שלישייה קארן גילברט (צילום: דיילי מייל)
המשפחה המאושרת והזהה לחלוטין | צילום: דיילי מייל
למצוא חנייה בכחול לבן במרכז העיר בשישי בצהריים, להפיל את האייפון מקומה חמישית ולמצוא שהוא נחת, בריא ושלם או סתם להצליח להכין פופקורן בלי גרעינים שרופים – לפעמים יש דברים שפשוט אי אפשר להסביר. העלייה בגיל הילודה הממוצע, יחד עם הפיכתם של טיפולי הפוריות לנגישים ונפוצים מאי פעם, העלתה משמעותית את שיעור התאומים באוכלוסייה. ועדיין, תאומים זהים, כמו גם שלישיות, הם עדיין עניין נדיר למדי, שמושך תשומת לב עצומה. וכשמדובר בשלישייה זהה של בנות יפהפיות, אפשר רק לדמיין את ההלם של הסובבים – ושל ההורים, מכיוון שגם כשרואים את הנס כל הזמן, עדיין קשה להתרגל אליו.

מזל טוב, יש לך שלישייה. זהה

כשהרופאים בישרו לקארן גילברט בת ה-32 כי היא נושא ברחמה שלישייה, הם הוסיפו מיד המלצה ידידותית: לדלל לפחות אחד מהעוברים, כדי לתת סיכוי טוב יותר לשניים האחרים. קארן ובעלה החליטו לקחת את הסיכון, להשאיר את ההריון במתכונתו המשולשת – והשבוע, אחרי שהות של חודשיים בפגייה, השתחררו פיון, מדיסון ופייג' היפהפיות הביתה, שם המתינה להן בהתרגשות אחותן הגדולה, בת שלוש בסך הכל, שתצטרך להתרגל מהר מאוד לפיחות ניכר במעמדה כנסיכה של הבית.

"ההריון והתקופה הלא קלה בפגייה גבו מאיתנו מחיר, אבל אנחנו מתאוששים", אמרה קארן בהתרגשות כשהיא מתפעלת משלוש בנותיה. "בהתחלה אמרו לנו שייקח לפחות שלושה חודשים עד שנשתחרר, אבל הן הדהימו את כולם. גם במהלך ההריון, מכיוון שהן חלקו שלייה ושק מי שפיר, כולם חששו שחבלי הטבור שלהן יסתבכו או שלא יהיה להן מספיק מקום לגדול, ואפילו שהם יקרעו לי את הרחם – אבל הודות למעקב הצמוד ולהרבה מזל, כולנו בריאות ושלמות".

 איך זה קורה? מקריות

"הסיכוי לתאומים עומד על 1 ל-100, ולתאומים זהים: 1 ל-500", אומר פרופ' משנה קליני זהר נחום, מנהל יחידת האם והעובר במרכז הרפואי "העמק", מקבוצת הכללית. "הסיכוי לשלישייה הוא הסיכויים האלה בריבוע, מה שמשאיר אותנו עם הסתברות נמוכה בהחלט. במצב של שלישייה זהה, מה שקורה הוא שנוצר עובר, שמתפצל לשלושה תוך ימים ספורים מההפרייה. למעשה, אף אחד לא יודע לומר בדיוק למה זה קורה. כנראה שהמרכיב הכי חזק הוא פשוט - מקריות. העניין התורשתי משפיע בעיקר במקרים של תאומים ושלישיות לא זהים (שנוצרים בגלל ביוץ של יותר מביצית אחת), כך שבמקרים של הריון מרובה עוברים זהים, אנחנו באמת תלויים בעיקר במזל, עד כמה שקשה לאנשי מדע להודות בכך. בשנים האחרונות אנחנו רואים עלייה במספר התאומים והשלישיות – זהים ולא זהים כאחד – בגלל העלייה בשיעור ההריונות שמושגים בטיפולי הפוריות".

ואז, אחרי שנוצר ההריון מרובה העוברים – מתחילות הבעיות. "סטטיסטית, 50% מהריונות התאומים ו-90% מהריונות השלישיות מסתיימים בלידה מוקדמת", אומר פרופ' נחום. "כל עובר מקצר את השהות ברחם ב-3-4 שבועות. חוץ מלידה מוקדמת, כל סיבוך אפשרי מופיע יותר בנשים בהריון מרובה עוברים, ועל אחת כמה וכמה בשלישיות: הפלות, דימומים, היפרדות שליה, שליית פתח, סוכרת הריון ורעלת. בתאומים ובשלישיות זהים יש גם סיבוך ייחודי, שלא מופיע כשאין זהות – TTTTS, תסמונת שגורמת למעבר דם לא סימטרי בין התאומים או השלישייה, ומשאירה חלק מהם עם עודף דם ואת האחר בחוסר דם, כשה'תורם' קטן מדי וה'נתרם' גדול מדי. בנוסף, בניגוד לתאומים, ש-60% מהם יכולים להיוולד בלידה נרתיקית, לידה של שלישייה מחייבת ניתוח קיסרי, על כל הסיכונים הכרוכים בו".

>> המלצר סירב להגיש אלכוהול להריונית
>> כיצד ניתן למנוע מוות בעריסה?

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים