איזו כמות של משככי כאבים היית נותנת לעצמך בזמן הלידה, אם היית יכולה לשלוט בעצמך בכמות? אם את חושבת שהתשובה היא "מה זאת אומרת, ברור שכמה שיותר!" אז אולי תופתעי לקרוא את זה –חוקרים טוענים שכאשר נשים יכולות לווסת בעצמן את חומר ההרדמה, הן משתמשות בכמות קטנה מזו שנותנים הרופאים.

אשה לוחצת בלידה (צילום: Leah-anne Thompson, Istock)
הנשים דיווחו על אותה רמת כאבים | צילום: Leah-anne Thompson, Istock
כמות קטנה בשלושים אחוזים

במחקר, שהוצג לאחרונה בכנס השנתי לבריאות האם והעובר בסן-פרנסיסקו ושפורסם בעיתון "טלגרף", ביקשו החוקרים לבדוק האם יולדות שמסוגלות לווסת בעצמן את כמות חומר ההרדמה משתמשות באותה כמות, ומה חווית הכאב שלהן מהלידה.

 

במהלך המחקר נבדקו 270 נשים שילדו בבית החולים לונג ביץ' בקליפורניה. חלק מהן קיבלו זריקת אפידורל סטנדרטית וחומר ההרדמה הוזרק להן בכמות קבועה לאורך כל הלידה, ולחלק מהן ניתנה אפשרות ללחוץ על כפתור ולווסת את כמות החומר המוזרקת.

 החוקרים מצאו שהנשים שוויסתו את כמות האפידורל, השתמשו במינון נמוך ב-30 אחוזים מהנשים שקיבלו את הזריקה הסטנדרטית אבל דיווחו על אותה רמת כאבים בשאלונים שמילאו לאחר הלידה. יחד עם זאת, בשלב הלחיצות הנשים שוויסתו את החומר בעצמן דיווחו על רמת כאב גבוהה יותר. "הצעד הבא שלנו הוא לנסות להוסיף חומר הרדמה בשלב הלחיצות", אומר ד"ר מייקל היידון, רופא נשים מצוות המחקר.

 עסוקות בלחיצות, ולא על הכפתור

"הממצאים אינם מפתיעים", אומר ד"ר בני שכטר, מומחה בגניקולוגיה ומיילדות. "מחקרים לגבי כאבים, ולא רק בלידה, הראו שכאשר אנשים אחראיים לכמות משככי הכאבים שהם מקבלים, הם מתייחסים לכאבים החמורים ומתעלמים מהקטנים, וכך נוטים להיות פחות 'לארג'ים' מאשר הרופאים. אני מניח שבשלב הלחיצות הנשים עסוקות בלידה ולא לוחצות על כפתור הוויסות, ולכן הכאב גדול יותר".

 "כמות חומר ההרדמה שנשים זקוקות לו בעת הלידה היא אכן קטנה מזו שנותנים הרופאים", מוסיף ד"ר שכטר, "אך הסיבה לכך היא לא הערכה לא נכונה על ידי הרופאים, אלא שלא תמיד יש בבתי החולים את הציוד המתאים לוויסות חומר ההרדמה על ידי הנשים. מכיוון שלא ניתן לדעת מראש מה הכמות שהאישה תזדקק לה, הרופאים המרדימים מעדיפים לתת מראש את הכמות הקבועה."

>> 10 עובדות חשובות על אפידורל