>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

מפיקים מצעד מהאגדות (צילום: תומר ושחר צלמים)
מפיקים מצעד מהאגדות | צילום: תומר ושחר צלמים
"היה היה, לפני שנים רבות בארץ רחוקה... והם חיו באושר ובעושר...". כך התחילו והסתיימו כל אגדות הילדים המוכרות והאהובות עליהן גדלנו. לאורך כל שנות ילדותנו הקשבנו מרותקים לסיפורים על הנסיך שמציל את הנסיכה ובלענו בשקיקה כל תפנית בעלילה, בין אם מדובר בסבתא שיצאה מבטנו של הזאב או צפרדע שהפכה לנסיך. הכל נשמע לנו הגיוני, נכון וטבעי.

אבל למרות שכבר כמעט הכל קרה באגדות (כי הרי באגדות הכל יכול להיות), יש דבר אחד שעדיין לא התרחש בשום אגדה: אף נסיך או נסיכה, בת כפר או מלכה, לא יצאו מהארון.

"לא יודעים אם הדמויות להט"ביות"

מדוע בעצם? הרי בעידן של היום, אחרי היציאה מהארון של אריק ובנץ ואפילו של שקע ותקע, אין ספק שדמויות אמיצות שנלחמות בדרקונים יורקי אש או עוברות לגור עם שבעה גמדים בדירה, יוכלו לעשות צעד אחד לעבר הקהילה ולצאת מהארון.

יכול להיות שהדמויות רוצות לספר לנו הקוראים על הסוד שלהן, אך הן לא מסוגלות? יכול להיות שהן רוצות לעשות את השינוי אך בגלל שהן כלואות בתוך סיפור שנכתב מראש ומסופר שוב ושוב באותה צורה, הן פשוט לא מצליחות?

כיפה אדומה שוברת מוסכמות (צילום: תומר ושחר צלמים)
כיפה אדומה שוברת מוסכמות | צילום: תומר ושחר צלמים

ההצגה "אגדה, גאווה ודעה קדומה", הפקה של המרכז הגאה ותאטרון גלג"ל, מאפשרת לדמויות לצאת לכמה רגעים מתוך הסיפור בו הן חיות ולעבור אל המציאות התל-אביבית של שנת 2013. הדמויות מגיעות אל גן מאיר, יום לפני מצעד הגאווה ונחשפות בפעם הראשונה לקהילה הגאה.

המפגש בין הדמויות מהאגדות לבין דמויות מהקהילה יוצר סיטואציות חדשות לשני הצדדים. הדמויות מהאגדות פוגשות לראשונה דמויות חזקות שמחליטות בעצמן כיצד הסיפור שלהן יתגלגל וכיצד הוא יסתיים, ואילו הדמויות מהקהילה פוגשות את התמימות והפשטות שכל כך התגעגענו אליהן.

באמצעות הדמויות מהאגדות ההצגה חושפת את החלומות של אנשי הקהילה לחיים של אגדה: להשאר צעיר לנצח כמו פיטר פן, לנעול נעל זכוכית ולהפוך מליכלוכית לסינדרלה, לעזוב את הבית ולגור עם שבעה גמדים, (כבר פנטזיה כשלעצמה) שמקבלים אותך בדיוק כמו שאת ולא מבקשים ממך להשתנות, או לקחת את החייים בידיים ולעשות ילד לבד בדיוק כמו ג'פטו.

הולכים לאיבוד ביער ומגיעים לגן מאיר - עמי ותמי (צילום: תומר ושחר צלמים)
עמי ותמי הולכים לאיבוד ביער ומגיעים לגן מאיר | צילום: תומר ושחר צלמים

"אנחנו לא בהכרח אומרים שהדמויות מהאגדות המוזכרות בהצגה הן דמויות להט"ביות", אומר חיים טל, במאי ההצגה, "אנחנו לא יודעים אם בסיפור המקורי ג'פטו באמת היה הומו או לא, ואנחנו לא יודעים למה הוא הביא ילד לבד ולא התחתן ועשה ילד אמיתי. אבל אנחנו כן משליכים אור על נקודות שונות בסיפורי האגדה עליהם גדלנו, שניתן לפרש אותם אחרת".

פינוקיו, פונדקאות או אימוץ?

ההצגה המקורית והמיוחדת, מפגישה אותנו עם דמויות מעניינות רבות: ג'פטו הנגר פוגש הומו צעיר ומצליח המתלבט האם להביא ילד לעולם לבד ללא בן זוג. הצעיר, שבטוח שזה מסובך עד כמעט בלתי אפשרי לגדל ילד לבד, שומע את סיפורוו של סבא ג'פטו ומגלה כי זה קשה אבל משתלם. בדיוק כמו אותו צעיר, גם ג'פטו הגיע מכפר קטן בו אנשים לא רואים בעין יפה גברים שעושים לעצמם ילד לבד, אבל הוא החליט שלילד יש אבא שאוהב אותו וזה מספיק. במקרה של פינוקיו יש גם את בלה שדואגת, אז הוא בכלל מסודר.

דמות נוספת בהצגה היא סבתא של כיפה אדומה, שמאיזו שהיא סיבה לא מתרגשת מהעובדה שהזאב לובש את הבגדים שלה ומתחזה לה. היא עוד זוכרת שבעלה היה נוהג ללבוש  את הבגדים שלה כשהיא מחוץ לבית.

פער הדורות-הומו מבוגר פוגש את פיטר פן (צילום: תומר ושחר צלמים)
הומו מבוגר פוגש את פיטר פן | צילום: תומר ושחר צלמים

ויש גם את פיטר פן, הצעיר הנצחי שמסרב להתבגר, ומציג סיפור המאפיין חלק גדול מהקהילה שפוחדים להתבגר ונשארים צעירים לנצח, לפחות בפרופיל שלהם באטרף.

ובגזרת הנסיכות יש לנו את סנדי, מנקת רחובות בשירות העירייה שתפקידה לאסוף את אלפי הפלאיירים המפרסמים את מסיבות הקהילה, ורק לחלום על הנסיך שיגיע ויציל אותה.

ההצגה לוקחת את הדמויות שכולנו אוהבים ומפגישה אותם עם דמויות מהקהילה. איך הן יושפעו מהמפגש הזה, מה החשיפה לקהילה תעשה להן? האם החיים באגדה טובים יותר מהחיים של חברי הקהילה? או שאולי הדמויות יעדיפו להשאר במציאות המורכבת שלנו, ויצאו סוף סוף מארון הספרים?"

כל דמות פה היא סיפור בפני עצמה

תיאטרון גלג"ל הוא גם כן סוג של אגדה. חיבור של קבוצת אנשים שלא היה מתאפשר בשום מקום אחר, שיחד יוצרים עולם משלהם. הקבוצה מורכבת מבני נוער להט"בים מאיגי, אמהות לנוער להט"בי מארגון תהל"ה ובוגרי הקהילה ("קשת מזהב" ו"בשלה").

הקבוצה הוקמה ביוזמתם של חיים טל ומרטין בר ובהובלתו של דודו גוטליב ופועלת זו השנה השניה במרכז הגאה.

עשה זאת בעצמך-סבא ג'פטו מעניק להומו צעיר עצות הורי (צילום: תומר ושחר צלמים)
סבא ג'פטו מעניק מחוכמת חייו לגיי צעיר | צילום: תומר ושחר צלמים

בחדש ספטמבר השנה נבחרה הצגה "אגדה, גאווה ודעה קדומה" להשתתף בפסטיבל התיאטרון הקהילתי "כל הארץ במה" שנערך בתיאטרון צוותא ת"א. במסגרת הפסטיבל התחרו 26 קבוצות תיאטרון קהילתי מכל רחבי הארץ, שהעלו 26 הפקות במשך שלושת ימי הפסטיבל. ההצגה "אגדה, גאווה ודעה קדומה" זכתה בפרס על מקוריות הכתיבה ועל התאמת הכתיבה לקבוצה - פרס חשוב מאד כשמדובר במחזה מקורי שנכתב במסגרת תיאטרון קהילתי עבור שחקני הקבוצה.

ואכן, החיבור בין השחקנים לבין הדמויות והטקסט הוא כמעט מושלם. תוצאה שניתן להגיע אליה כאשר עובדים עם קבוצה הכוללת שחקנים החל מגיל 17 ועד גיל 77.

"כל אחד מהשחקנים בהצגה הוא דמות בפני עצמה", אומר מרטין בר, ממקימי הקבוצה, "החל מליה, שחקנית טרנסג'נדרית מדהימה עם סיפור חיים יוצא דופן שמשתלב בצורה מושלמת עם הסיפור של שלגיה, ועד לאיזי, שיצא מהארון בגיל 70, ומשמש כאנטיתזה לפיטר פן"

"אני ממליץ בחום על ההצגה. אני בטוח שכולם יהנו לצפות בה ולראות כמה המציאות שלנו דומה לסיפורי האגדות", מוסיף בר, "סך הכל העולמות שלנו די דומים, להם יש את המלכות שלהם ולנו את המלכות שלנו".

ההצגה "אגדה, גאווה ודעה קדומה" בפסטיבל "סתו תאטרוני" צוותא תל אביב

 יום שלישי 12.11.2013 בשעה 19:00. מחיר כרטיס במסגרת הפסטיבל: 15 ש"ח