יוצרים, שחקנים ועיתונאים מכלי תקשורת שונים התאספו היום (רביעי) בתיאטרון צוותא בתל אביב, במחאה נגד הרפורמות הצפויות של שר התקשורת שלמה קרעי בתאגיד השידור הישראלי. כזכור, קרעי אמר לאחרונה ש"אין מקום במדינת ישראל לשידור ציבורי", ואיים לפגוע בכאן 11, אמירות שעוררו התנגדות ציבורית רחבה. 

לפי הערכת המארגנים, מאות הגיעו להשתתף בכנס. המוחים אף חסמו לזמן קצר את הכביש באזור רחוב קפלן. בכנס, כאמור, נכחו דמויות רבות מתעשיית הבידור – ביניהן השחקנית אניה בוקשטיין, רבקה מיכאלי, יובל שרף, דאנה איבגי ואלונה סער. 

את הכנס הנחו קרן מור ויניב ביטון. "זה כנס חירום לכל דבר ועניין", אמר ביטון. "באנו לכאן כשחקנים שעובדים לא מעט בהפקות של התאגיד, אבל גם כאזרחים די מודאגים וכהורים לילדים, שהסדרות האהובות עליהם הן של התאגיד. אנחנו כאן בשליחות שלהם". "אין עוד גוף שפונה לכל חלקי החברה", אמרה מור. "אין גוף שמביא למסך ריבוי כזה של תכנים". כשמור מנתה את כמה מהסדרות המצליחות של התאגיד, ביניהן "בואו לאכול איתי" ו"המפקדת", ביטון הזכיר בידידות עוד סדרה: "קופה ראשית", בכיכובה של מור.

כנס חירום של תאגיד השידור הישראלי (צילום: זוהר אורבך)
יניב ביטון וקרן מור בכנס המחאה בפגיעה בתאגיד | צילום: זוהר אורבך

גם טמירה ירדני, שעומדת בראש חברת "טדי הפקות", נשאה דברים בכנס. "נשבר פה שיא חדש", אמרה ירדני. "הפכנו לאויבי העם, אבל איך זה יתכן? אנחנו ימנים, שמאלנים, ערבים, להט"ב. כל הציבור רוצה ליצור. התאגיד הוא גוף של הציבור ואנחנו רוצים ליצור יצירות איכותיות לציבור. לראש הממשלה ולשר קרעי אני אומרת: זעקת האמנים תהיה גדולה יותר מכל מה שאמרו עד עכשיו".

ירדני המשיכה ואמרה כי "אני מאמינה שאזרחי ישראל מכל צד של המפה יתמכו בנו, משום שהם יודעים שאנחנו צודקים. תרבות ואמנות צריכות להיות מעל כל שיח פוליטי. אנחנו לא כאן כדי לנגח את הממשלה, אלא כדי להציל את עולם התרבות מקריסה. אני יודעת שכל אמני ישראל ללא יוצא מן הכלל יירתמו נגד סגירת התאגיד. אדוני ראש הממשלה ושר התקשורת: שימו בבקשה את האגו בצד ובואו לדבר איתנו".

חגית בן יעקב, תחקירנית ארכיונים ויו"ר הפורום הדוקומנטרי בישראל, דיברה גם היא בכנס. "כולנו כאן היום כי אנחנו במלחמה", אמרה. "האיום על סגירת התאגיד הוא איום נגד המדינה כולה. את העגלה הזאת אפשר למלא באפשרות שידור ציבורי נקי מאינטרסים מסחריים. הציבור הוא אנחנו, מימין ומשמאל, מהמרכז ומהפריפריה".

כנס חירום של תאגיד השידור הישראלי (צילום: זוהר אורבך)
כנס המחאה בפגיעה בתאגיד | צילום: זוהר אורבך

התסריטאי, הבמאי והשחקן רשף לוי - אחד מיוצרי ושחקני "קרתגו" שעלתה למסך בכאן 11 לאחרונה - אמר כי "בכל מדינה מתורבתת מנוהל שידור ציבורי. הם עושים זאת כדי להתגונן מהקולוניאליזם התרבותי האמריקאי". לוי המשיך והוסיף כי "אנשים שרואים באפל TV פלוס את 'טהרן' רואים את פניה היפות של ישראל - ועדיף שיראו את פניה של שחקנית מוכשרת ולא את פניה של שרת ההסברה".

בכנס הוצג גם סרטון של הבמאי מאור זגורי, שפנה ליושבים בקהל וסיפר שלאחרונה הוא חבר לקבוצת יוצרים ויחד הם שוחחו עם השר קרעי על חשיבות השידור הציבורי. בנוסף, צוות התכנית "זהו זה" הגיחו גם הם, ואמרו כי הם מקווים שתאגיד השידור הישראלי "ימשיך ליצור תוכן איכותי". במהלך הכנס נשמעה מהקהל קריאה: "מהפכות לא עושים מצוותא, במהפכות שורפים כיסאות".

כנס חירום של תאגיד השידור הישראלי (צילום: זוהר אורבך)
כנס המחאה בפגיעה בתאגיד | צילום: זוהר אורבך

ליאור רז, האיש שמאחורי "פאודה" המצליחה, נכח גם הוא בכנס. בשיחה עם mako, הבהיר רז כי היוצרים והשחקנים אינם היחידים שמוחים – אלא גם הקהל הרחב. "המכון הישראלי לדמוקרטיה הוציא סקר ושאל מי בעד סגירת התאגיד – ולפי הסקר, 82 אחוזים מהציבור בישראל נגד סגירת התאגיד. אני חושב שזה אומר הכל". רז הוסיף כי "אין מדינה ללא שידור ציבורי, זה פשוט נוגד את הדמוקרטיה – את מה שאנחנו נלחמים עליו, את מה שהמשפחות שלנו והאבות שלנו נלחמו עליו במשך כל כך הרבה שנים. פגיעה בתאגיד היא פשוט מהלך לא דמוקרטי".

לכנס הגיעה עם נועה קולר, כוכבת "חזרות" ו"קופה ראשית" ואחת הטאלנטיות הבולטות של תאגיד השידור הישראלי. "אני חושבת שהניסיון לסגור את התאגיד הוא חטא", אמרה קולר בשיחה עם mako. "כמובן שזה חטא כלפי האנשים שעובדים בו, אבל זה גם חטא כלפי הציבור. זה בכלל לא סיפור של ימין ושמאל - זה להרוס את המעיין הנובע היצירתי. זה ערוץ מגוון שנותן מקום למגוון הכי רחב שהיה אי פעם בטלוויזיה הישראלית".