תשע שנים חלפו מאז כבשו עומר אדם והליין המזרחי הגאה "אריסה" את המיינסטרים הישראלי, ומאז שיתוף הפעולה פורץ הדרך הציב סטנדרט חדש לחגיגות חודש הגאווה. זה קרה בצעדים מדודים, אבל מאז בכל חודש יוני פרצו לחיינו עוד ועוד שירי גאווה חדשים, אותם מבצעים האמנים האהובים והגדולים בישראל. חלקם הרימו אותנו גבוה וחלקם פחות. חלקם היו להט"בים במיוחד, וחלק סטרייטים בצורה מחשידה. אז מהם שירי הגאווה שהצליחו גם לטרלל אותנו, להביא לקדמת הבמה ייצוג להט"בי ולהצליח להשתלב בפלייליסט שלנו לשנת 2022, למרות שיצאו לפני כמעט עשור? אלו הם 20 שירי הגאווה הכי טובים של כל הזמנים, בסדר אקראי לחלוטין.

    1. עדן בן זקן - "מלכת השושנים" (2015)

      איך אפשר בכלל להתחיל לדבר על שירי גאווה בלי להזכיר את אחד השירים האייקונים, שהוציאה בן זקן יחד עם בר "האוויטה" המיתולוגי לכבוד "WATER PARK".  "מלכת השושנים" הפך מהר מאוד לאחד מלהיטי החותם שלה, שבר בזמנו את שיא הצפיות ביוטיוב לקליפ של זמרת ישראלית, הפך לשם האלבום הראשון שלה וגם לכינוי שלה במדיה - אפילו שבע שנים אחרי שיצא. ומה עם השיר עצמו? הוא אחד הזכורים ביותר בעשור האחרון במוזיקה הישראלית.

    2. נועה קירל וסטפן לגר - טיקיטאס (2017)

      הרבה לפני שיתופי הפעולה עם אילן פלד ותותית (אל תדאגו, נגיע גם אליהם), הגיע אלינו הסמאש-היט הזה, בשיתוף ליין המסיבות המזרחי הגאה "אריסה". השיר הוא למעשה גרסת קאבר לשיר דומה של אלני פוריירה, אותה הכרנו מקרוב רק שנה אחר כך, כאשר התחרתה מול נטע ברזילי באירוויזיון. הביצוע הישראלי של קירל הוכיח שמעבר לכך שהיא זמרת מצוינת, היא גם בת ברית מדהימה, שלא פחדה להביע תמיכה בקהילה הגאה כבר בגיל מאוד צעיר.

    3. נונו ושגיא קריב – "קיוט בוי" (2022)

      גם אם נחפש משהו רע בהברקה החדשה של נונו, שגיא קריב, אנחנו לא בטוחים שנמצ. הלהיט החדש מבית ליין המסיבות "Forever Tel Aviv" נותן לנונו וקריב להפיץ את בשורת ז'אנר ה"הייפר-פופ" לקהל המיינסטרים הישראלי. הז'אנר, שעד כה היה פרי עשייתם של אמנים קווירים מסביב לעולם, הובא על ידי נונו וקריב לקדמת הבמה, ועושה המון כבוד למקורות ולתרבות שלנו, כמעט כמו שמדונה עשתה בעבר לתרבות הנשפים עם הלהיט "Vogue". השיר אמנם רק יצא רק בתחילת השבוע, אבל "איפה אתה, אתה פה?" לא מרפה, בקטע טוב.
       
    4. נועה קירל ואילן פלד - "טרילילי טרללה" (2021)

      בפרק השני בטרילוגיית "נועה קירל והגייז", איחדה הזמרת כוחות עם הגאון הקומי כדי להביא לעולם את אחד משירי הגאווה האייקונים והמצחיקים ביותר שנוצרו אי פעם. עם הפקה בניחוח אייטיז, קליפ גדול מהחיים ומשפטים שאי אפשר להוציא מהראש כמו "נוח, אני מתפוצצת ב-10" ו-"גבינה חינם יש רק במלכודת עכברים", פלד וקירל יצרו מפלצת גאווה שעדיין חיה לנו בראש, ותמשיך לחיות שם עוד הרבה שנים, בלי לשלם שכירות.

