לאורך השנים פורסמו אינסוף השערות ומסקנות בנוגע לקשר בין לקיחת אפידורל כמשכך כאב בלידה, לבין אוטיזם של התינוק הנולד, אולם לאחרונה הרעיון הופרך על ידי מחקר קנדי שנערך בקרב למעלה מ-120 אלף לידות. 

הרעיון למחקר הועלה לראשונה בשנה שעברה, במחקר שנערך בבתי חולים בדרום קליפורניה. התוצאות נתקלו מיד בספקנות ודאגה רבה של אלפי רופאי מיילדות, גינקולוגים, מרדימים ומומחים ברפואת האם והעובר. מכיוון שהמחקר ההוא התקיים בדיעבד, הוא לא הצליח לאשר סיבתיות, והרופאים מיהרו לציין כמה גורמים מבלבלים שלא הובאו בחשבון כמו למשל אי ההכללה של נשים שנדרשו ללדת בניתוח קיסרי. "אנחנו יודעים שאצל תינוקות שנולדות בניתוח קיסרי יש שיעור גבוה יותר של אוטיזם", אמרו מרדימים מהמכללה המלכותית בבריטניה, "אבל אפשר היה לשלוט על הנטייה הזאת בניתוח הנתונים. הדרה שלהם מחוץ למחקר, פירושה שכשליש מהנשים שילדו באותה תקופה לא נלקחו בחשבון"

"יהיה קשה להפוך את הטענות"

במכתב לעורך כתב העת דאז, צוין גם כי מינונים מינימליים של חומר הרדמה מקומית, אינם מספיקים בכדי לגרום לרעילות עצבית, וכי יש באותו מחקר התעלמות מוחלטת ממקרים של צירים ארוכים יותר או חוסר בחום אמהי, שיכולים גם הם להוות פקטור על התוצאות.

"הטענה הרצינית שלנו במחקר זה היא הסכנה של פרשנות מוטעית של נשים שקיבלו החלטות לגבי הבחירות שלהן להקלה על כאבי לידה", נכתב במכתב של צוות חוקרי הרדמה ומיילדות, "בדומה לספקנות מתמשכת הקשורה לבטיחות החיסונים, אנו חוששים כי ייתכן שיהיה קשה להפוך את טענות השווא, אפילו עם ראיות מדעיות סותרות."

אבל אל דאגה, בעקבות אותו מכתב - עכשיו יש לנו תמונה הרבה יותר ברורה של מה שקורה. במחקר חדש שנערך לאחרונה, חוקרים מקנדה ערכו ניתוח מפורט הרבה יותר, והתאימו לרשימה ארוכה של גורמים אפשריים שתורמים בעבר - כולל גיל האם, מצב סוציו-אקונומי, משתנים לפני הריון כמו סוכרת, יתר לחץ דם ודיכאון. גם משתנים המתרחשים בהריון עצמו נכללו, כולל מצוקה עוברית, תרופות אימהיות, שימוש בסמים ועוד.

"זה גורם לנו להיות בטוחים שהתוצאות חזקות"

מבין כל הלידות החיות שנולדו בבית חולים בין השנים 2005-2016 - יותר מ 123,000 לידות בסך הכל - הממצאים החדשים מצביעים על כך שאין קשר בין חשיפה לאפידורל לבין סיכון מוגבר לצאצאים ל-ASD. גם כאשר המחברים השוו בין אחים שאחד מהם נולד עם אפידורל והשני ללא, הם לא מצאו שום קשר משמעותי.

"זה גורם לנו להיות בטוחים עד כמה התוצאות היו חזקות", אומרת חוקרת הסטטיסטיקה ומדיניות הבריאות אליזבת וול וילר מאוניברסיטת מניטובה, "הרוב המכריע של הראיות סביב האפידורל, כולל זו מהמחקר החדש שלנו, מראות כי הן האמצעי היעיל ביותר להקל על כאב לנשים במהלך הלידה וכי סיבוכים חמורים הם נדירים".

ואם זה לא הספיק לכם, לאפידורל יש גם כמה יתרונות נוספים, מעבר להקלה על הכאב, שלא מדוברים מספיק. אפידורל ניתן במהלך הלידה באמצעות צנתר שוכן בחוט השדרה, כלומר אם יש צורך בניתוח קיסרי בלתי צפוי ודחוף, כבר יש הקלה בכאב - וזה גם מפחית את הצורך בהרדמה כללית, שמגיעה עם סיכונים גדולים יותר לאם והילד.

בקיצור, ממצאי המחקר החדש צריכים להרגיע הורים פוטנציאליים, שעשויים להיות מודאגים או חוששים מההשפעות של אפידורל לאחר המחקר בשנה שעברה. בסופו של דבר זו עדיין הצורה היעילה ביותר לשיכוך כאבים בלידה, עכשיו גם לדעת המדענים, ואימהות יכולות להרגיש בטוחות בהחלטתן לקחת את התרופה. 

בהריון או אחרי לידה? מזל טוב! באפליקציית איזי ריכזו את כל מה שחשוב לדעת: