"חשיפה: ייצוג טרנסי בהוליווד"

רגע לפני שנצלול אל רשימה מפוארת של סרטים וסדרות שהשאירו חותם בתרבות הגאה, והצליחו גם להציג אותם בצורה הוגנת, כדאי להבין בכלל עד כמה מגוחכים להט"בים היו נראים במדיה לאורך השנים. 

סרט הדוקו "חשיפה", בהשתתפות לברן קוקס ("כתום זה השחור החדש") ו-MJ רודריגז ("פוזה), מצליח לשפוך אור על עוד אחת מהזירות הרבות בהן טרנסים וטרנסיות נלחמים על קיומם מדי יום, ושואל לא מעט שאלות שראויות להישאל: כמה משפיעים עלינו התוצרים התרבותיים שאנחנו צורכים מדי יום, וכמה נזק הם יכולים לעשות כשהם מבזים באופן שיטתי את האחר? 

קוקס, רודריגז ועוד שחקניות ויוצרות טרנסג'נדריות, מדברות בפתיחות על מקומן של טרנסג'נדריות בתעשיית הבידור ההוליוודית, על הקשיים האישיים למצוא תפקידים טובים ומכבדים וגם על הדרך המבזה בה הוליווד הציגה במשך שנים כל שמץ קטן של נזילות מגדרית כמקור ללעג או אימה. 

זה נשמע כבד, אבל "חשיפה" משכיל לא להתייחס לנושא כמו לעבודת סמינריון בחוג למגדר, אלא פשוט מזמין נשים שחיות את המציאות הזו לספר בקולן על התלאות שהן עברו בתוך תעשייה שמעולם לא הייתה חביב לאף אחד או אחת שרצו להצליח - בטח ובטח אם אתם לא גברים הטרוסקסואלים לבנים. 

רגע בלתי נשכח: אחת המרואיינות נזכרת בסצנה מתוך הסרט "לבוש לרצח", שמציג רוצח סדרתי בבגדי נשים, ומספרת: "ראיתי איך הרוצח בשמלה עוקב אחרי השחקנית אנג'י דיקנסון המהממת, ואמרתי לעצמי 'אני לא הגבר בשמלה, אני האישה המהממת'".

איפה לראות: נטפליקס

"ג'ודי - מעבר לקשת"

ג'ודי גרלנד הייתה אחת הכוכבות הגדולות של הוליווד הקלאסית והתפקיד שלה בתור דורותי בסרט "הקוסם מארץ עוץ" הפך אותה לאייקון נצחי. היא הייתה רוקדת, שרה ומשחקת כמו קרן שמש אנושית, מסוגלת לשבור ולאחות לבבות בתו אחד. 

אבל מאחורי הגלאם גרלנד גם הייתה דמות טרגית, שהתחתנה חמש פעמים בחייה והתמודדה עם התמכרות לכדורים. השילוב בין הזוהר, הכישרון והקסם, לתלאות הקשות, הפכו את דמותה לגיי אייקון הגדול מכולן. 

המגזין הגאה "Advocate" אף קרא לה "האלביס של ההומואים", ועד היום יש מי שטוען כי מותה בטרם עת היה הגורם למהומות סטונוול. מסופר כי דגל הגאווה צבוע בצבעי הקשת כמחווה לשיר הידוע ביותר שלה, "Somewhere Over the Rainbow". 

"ג'ודי", הביוגרפיה הקולנועית שסוקרת סיבוב הופעות שערכה בלונדון סמוך למותה וזיכה את רנה זלווגר (בתפקיד גרלנד) באוסקר השני שלה, לא מתעלם מהמרכיב הקווירי בחייה של גרלנד ובקו עלילה מרגש מציג אותה עם שני מעריצים הומואים שלה. למי שהסרט פתח לו תיאבון לעוד מהאישה הנפלאה הזאת, מומלץ לצפות גם ב"כוכב נולד", סרטה מ-1954 אותו חידשו לאחרונה בכיכובה של ליידי גאגא, אייקון גאה מודרני. 

רגע בלתי נשכח: סצנת הסיום, בה שני מעריציה הגדולים של ג'ודי חולקים לה את הכבוד שתמיד הגיע לה.

איפה לראות: בשירותי ה-VOD של HOT, yes וסלקום TV 

"הנערה הדנית"

סיפורה האמיתי של לילי אלבי, האישה הראשונה שעברה ניתוח להתאמה מגדרית, ושל בת זוגה, גרדה וגנר, זכה לעיבוד קולנועי מרגש ויפהפה שאסור לפספס. הסרט מתחיל ביום בו וגנר, ציירת, מבקשת מבן זוגה לדגמן עבורה בלבוש אישה, משום שהדוגמנית המיועדת איחרה. הרגע הזה משנה את חייה של לילי, שמתחילה להבין כי מאז ומעולם הייתה עמוק בפנים אישה. מרוב אהבה, וגנר מחליטה לסייע לה להגשים את חלומה. 

