כל אמא יודעת שאין דבר יותר גרוע מלראות את הילד שלך פצוע. כל שריטה קטנה נראית לנו כמו שבר פתוח, וכל הידע הרפואי, שצברנו בעמל רב משעות של צפייה ב"אנטומיה של גריי", מתפוגג מרוב לחץ. ללחץ האמהי הזה אין תאריך תפוגה, אבל מה קורה כשהפציעה הראשונה מתרחשת ממש מוקדם? בחדר הלידה אפילו?

צלקת בראש התינוק כותצאה מניתוח קיסרי (צילום: צילום מסך daily mail)
"הפצע היה מחריד". ג'ק מקמנוס והוריו | צילום: צילום מסך daily mail

לא נעים לדבר על זה, אבל יש תינוקות שנחתכים בזמן ניתוחים קיסריים. המצאה חדשה נועדה לצמצם את ממדי התופעה, אבל למה זה קורה בכלל? והאם זה מסוכן?

"החתכים עלולים להפוך לצלקת לכל החיים"

ג'ק מקמנוס, נפצע בזמן שאמו עברה ניתוח קיסרי. מדובר באחד המקרים הקשים שהתרחשו בשנים האחרונות, והצלקת שנשארה לא נמתחת מהמצח ועד האוזן, לאורך 11 סנטימטרים.

מיד לאחר שהוצא מהבטן והתבררה חומרת הפציעה, הוא הובהל לבית חולים אחר, כדי שמנתח פלסטי מומחה ינסה למזער את הנזקים במידת האפשר. "אתה לא מצפה לראות את הילד שלך פצוע ככה, מצולק, עוד לפני שהוא נולד בכלל", אמר קלווין, אביו של התינוק. "הפצע היה פשוט מחריד. הרופאה התנצלה, ואמרה שהיא הייתה צריכה להיות זהירה יותר, אבל זה לא ממש עוזר לנו".

לצערנו, מקרים כאלו קורים גם בארץ. אך שמרית, שבנה השני נפצע בניתוח קיסרי מתוכנן לפני שלוש שנים, מספרת שלא נלחצה מהמקרה. "מיד אחרי הניתוח שאלתי את הרופא אם הכל בסדר, והוא אמר לי: 'כן, אבל עשינו לו בטעות מזכרת קטנה שתישאר איתו'", היא מספרת. "למען האמת, ממש לא נלחצתי. ראיתי את החתך, שלא דימם או נראה מפחיד, ומכיוון שבלידה הקודמת הבן שלי היה מורדם ומונשם במשך חודש וחצי, לקחתי את זה בפרופורציות הראויות. נכון שזה לא נעים, ובאמת נשארה לו צלקת קטנה וחמודה על הטוסיק עד היום, אבל מכיוון שכל ההריון התפללתי לילד בריא, שיחזור איתי הביתה אחרי חמישה ימים ולא יבלה בבית החולים אפילו יום אחד מעבר, זה באמת היה משהו שהייתי מוכנה לספוג".

כאמור, לא מדובר במקרים בודדים. לפי מחקר שנערך בבריטניה, 3,500 תינוקות נפצעים מדי שנה בזמן ניתוח קיסרי. נהוג לציין בפני נשים לפני ניתוח קיסרי כי בין תינוק אחד לשניים מתוך כל מאה תינוקות שנולדים בניתוח קיסרי נחתך מהאזמל שמשמש לפתיחת הבטן של האם, אולם ככלל, התופעה לא מדוברת. החתכים מופיעים בעיקר בישבן, בפנים ובראש של התינוקות, ועלולים להפוך לצלקת שתלווה את התינוק לאורך החיים. בשל היעדרה של מערכת חיסונית, גם חתך קטן עלול לגרום לזיהום רציני, שמעמיד את התינוק בסכנה.  

"רוב החתכים עוברים לבד ולא נדרש טיפול"

אין תמונה
האזמל המשודרג Csafe שנועד למזער את התופעה

מכשיר רפואי חדשני, שנראה יותר כמו מספרי פרימה של תופרות, מבטיח לצמצם משמעותית את התופעה. האזמל המשודרג, שזכה לשם C-SAFE, הוא למעשה אזמל חד, המוגן במעין מקור פלסטיק קשיח, שאמור לחצוץ בינו לבין עורו של התינוק, ועדיין לאפשר חיתוך יעיל של דופן הרחם. המכשיר נכנס לשימוש בשלב האחרון לפני יציאת התינוק, ושאר הניתוח, כולל פתיחת דופן הבטן שכבה אחרי שכבה, נעשה באמצעות סכין רגיל.

"האזמלים הרגילים של המנתחיםפשוט חדים מדי", מסבירה רייצ'ל סטון, ממפתחי המכשיר. המחשבה לקרב סכין כל כך חד מילימטרים מפנים או ראש של תינוק מאוד מלחיצה, ואנחנו בטוחים שהמכשיר שלנו יעזור לרופאים ויפחית את מספר התקלות".

עלותו של המכשיר, חד פעמי כמובן,  נאמדת בכמאה שקלים. כרגע הוא נמצא בהליכי בדיקה ורישוי בארה"ב ובבריטניה, אולם לא ידוע על כוונה להביאו לישראל בקרוב.

"פגיעה בתינוק בזמן ניתוח קיסרי היא דבר לא נעים, ולא נפוץ, אבל בהחלט מתרחשת לפעמים", אומרת ד"ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד. "הסיכון לחתך יורד ככל שהמנתח מיומן יותר, אבל קורה שגם מנתח מנוסה טועה בהערכת עובי הרקמה, ומפעיל טיפה יותר מדי לחץ על האזמל. אין ממש עבודות סטטיסטיות בנושא, אבל כן אפשר לומר שנשים בניתוחים חוזרים, וכמובן נשים עם מעט מי שפיר או אחרי ירידת מים נמצאות בסיכון מוגבר".

בנוסף, מטבע הדברים, נראה יותר את התופעה בניתוח קיסרי חירום. "בעוד שבקיסרי מתוכנן האישה לא חווה צירים, בקיסרי חירום, שמתרחש לעתים אחרי שעות ארוכות של צירים, הרחם כבר מידקק מאוד, ולכן הסכין עלול לפגוע בתינוק בזמן חיתוכו, וישנו גם אלמנט קוצר הזמן, שדוחק בנו להוציא את התינוק מהר אם יש חשש שהוא במצוקה", היא מסבירה.

לדברי ד"ר גינדס, רוב החתכים לא דורשים טיפול מיוחד. "נדיר מאוד שצריך לתפור או לחבוש חתך כזה, ולרוב אין צורך בטיפול מעבר לחיטוי ומריחת משחה", הוא אומרת. "חשוב לזכור שזה אמנם לא נעים, אבל ברוב המוחלט של המקרים, לא מסוכן".

>> מהו השבוע האידיאלי לניתוח קיסרי?