    5. דנה אינטרנשיונל – "לוקה" (2013)

      בזמן שכולם ניסו להבין למה עומר אדם מתכוון כשהוא אומר "לירדים", הוציאה הדיווה הגדולה מכולן את שיר הגאווה שלה. הוא אמנם לא זכה אז לחשיפה רבה אז וחי בצילו של "תל אביב", אבל אי אפשר להתכחש שמדובר בשיר אפל, שונה ובעיקר מוצלח, ששרד את מבחן הזמן.

    6. סטטיק ובן אל עם נסרין קדרי – "חביב אלבי" (2020)

      הימים ימי קורונה ודווקא בשנה בה בוטל מצעד הגאווה הגדול והצבעוני בישראל, יצא אחד משירי הגאווה הכי מרימים וזכורים אי פעם. אפשר להתווכח עד מחר כמה הוא באמת צועק "גאווה" או "להט"ב", בעיקר בגלל שמעבר למשפט הקלישאתי על אהבה אין באמת קשר, אבל עדיין - מדובר באחד משיתופי הפעולה הזכורים ביותר בשנים האחרונות, וקרוב למעמד של שיר על זמני.

    7. אריסה ומרגלית צנעני - "פה זה לא אירופה" (2014)

      קצת אחרי "מחאת המילקי" הסוערת, חברה הזמרת ל"אריסה" כדי להזכיר לכולנו בדיוק איפה אנחנו נמצאים, למרות הסרט שאנחנו חיים בו. מדובר באחד השירים הכי כיפיים ומצחיקים, שמלא בסלנג השמור לקהילה ועוקץ את כל ההיפסטרים שהתכחשו לישראלי האמיתי שבהם: "את לא מלונדון או אמסטרדם, הוודג' שלך מותק הוא מבת ים!". וכמובן, איך אפשר בלי קליפ בו אוריאל יקותיאל הגאון מתזז בשפם, איפור ושמלה ויקטוריאנית. מדובר בקאלט.

    8. אלה לי ועדן חסון – "שימי פס" (2021)

      על אף ש"טרילילי טרללה" גנב את כל הפוקוס באותה שנה, אנחנו לא שוכחים שמדובר בהמנון הגאווה הרשמי של עיריית תל אביב. "שימי פס" לא היה שיר שהתחבא מאחורי סלנג גאה, אלא סוף סוף הציג בת דור Z קלאסית, שלא מעוניינת להגדיר את עצמה ואוהבת לאהוב, בלי קשר למגדר. יותר מזה, אין שטיקים זולים בשיר והוט בועט את האג'נדה שלו ישר לפרצוף - להיות חופשיים מהגדרות ולשים פס על כל מי שבא להוריד לכם. אנחנו מתחברים לאללה.

    9. גילה גולדשטיין – "שיר גאווה" (שנות ה-90)

      הרבה לפני ששירי גאווה הפכו להיות נחלת הכלל וקונספט שכוכבי המיינסטרים אוהבים להסתער עליו, הייתה אישה אחת, גדולה מהחיים, שנלחמה עבור הקהילה הגאה כל עוד הייתה יכולה. לוחמת החופש גילה גולדשטיין היא אישה שאי אפשר לתאר את פועלה ותרומתה ללהט"ב במילים, ואפשר רק להודות לה על כל מה שעשתה, להנציח את המורשת שלה וליהנות משיר הגאווה שהיא הוציאה איש שם לפני יותר מ-22 שנה. האם הוא טוב כמו שאר השירים ברשימה? לא בטוח. אבל הוא אחד היחידים שמצליחים לגרום לעור שלנו להתברווז, לעיניים שלנו לדמוע וללב שלנו לשמוח. לשמוח באמת.


    10. הפשוטע ואגם בוחבוט – "בשורות טובות" (2022)

      עמוד המימים המוכר והאהוב חבר לנסיכת הפופ העולה ויצר את אחת מחגיגות הגאווה הטובות ביותר של השנה. מדובר בשיר קליט, שנון וכיפי, והקליפ מביא איתו בשורה טובה לנראות להט"בית, עם ייצוג מושלם לכל אחת מהאותיות. צריך להגיד יותר מזה?

    11. אנה זק – "גבר בפוראבר" (2021)

      לפני הפריצה הגדולה עם "לך לישון" ו"מי זאת", איחדה זק כוחות עם "Forever Tel Aviv" והוציאה את הלהיט הזה, שעדיין מצליח להרים לנו. לא הרבה יודעים, אבל השיר בכלל הוקלט וצולם כשנתיים לפני מועד שחרורו, ובגלל זה הזמרת עדיין נראית צעירה מאוד בקליפ. למרות שעד היום לא ברור מה הגבר בפוראבר עשה לזק כל הלילה (אנחנו מנחשים שגבות?), מדובר בשיר שלא נפסיק לזמזם לעולם.

    12. דנה אינטרנשיונל – "ילדים זה שמחה" (2014)

      אי אפשר שלא לשמוע את הקול המחאתי בחידוש של אינטרנשיונל לשיר המעולה - אישה טרנסג'נדרית שאומרת "תביאו שניים, תביאו שלושה, תביאו ארבעה ילדים", כשברקע חוקים שהגבילו ועדיין מגבילים להט"ב להביא ילדים כמו חברינו הסטרייטים. דיווה - יש. ביצוע - נהדר. מסר חברתי - בועט.

    13. דודו אהרון ותותית - "קצפת עם תות" (2016)

      הרבה לפני "זאת וזאתי" ושיתוף הפעולה עם נועה קירל, תותית הופיעה בשיר הגאווה של דודו אהרון, שהופק על ידי הבר המיתולוגי "אוויטה". התוצאה היא הלהיט "קצפת עם תות" שהרים לנו את קיץ 2016. אמנם הקשר לגאווה לא ברור מאוד עד סוף השיר, שבו מגלים כי מושא אהבתו של אהרון מעדיפה נשים על פניו, אבל השיר הפך עבורנו לקפסולת זמן נצחית, שתמיד תחזיר אותנו לקיץ 2016 הלוהט.

    14. דנה אינטרנשיונל – "דיווה" (1998)

      הניצחון האדיר של הזמרת באירוויזיון עשה היסטוריה עולמית, לא פחות ולא יותר. אינטרנשיונל הייתה הזמרת הטרנסג'נדרית הראשונה שהשתתפה בתחרות, כבשה אותה והפכה בין לילה לאייקון להט"בי בינלאומי. הזכייה ההיסטורית הזו האיצה את המהפכה הגאה בישראל ולמרות שהוא מעולם לא תוכנן להיות "שיר גאווה", הוא הפך לכזה רגע לפני מצעד הגאווה הראשון של עיריית תל אביב - ושל הרבה חגיגות אחריו.

    15. נסרין ועדן דניאל גבאי - "תנשום" (2022)

      מה קורה כשהטיקטוקר הכי חם ברשת מקבל שיחה מנסרין? השיר המרים הזה, שאמנם יצא רק לפני כמה ימים בהפקת הבר "לילה", אבל ברור לכולנו שהוא הולך ללוות אותנו בזמן שנתארגן לקלאב, בדרך לקלאב וגם בתוך הקלאב עצמו. מה יש לנו? מה יש לכם?.

    16. שרית חדד ואריסה - "קרקס" (2015)

      הרבה לפני היציאה המתוקשרת של שרית חדד מהוויטרינה, הזמרת הכי מצליחה במדינה הוציאה שיר גאווה עם הליין האגדי שמככב ברשימה. השילוב הטבעי בין הזמרת הים-תיכונית לצוות המזרחי הגאה הוליד שיר כיפי ומרים שמרקיד אותנו עד עצם היום הזה. יותר מהכל, כששומעים אותו פעם נוספת היום, הוא גורם לנו רק לחלום על שיר הגאווה הבא של הזמרת, שמוכרת היום רשמית כחברת הקהילה הגאה. אוהבים אותך שרית.

