף מסיבות פוליטיות (רוסיה וזה...). לעומתה, החליטו לשוב לתחרות - צ'כיה אחרי 5 שנות היעדרות, בגלל "חוסר עניין הציבור" לדבריהם, וקפריסין וסרביה שלקחו שנה הפסקה בשל מצוקה תקציבית.

כבר בשנת 2004 הבינו קברניטי הפקת התחרות שריבוי המדינות לא יהפוך את הפקת התחרות לפשוטה יותר, שלא נדבר על אורך השידור, ולכן, מאותה שנה החליטו לפצל את המשתתפות לשני חצאי גמר, ובכך לפתור הן את בעיית השידור המייגע והן את תופעת ההצבעות הגושיות (תופעה בה מדינות שכנות מצביעות זו לזו מטעמים גיאוגרפיים, פוליטיים וכד').

10. נדב גדג' לא יהיה הנציג היחיד באוסטריה. זו השנה השנייה שמועדון היורוקלאב מזמין את חברי להקת היורופאלש להופיע באירועים הרשמיים סביב התחרות. הקבוצה שמופיעה כל יום ראשון באוויטה בר בתל אביב, תציג מסורת ארוכת שנים של ביצועים מיוחדים הלקוחים מבמות האירוויזיון. חברי ההרכב שוקדים כל השנה על כוריאוגרפיות הלקוחות מהתחרות ומביאים אותן אל הבמה. גם בשנה שעברה זכינו לחלוק את הבמה עם מיטב האמנים שהשתתפו בתחרות.

* הכותב נמנה עם חברי היורופאלש, המופיעים מדי ראשון באוויטה לערב שמח ומרים באווירת אירוויזיון