יש לא מעט ביקורת על "הנערה הדנית", בעיקר משום שאת התפקיד הראשי, של אישה טרנסג'נדרית, לוהק השחקן אדי רדמיין, שאף היה מועמד לאוסקר על התפקיד. יש מקום להדהד ולזכור את הביקורת הזו, למרות שחשוב לזכור שהסרט מתאר את תהליך ההתאמה המגדרית של לילי עוד כשהייתה תחת חזות זכרית. בנוסף, הסרט זיכה את השחקנית אליסיה ויקנדר, שמגלמת את בת זוגה האוהבת של לילי, בפרס האוסקר לשחקנית המשנה הטובה ביותר.

רגע אחד בלתי נשכח: לילי עושה מייקאובר מוחלט ויוצאת לקנות שמלות, בליווי בת זוגה. 

איפה לראות: נכון להיום, הסרט לא זמין בשירותי ה-VOD בישראל. באנגלית הוא נקרא 'The Danish Girl". 

"וננו"

באיזשהו מקום, "וננו" היא הנס שחיכינו לו: סדרה שנעשית בלב ליבו של המיינסטרים, עם כל היוקרה וההדר שיש ל-HBO להציע, על אישה טרנסית גדולה מהחיים. כמובן ש"פוזה" הגיעה לפניה, אבל בעוד "פוזה", עם כל האהבה, הייתה גילטי פלז'ר ממכר עם אווירה של טלנובלה, "וננו" היא סדרת מופת, דרמת איכות מושקעת ומתוחכמת שמתפרשת על פני כמה תקופות בחיי הדמויות המוצגות בה, בשפה זרה, בהתבסס על סיפור אמיתי. 

זהו סיפורה של כריסטינה, "לה וננו" ("הרעל"), אחת הדמויות החשובות ביותר בתרבות הלהט"בית הספרדית וגם הטרנסית הראשונה שהפכה לסלב במדינה. הסדרה נותנת לכריסטינה את הכבוד שתמיד דרשה ותמיד הגיע לה: היא מתארת אותה כדיווה מהחלומות, אישה מורכבת ונוצצת שראויה למקום בפנתיאון. "וננו" היא אחת היצירות היפות והמורכבות שנעשו על דמות טרנסית והיא מומלצת לא רק למי שרוצה ללמוד על אייקון לא מוכר מספיק לקהל הישראלי, אלא גם לכל מי שחשקה נפשה במיני-סדרה ממש טובה לבלות איתה את תקופת החגים. 

רגע בלתי נשכח: כריסטינה מתראיינת בטוק-שואו הספרדי "מיסיסיפי" לראשונה.

איפה לראות: הסדרה לא נרכשה להפצה רשמית בישראל עדיין. שמה באנגלית: "veneno".

"מותר לאהוב"

אלי, הבחורה הכי חכמה בכיתה, משלימה הכנסה על ידי כתיבת עבודות לחבריה לספסל הלימודים. יום אחד, ניגש אליה פול, ספורטאי חמוד וחסון שלא מצליח להתבטא בכתב, אבל כן רוצה להרשים את אסתר, הבחורה הכי יפה בתיכון - והוא מבקש מאלי לכתוב לה מכתבי אהבה תחת שמו. הכל טוב ויפה, אבל אז אלי מתאהבת בה בעצמה. 

"מותר לאהוב" הוא אחד מסרטי התיכון היפים והחכמים של השנים האחרונות. הוא עובר בכל אחת מהקלישאות של הז'אנר, ומבצע אותה בחן וכנות שנדיר למצוא בסרטים כאלה. אבל יותר מזה, הסרט מצא פתרון לאחת הבעיות הגדולות של הקולנוע המודרני, ומצליח להציג בצורה מבריקה מדיה חברתית ותקשורת טלפונית. 

בבימוי מדויק וכתיבה חכמה, "מותר לאהוב" נמנע מדידקטיות, למרות העיסוק שלו בנושאים כמו זהות מינית, הגירה ומעמדות, ובשורה התחתונה, נשאר פשוט ויפה: סיפורה של נערה שלומדת לספר את הסיפור שלה בעצמה. 

רגע בלתי נשכח: פול ואסתר בדייט, כשאלי מכתיבה לו מה לומר מרחוק.

איפה לראות: נטפליקס

"אורלנדו"

הסופרת וירג'יניה וולף הייתה נשואה לגבר ומעולם לא יצאה מהארון (למרות שידוע שניהלה רומנים עם נשים), אבל בספרה "אורלנדו", עליו מבוסס סרטה של סאלי פוטר מ-1992, היא הרשתה לעצמה לתת דרור לערפול המגדרי. 

