בפתח הדיון על סעיף המשפט העברי בחוק הלאום הודיע יו"ר הוועדה שדנה בחוק, ח"כ אמיר אוחנה, באופן חד וברור שהוא לא יאפשר לנוסח החוק המוצע לעבור. "יש קווים אדומים", אמר אוחנה והסביר שהוא חושש שהנוסח המוצע עלול לפגוע בקהילה הגאה. מדובר בהישג משמעותי לקהילה הגאה שנאבקה בשבועות האחרונים נגד הסעיף המדובר וצריך לברך על כך. אלא שח"כ ניסן סלומינסקי, סגן יו"ר הוועדה ומי שיזם את השינוי לחוק והכנסת המשפט העברי, התנגד נחרצות וטען שעל פי ההסכמים הקואליציוניים לעמדתו של אוחנה אין משמעות.

אתם מבינים? מבחינתו של סלומינסקי הדיון בוועדה מיותר, המומחים המשפטיים רק מפריעים ובכלל הדמוקרטיה היא בגדר המלצה בלבד. בעיניו ההכרעה כבר התקבלה בהנהלת הקואליציה – פורום מצומצם של ראשי סיעות הקואליציה, ומרגע זה כל שנותר לעשות הוא לשחק ב'נדמה לי' עד לשלב שבו יכופפו את ידיהם של חברי וחברות הקואליציה בהצבעה.

התפיסה הכוחנית של סלומינסקי והזלזול שלו בעקרונות הדמוקרטיה הבסיסיים באו לידי ביטוי היטב גם כשניהל את ישיבת ועדת החוקה לפני כשבועיים. בדיון על הצעת החוק שהוא עצמו הציע להכנסת המשפט העברי גם בחוק יסודות המשפט, הוא ניסה למנוע מהאופוזיציה לנמק את הסתייגויותיה לחוק. הדיון ההוא נגמר בהתערבות של היועץ המשפטי וביטול ההצבעה שתוכננה לאותה ישיבה.

מלבד הזלזול הניכר של סלומינסקי בדמוקרטיה הישראלית, היה עוד משהו משותף לשני הדיונים האלה: הם הוכיחו את כוחו של מאבק אזרחי, את היכולת של קבוצת אנשים להשפיע על מהלך העניינים ולשנות את המציאות. הם הראו שלדיונים בוועדות הכנסת יש משמעות, שלא הכל נקבע מראש ושאסור לנו להתייאש.

אני ואתה באמת נשנה את העולם

לפני כמה שנים המליצה אופרה ווינפרי בתוכנית האירוח הפופולרית שלה על ספר הביקורים של סופרת אלמונית. למחרת הספר הפך רב מכר, כעבור יומיים הוצאת הספרים קרסה מרוב הזמנות ותוך שלושה ימים הסופרת הפכה למיליונרית. זה סיפור נחמד, אבל במציאות היומיומית רק לעיתים נדירות פעולה אחת ויחידה גורמת לשינוי כל כך משמעותי. ברוב המקרים שינויים במציאות הם לא תוצר של פעולה אחת ויחידה, אלא תוצאה של שורה ארוכה של פעילויות שביחד מייצרות מסה קריטית ומסיטות את המציאות.

עודד פריד (צילום: ישראל הדרי,  יח"צ)
עודד פריד. "תמיד יהיו את אלה שיגידו שזה לא משנה שום דבר" | צילום: ישראל הדרי, יח"צ

מזה שבועות פורום המדיניות הציבורית באגודה למען הלהט"ב מוביל קמפיין שנועד לעדכן את הקהילה בדבר סעיף 12 לחוק הלאום והתיקון לחוק יסודות המשפט – שני חוקים שמנסים להכניס את המשפט העברי לחוק הישראלי, ועלולים לפגוע באופן ממשי ביכולת שלנו לפנות לערכאות משפטיות בסוגיות תקדימיות. רבים ורבות נרתמו למהלך, השיח ברשתות החברתיות התעורר, ולקראת הדיון בוועדת החוקה חברי וחברות החזית הגאה שלחו המוני הודעות SMS לחברות וחברי הכנסת.

>> חלאס! 7 דברים שהקהילה חייבת להפסיק לעשות ב-2018

>> שמות של סרטי פורנו או טעמים של בן אנד ג'ריס? תתפלאו

תמיד יהיו את אלה שיגידו שזה לא משנה שום דבר. אבל אני מעדיף לצטט את מרגרט מיד, ולהגיד שלעולם אסור להטיל ספק בכך שקבוצה קטנה של אזרחים מודאגים ואכפתיים יכולה לשנות את העולם; זה הדבר היחיד שאי פעם הביא לשינוי.