    17. נועה קירל ותותית - "שלושה בנות" (2022)

      השיר השלישי בטרילוגיית "נועה קירל והגייז" אמנם חטף ביקורת על חוסר נראות להט"בית, השגיאה הצורמת בעברית ודמיון לא מועט לקודמו "טרילילי טרללה", אבל אחרי כמה ימים הוא גדל עלינו ואין מה לומר, "שלושה בנות" הוא שיר מצחיק, מרים וקליט. אז תאהבו את זה או לא - הוא הולך להיתקע לכם בראש וללוות אותנו לאורך כל הפרייד. ולמען הסר ספק: אומרים שלוש, נועה. 

    18. מוטי טקה ואריסה - "טוקור" (2018)

      עיריית תל אביב שילבה ידיים באותו קיץ עם הזמר וליין המסיבות המזרחי הגאה כדי ליצור את המנון הגאווה השנתי שלה. השיר עצמו אמנם לא הצליח להתרומם יותר מדי בתקופתו, אבל גם ארבע שנים אחרי שיצא לראשונה, המסר המחאתי שבו עדיין רלוונטי: על מאבקיה של הקהילה הגאה וגם על אלו של העדה האתיופית בישראל, אליה משתייך טקה.

    19. ספיר סבן עם אריסה - "אני לא אשמה" (2017)

      כשאריסה וסבן שילבו כוחות לרגל אירועי הגאווה ב-2017, אף אחד לא היה מוכן לתוצאה שכזאת. כולם התרגלו עד אז לשירים מרקידים ומרימים, אבל פתאום נחתה עלינו בלדה ים תיכונית מהממת - והיא מצליחה להישאר מרגשת ועוצמתית גם חמש שנים אחרי. אז נכון, זה לא בדיוק השיר הטיפוסי שהיינו רוקדים אליו לצד המשאיות, אבל מדובר באחת היציאות הטובות ביותר של הליין המזרחי, ואפשר רק לשבח את הכישורים הווקאלים הנדירים של סבן.

    20. עומר אדם ואריסה - "תל אביב" (2013)

      אם נלחצתם טיפה, אנחנו מתנצלים, אבל את הטוב ביותר החלטנו להשאיר לסוף. אי אפשר לסכם רשימה שכזאת בלי הלהיט העל-זמני, שהתחיל את הטרנד של "שירי גאווה" וסחף המונים בארץ ובעולם כולו.

      הלהיט של עומר אדם ו"אריסה" הוא מהסוג הטוב ביותר, והיה פריצת דרך של ממש - זמר מזרחי שלקח עמדה, חבר לקהילה הגאה ויצר שיר שהוא כל כולו חגיגה וגאווה. "תל אביב" הפך בין רגע לאחד השירים הכי מוכרים ומצליחים בחברה הישראלית, ומשפטים כמו "תל אביב יא חביבי תל אביב" ו"תסתכל כמה לירדים מסביב" הפכו לפאנצ'ים שישראלים שומעים בכל רחבי העולם.

      אדם ואריסה הצליחו לשלב את מה שמזוהה עם מוזיקה מזרחית יחד עם התרבות הלהט"בית של אותה תקופה, וביחד הם יצרו בן כלאיים מרתק וסוחף של מוזיקת דאנס מזרחית, שהכתיבה את הטון מאז. הלהיט הזה עורר השראה בקרב אמנים רבים מאז וכולם רצו לקחת חתיכה מהעוגה הזאת, אבל נדמה שאף אחד עוד לא הצליח להתעלות לגמרי על המקור. ואולי, רק אולי - זה כי יש רק אחד ויחיד כזה בדור. חג גאווה שמח.