אורלנדו עוקב אחרי אציל מחצר ארמונה של המלכה אליזבת' הראשונה, אשר הורישה לו חלקת אדמה ולא מעט כסף - אך אלו באו עם שלושה תנאים: "לא לדהות. לא לקמול. לא להזדקן". אורלנדו שעה לעצתה של המלכה אליזבת', וחי מאות שנים בטירה אנגלית מרהיבה, עד שיום אחד קם בבוקר, הביט במראה, וגילתה שהיא אישה.

מכאן, הסרט ממשיך לתאר את תלאותיה של אורלנדו, שמתמודדת עם האשמות על כך שתמיד הייתה אישה והסתירה זאת, ולו רק בגלל שהחברה, כמו תמיד, לא יודעת באמת איך להכיל את העובדה שהאנושות מורכבת מדי בשביל להתחלק רק לגברים ונשים. השחקנית טילדה סווינטון מגלמת את אורלנדו בשני המגדרים, אבל הנזילות המגדרית של "אורלנדו" לא נגמרת רק בהופעתה בסרט, אלא גם בליהוק של השחקן קוונטין קריספ בתפקיד אליזבת הראשונה. 

"אורלנדו" הוא אחת הדוגמאות המובהקות ביותר לסרט מיינסטרים (יחסית) שהצליח להציג בצורה בריאה ומכבדת נזילות מגדרית, ונבחר במשאל מבקרים בינלאומי של ה-BBC לאחד מ-20 הסרטים הטובים ביותר שבוימו על ידי נשים. 

רגע בלתי נשכח: אורלנדו רצה במבוך, ורצה, ורצה, ורצה. 

איפה לראות: הסרט לא זמין לצפייה בישראל. שמו באנגלית: "Orlando"

"גאווה"

סרטים על המאבק הלהט"בי יכולים, לעיתים קרובות, להיות עצובים נורא. זה די הגיוני בסך הכל, בהתחשב בעובדה שהמאבק היה הכל חוץ מהרמות, אבל "גאווה" הוא סרט אקטיביסטי שכולו שמחת חיים – "כי השמחה שלי היא המחאה שלי", כמו שכתבה נעמי שמר. 

"גאווה" מספר על שיתוף פעולה בין קבוצת הומואים ולסביות בלונדון של שנות השמונים, לבין עיירת כורי פחם ותושביה, אשר לקחו חלק בשביתה הגדולה של כורי הפחם באנגליה באותה תקופה, במחאה על מדיניותה הנוקשה של ראש הממשלה מרגרט תאצ'ר. 

איחוד מאבקים, זכויות אדם וההבדלים בין פריפריה למרכז הם הלחם והחמאה של הסרט הזה, אבל במקום להיראות כמו מסמך חברתי נוקב הוא פשוט הסרט שמח שיש. הגייז הלונדונים מלמדים את תושבי העיירה השמרנים איך חוגגים כמו בלונדון, ותושבי העיירה מלמדים קווירים איך נראית ומרגישה משפחה. 

ההומואים והלסביות מלונדון מלמדים את תושבי העיירה השמרנים איך חוגגים כמו בלונדון; והתושבים מלמדים את הקווירים שבאו לעזור איך מרגישה משפחה תומכת ומחבקת. זה נשמע צ'יזי, אבל המשחק כנה ואוהב אדם, שקשה להישאר אדישים ולא להידבק בחדווה הבלתי מתפשרת של "גאווה". הסרט מזקק מתוך המסר החברתי את הצורך האנושי שכל מאבק חברתי נובע ממנו - אופטימיות, רעות ותקווה. 

רגע בלתי נשכח: כורי הפחם מביעים סולידריות בחזרה, מגיעים למצעד הגאווה בלונדון, ומביאים יחד איתם עוד עשרות עיירות כורים מרחבי אנגליה. 

איפה לראות: ה-VOD של HOT ו-yes

"בננות"

בתרבות הקווירית בישראל, איתן פוקס הוא בלי שום ספק אחד היוצרים הכי חשובים שלה. אם "חסד מופלא" היה בין הסרטים הישראלים הראשונים שעסקו בקהילה הגאה, סרטיו של פוקס היו מהראשונים שעסקו בלהט"ב והצליחו גם לבלוט במיינסטרים. 

פוקס אחראי לכמה מהסרטים (והסדרות) המשמעותיים ביצירה הגאה בישראל – ו"בננות" הוא אולי הגדול מכולם, אבל לא בגלל שהוא יצירה קולנועית מבריקה שסטודנטים חייבים ללמוד, אלא בגלל שהוא פשוט אחד הסרטים הכי כיפיים שנעשו בישראל. 

