בעיות במבנה הרחם נחשבות לנדירות ביותר, וככל הנראה יכולות להקשות על האישה להרות וללדת. עד היום, הרפואה המודרנית מצאה פתרון כמעט לכל בעיית פוריות מוכרת, אך עדיין לא הצליחה ליצור תחליף למרכיב אחד בתהליך ההריון: הרחם הנשי.

אין תמונה
רינקו דווי ושני ילדיה: הפרש של חודש ביניהם

אצל רינקו דווי, צעירה בת 28 מצפון הודו, היה צירוף מקרים נדיר מאין כמותו: לא רק שהיא נולדה עם שני רחמים בריאים ומתפקדים, כשלכל רחם יש שחלה משלו – משום מה, ההורמונים ההריוניים לא מנעו ביוץ של השחלה הנוספת לאחר שהרתה ברחם אחד.

"רחם דידלפי": תופעה נדירה של שני רחמים בגוף אחד

"התופעה של שני רחמים בגוף אחד נקראת "רחם דידלפי", מצב נדיר מאוד בו יש לאישה שני רחמים במקום אחד", אומר פרופ' מיכאל קופרמינץ, מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה בבית החולים "ליס" של המרכז הרפואי ת"א. "במצב כזה יש לאישה יש גם שני צווארי רחם, שמתאחדים לנרתיק אחד שבאמצעו מחיצה בגודל משתנה".

במשך כל ההריון, הייתה רינקו דווי משוכנעת שיש לה תאומים. גם המיילדות המקומיות בעיר שבה היא גרה בצפון הודו מיששו את הבטן ופסקו שיש שם שני ראשים קטנים, שלא נדבר על הבעיטות הכפולות. רק כשהגיעה ללדת בבית החולים, כמה שבועות מוקדם מהצפוי, גילתה לתדהמתה שלא רק שני עוברים יש לה בבטן – אלא גם שני רחמים.

דווי עברה ניתוח קיסרי, אשר במהלכו הוצאו שני התינוקות - כל אחד מהרחם שלו. התוצאה: ה"תאומים" הללו הם בעצם אחים, שהבכור שבהם מבוגר מאחותו הקטנה בחודש ימים. "ידענו שיש לה תאומים", מספר ד"ר דיפטי סינג', שניתח את דווי, "אבל רק כשפתחנו את הבטן וראינו שני רחמים הבנו מה למעשה מתרחש. הייתי המום, מעודי לא נתקלתי בדבר כזה". לפי הערכות, בעולם כולו התרחשו מקרים בודדים כגון זה.

"הבעיה העיקרית: סיכון ללידה מוקדמת מדי עבור העובר הצעיר"

"בהחלט מדובר באירוע ייחודי", מאשר פרופ' קופרמינץ. "אצלנו בבית החולים יש כעשרת אלפים לידות בשנה, ועדיין: לא אני ולא הקולגות שלי שמענו על מקרה דומה". טכנית, הריון שכזה יכול ליצור "תאומים" מאבות שונים, שכן מדובר בשתי ביציות משתי שחלות שונות, שאין כל קשר ביניהן וכל אחד יכולה להיות מופרית מזרע אחר.

מטבע הדברים, הריון של אחים בהפרש של ארבעה שבועות ביניהם טומן בחובו סיכונים, וזאת בנוסף לסיכונים הסטנדרטיים של הריון תאומים. "הבעיה העיקרית בהריון כזה היא הסיכון ללידה מוקדמת, שעבור האח הצעיר היא מוקדמת עוד יותר", אומר פרופ' קופרמינץ.

מעבר לכך, הלידה אינה תהליך פשוט כאשר מדובר באשה עם שני רחמים. לעתים המחיצה בנרתיק מפריעה למעבר התינוק, ויש צורך בניתוח קיסרי על מנת להבטיח לידה תקינה. במקרה של דווי נדרשו למעשה שני ניתוחים קיסריים, אחד לכל רחם. למזלה, הסתפקו הרופאים בחתך אחד בבטן, כך שתהיה לה רק צלקת אחת למזכרת מהסיפור הלא ייאמן שחוותה.

>> תאומים שנולדו בהפרש של יומיים, בשתי ערים שונות