אילוסטרציה (צילום: אימג'בנק - gettyimages)
ישנם הבדלים ביולוגיים בין הריון עם תאומים להריון רגיל | צילום: אימג'בנק - gettyimages

הורים שמצפים ללידת תאומים או שלישיה מתמודדים עם שורה של דאגות שמדירות שינה מעיניהם: איך ומתי תתרחש הלידה, האם הם ייוולדו פגים ויזדקקו לשהות ממושכת בפגייה, האם יסבלו מליקויים כלשהם ועוד. עכשיו הם נאלצים להתמודד עם דאגה נוספת: ממחקר חדש שנערך בסקוטלנד עולה כי אמצעים שיעילים במניעת לידה מוקדמת בהריון עם עובר אחד, נמצאו כלא יעילים בהריון מרובה עוברים.

המחקר, שנערך באוניברסיטת אדינבורו בסקוטלנד, מצא הבדלים באופן שבו מתרחשות לידות עם עובר אחד לעומת לידות עם שני עוברים ומעלה, בכל הנוגע ללידה מוקדמת ולמניעתה. הממצאים עשויים לעזור לסלול את הדרך למניעת לידות מוקדמות במקרים של תאומים, אבל עד שזה יקרה אין באמת דרך להתמודד עם לידה מוקדמת במקרה של הריון מרובה עוברים.

אחד מכל 10

המחקר כלל כ-500 נשים שנשאו ברחמן תאומים. מחצית מהנשים שהשתתפו במחקר קיבלו פרוגסטרון בצורת ג'ל, הורמון שנועד להגן על הרחם, בעוד שהמחצית האחרת קיבלה תרופת פלסבו נטולת כל השפעה. מניסיון יום-יומי עולה שהטיפול בעזרת הפרוגסטרון ג'ל מפחית את מספר הלידות המוקדמות בקרב נשים שנושאות עובר אחד, גם במקרה של נשים שיש להן היסטוריה של לידות מוקדמות. לעומת זאת, המחקר מצא שדווקא בקרב נשים שנשאו יותר מעובר אחד ונמצאות ממילא בסיכון גבוה יותר ללידה מוקדמת, הפרוגסטרון לא הפחית את שיעור הלידות המוקדמות.

"המחקר מצא שיש הבדלים ביולוגיים בהריונות עם עובר אחד לעומת הריונות עם כמה עוברים", אומרת פרופ' ג'יין נורמן מאוניברסיטת אדינבורו. "כך גם מניעת הלידות המוקדמות בשני המקרים שונה. הבנת השוני עשויה לעזור לנו לשפר את הטיפול המניעתי במקרה של לידות מוקדמות בהריונות מרובי עוברים".
לדבריה, כ-20 אחוז מההריונות מרובי העוברים מסתיימים בלידה מוקדמת לפני השבוע ה-34, לעומת כשניים-שלושה אחוזים מההריונות שבהם רק עובר אחד.

ריצ'רד קנדי, מזכ"ל ההתאחדות הבינלאומית לפריון (IFFS), הגיב על ממצאי המחקר: "המשמעות היא שמרכזים לפריון צריכים לנקוט באסטרטגיה אחרת למניעת הריונות מרובי עוברים".

ומה קורה בישראל? אחד מכל 10 הריונות בארץ מסתיים בלידה מוקדמת. כדי להתמודד עם התופעה הוקמה מרפאה ייחודית למניעת לידות מוקדמות בבית החולים ליס באיכילוב. המרפאה מטפלת בנשים שחוו לידה מוקדמת בעבר, או שחוו צירים מוקדמים בהריון הנוכחי.

לידה מוקדמת היא לידה שמתרחשת לפני שבוע 36 להריון ועלולה לגרום סיבוכים לתינוק. ככל שגיל הלידה מוקדם יותר, כך עולה הסיכון לסיבוכי שקשורים לפגות, בעיקר מכיוון שהריאות של העובר עדיין לא הבשילו.