הסרט עוקב אחרי קבוצת חברות (ארבע נשים וחברן ההומו), תגלגלו להיות נציגות ישראל באירוויז… סליחה, ב"יוניברסונג". "בננות" הוא הרפתקה מוזיקלית אסקפיסטית, שמציגה את עפר שכטר בתפקיד הכי טוב שלו עד כה - גנן ילדים שמבדר אותם בדראג ומתמודד עם בן זוג חתיך שמסרב לצאת מהארון בשבילו. סרט שהוא אושר.

רגע בלתי נשכח: רגע לפני סוף הסרט, שיר ישראלי זוכה אירוויזיון מתנגן, והופך את הסרט למחזמר אחד גדול.

איפה לראות: הסרט זמין בשירות ה-VOD של yes.

"לשבור את הקרח"

הלהיט של דיסני לא כולל (באופן רשמי לפחות) אף דמות גאה, אבל הוא בכל זאת אומץ על ידי הקהילה, ולא בגלל הפריזורה של אנה או העובדה שכריסטוף לארד (למרות שלחלוטין היינו מרשים לו לסנן אותנו בגריינדר). 

סיפורן של שתי האחיות מממלכת ארנדל הדהד בקהילה הגאה בזכות אלזה - מלכת הקרח המהממת (בגילומה של אידינה מנזל, כוכבת ברודוויי) שכל חייה התבדלה מהחברה בגלל כוחותיה המיוחדים, שהפכו אותה לשונה בעיני הוריה האוהבים. "לשבור את הקרח" קיבע את מקומו בתודעה הגאה בגלל שהוא עוסק בשונות, ובדרך בה גם האנשים שאוהבים אותנו לפעמים לא יודעים לקבל את מי שאנחנו באמת. 

למעשה, התפיסה של אלזה כאייקון גאה גרמה לכך שמעריצים רבים חתמו על עצומה שקוראת להוציא אותה מהארון לכבוד "לשבור את הקרח 2" ולהביא לה בת זוג. ספוילר: זה לא קרה. ובכל זאת, "לשבור את הקרח" הוא סרט שרבים ורבות מהקהילה יזדהו עם הסיפור שלו והדמויות המככבות בו. וביננו, תמיד כיף לחזור לשעה וחצי של כיף עם אנה, אלזה, אולף וכריסטוף. הפעם, תוכלו לעשות זאת בתודעה קווירית.

רגע בלתי נשכח: יש שאלה בכלל? הרי ברור שזה "Let it Go" - שיר בלתי נשכח. ותאמינו לנו: ניסינו לשכוח אותו.

איפה לראות: "לשבור את הקרח" (וגם סרט ההמשך), זמין בשירותי ה-VOD של HOT ו-yes

"המועדפת"

יש סרטים שחייבים לראות כי הם חלק אינטגרלי בהשכלה קווירית, יש כאלה שהם מאסטרפיס של גאווה, ויש סרטים כמו "המועדפת", שהם פשוט אדירים. נכון, הסרט לא עוסק במישרין או בעקיפין בקהילה הגאה, הוא פשוט יצירת מופת חד פעמית. 

הסרט מתרחש בחצר המלכה אן באנגליה של המאה ה-17 (בגילומה של אוליביה קולמן הכבירה, שגם זכתה על תפקידה באוסקר לשחקנית הראשית הטובה ביותר והביסה שתי גיי אייקונז אחרות: ליידי גאגא וגלן קלוז). לארמון מגיעה אביגיל, בחורה צעירה ונאה (אמה סטון), שאיכשהו מצליחה להתחבב על המלכה. כמה להתחבב? מספיק כדי לערער את מעמדה של שרה (רייצ'ל וייס), בת לווייתה הנאמנה של המלכה. 

הסרט מתאר את היריבות של אביגיל ושרה, שלעיתים נראית כמו משהו שנלקח מ"ילדות רעות" ולעיתים כמו תחרות אפית של שתי דיוות גדולות מהחיים. סרטים כמו "המועדפת" קיימים כבר עשרות שנים (שתי נשים מהממות שהולכות מכות על מקומן ליד כס המלכות), אבל "המועדפת" הוא היחיד שנתן לנשים שבמרכזו להכיר במתח המיני ביניהן, ולממש אותו. ומעבר לכל זה, מדובר פשוט באירוע קולנועי שלא תרצו לפספס: בימוי וירטואוזי, תסריט מבריק, צילום מנקר עיניים ושלוש שחקניות-על בשיא כוחן.

רגע בלתי נשכח: שרה מחפשת לאור נרות את המלכה אן, ומוצאת אותה מכורבלת עם אביגיל. 

איפה לראות: HOT VOD