גבר ואישה במיטה שוכבים על הבטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זה הזמן להתחיל להתרגל, בייבי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כדי לעשות ילדים צריך לקיים יחסי מין. מסקנה מרעישה, אה? אבל כשפורטים את התגלית המדעית החדשה לפרטים, מגלים שיש בה הרבה מעבר למה שנדמה במבט ראשון.

מעבר לאספקטים הרגשיים של מערכת יחסים ארוכת טווח, מגלה המחקר שחשיפה מוקדמת לזרע של בן הזוג, עוד לפני הכניסה להריון, חשובה כדי להבטיח עוברים בריאים והריונות תקינים. במילים אחרות: אם נכנסת להריון מסטוץ ללילה אחד, יש יותר סיכוי שתפגשי את הרופא לעתים קרובות במהלך ההריון.

"חשיפה רציפה לזרע תאפשר הסתגלות של גוף האם אליו"

הקו שהנחה את צוות המדענים, שעבד על המחקר באוניברסיטת אדלייד שבאוסטרליה, הוא זיהוי הסבילות של מערכת החיסון הנשית לזרע של בן הזוג. ואכן, התוצאות הראו כי כאשר הייתה חשיפה קודמת, רציפה וקבועה לזרע הספציפי של בן הזוג, התוצאות המיילדותיות - היכולת להחזיק את ההריון ובריאות העובר – היו טובות יותר, מכיוון שלמערכת החיסון האמהית היה זמן להסתגל לחומר הזר, ולא לדחות אותו כאשר נוצר ההריון.

"ממה שראינו, מערכת יחסים של שלושה עד שישה חודשים מספיקה להסתגלות של גוף האם לזרע, ומשפרת את הסיכויים להשיג הריון תקין ועובר בריא", אמרה פרופ' שרה רוברטסון, שהובילה את עבודתם של צוות החוקרים. "זה בהחלט מסר חיובי לזוגות שלוקח להם זמן להרות, ולא מצליחים מיד בסיבוב הראשון – הסבלנות משתלמת", הוסיפה פרופ' רוברטסון, שעתידה להציג את המחקר בכנס המדעים הלאומי השנתי של אוסטרליה.

בנוסף, לדברי פרופ' רוברטסון, חרף העובדה שפיזיולוגית ניתן כמובן להרות מסטוץ חד פעמי ובלתי מוגן, הריון שנוצר כך נמצא בסיכון גבוה יותר להסתיים בהפלה, והנושאת אותו נמצאת בסבירות גבוהה יותר ללקות ברעלת הריון. "החשיבות של יחסי המין המקדימים להריון אינה רק הגברת הסיכוי להרות, אלא שיפור סיכויי ההישרדות של ההריון", מחדדת פרופ' רוברטסון.

ויתרון נוסף: יוריד את הסיכוי ללקות ברעלת הריון

"50% מהמטען הגנטי של העובר הוא כמובן מהאב, ולכן אנחנו בהחלט רואים מצבים שבהם גוף האישה דוחה את העובר כגוף זר, ומסרב לתת להריון להשתרש ברחם", אומר ד"ר ערן הורוביץ, רופא נשים בכיר  לפריון ולהפריה חוץ גופית.

גבר קופץ על מיטה (צילום: jupiter images)
אחד המחקרים המשמחים, תודו | צילום: jupiter images
"הירידה במערכת החיסון של האם בזמן ההריון, שאנחנו מכירים ומודעים אליה (בעיקר בהקשר של הימנעות ממחוללי סיכון למחלות ולזיהומים שונים בזמן ההריון), נועדה בין היתר למנוע את הדחייה הזו, אבל לעתים זה לא מספיק, והגוף הנשי דוחה את העובר בכל זאת. לכן, אני בהחלט יכול להבין את המסקנות של החוקרים, מכיוון שהסתגלות באמת יכולה להפחית את ההתנגדות לגוף הזר".

אספקט נוסף שנבחן במחקר הוא כאמור הקשר בין מידת ההסתגלות של האישה לזרע והסיכון שלה ללקות ברעלת הריון. ידוע כי נשים בהריונן הראשון מועדות יותר ללקות ברעלת, וכי אם תחלפנה בן זוג לאחר שילדו פעם אחת או יותר, "ייחשב" להן ההריון הראשון מבן הזוג החדש כהריון ראשון מבחינת הסיכון ללקות ברעלת, כאילו מעולם לא הרו וילדו. "גם כאן, יש חשיבות להסתגלות לזרע כחומר זר", מסביר ד"ר הורוביץ. "אי אפשר למנוע רעלת, אבל ייתכן שהחשיפה המוקדמת אכן מפחיתה את הסיכון ללקות בה".

>> כמה פעמים בשבוע עליכם לקיים יחסים על מנת להיכנס להריון?