ילדים שנחשפו להרדמה כללית במהלך ניתוח קיסרי נמצאו כבעלי סיכון גבוה יותר לפיתוח אוטיזם. כך טוענים חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ורופאים מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה.

במאמר שהתפרסם בכתב העת Autism and Development Disorders, טוען צוות החוקרים, בהובלתו של ד"ר עידן מנשה מהמחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטה וממרכז זלוטובסקי לחקר המוח, המכהן כמנהל המדעי של המרכז הלאומי לחקר האוטיזם בנגב שבאוניברסיטת בן-גוריון,  כי​ הם מצאו קשר בין השימוש בהרדמה כללית במהלך ניתוח קיסרי לבין התפתחות של תסמיני אוטיזם.

"שנים רבות כבר ידועה העובדה כי ילדים שנולדו באמצעות ניתוח קיסרי הם בעלי סיכון מוגבר לאוטיזם, אך לא הצלחנו לקבוע מדוע בדיוק", אמר ד"ר מנשה, "המחקר הנוכחי מראה כי חשיפה להרדמה כללית המשמשת לביצוע ניתוח קיסרי, ולא ההליך הכירורגי עצמו, קשורה לאתגרים תקשורתיים בשלבי חיים מאוחרים".

המחקר הצליח להוכיח את הקשר בין ניתוח קיסרי בהרדמה מלאה לאוטיזם. החוקרים השוו רישומי הלידות של 350 ילדים עם אוטיזם ו-2,000 ילדי ביקורת. על פי הממצאים, בעוד שלידה באמצעות ניתוח הכוללת הרדמה כללית, מגדילה את הסיכון לאוטיזם, לידות בניתוחים קיסריים בהן השתמשו בסוגי הרדמה אחרים לא הראו מגמה זו.

"המחקר מצא כי אפשרויות שימוש בחומרי הרדמה אחרים כמו אפידורל או הרדמה מקומית נחשבים לבטוחים יחסית" מציין ד"ר מנשה. החוקרים למעשה, הראו כי הסיכון לאוטיזם נקשר להרדמה הכללית בלבד ולא לסיבת הניתוח (כמו סיבוכי היריון).

המחקר נערך על-ידי צוות בין-תחומי של המרכז הלאומי לחקר האוטיזם​, ד"ר עידן מנשה, ד"ר גל מאירי, פרופ' אשר בשירי, פרופ' אילן דינשטיין, ד"ר מעין הוברמן, ד"ר חגית פלוסר, וד"ר אנליה מיכאלובסקי, השווה את רישומי הלידות של 350 ילדים עם אוטיזם ו-2,000 ילדי ביקורת.

צוות המחקר מצא גם כי הקשר בין הרדמה כללית לאוטיזם רלוונטי במיוחד לסוגי האוטיזם עם התסמינים החמורים ביותר. החוקרים הסיקו כי חשיפה להרדמה כללית במהלך הלידה עשויה לתרום להתפתחות אוטיזם חמור.

בנוסף, המחקר מאשר כיאפשרויות שימוש בחומרי הרדמה אחרים כמו אפידורל או הרדמה מקומית נחשבים לבטוחים יחסית.

כמחצית מהניתוחים הקיסריים הם ניתוחים יזומים, ואילו היתר הם ניתוחים דחופים כתוצאה ממצוקה של העובר או חוסר התקדמות במהלך הלידה. "כשמדובר בניתוחים דחופים, בדרך כלל אי אפשר לדעת מראש כי תלוי בהתפתחויות במהלך הלידה", אומר ד"ר אליאס קסטל, רופא בכיר במרפאה טרום ניתוח קיסרי ורופא מנתח במרכז הרפואי שיבא תל השומר.

ניתוח קיסרי (צילום: Shutterstock)
ניתוח הכולל הרדמה כללית, מגדיל את הסיכון לאוטיזם | צילום: Shutterstock

"יש נשים שמעדיפות לידה קיסרית גם ללא הצדקה רפואית. במקרים אלה הצוות הרפואי מסביר ליולדת את הסיכונים בלידה הקיסרית, אולם בסופו של דבר נקבל את בקשתה. חלק מהנשים הן כאלה שהרו בגיל מאוחר, ולכן מעדיפות שלא להסתכן במצוקה של העובר בלידה, ואחרות, מעטות יותר, הן נשים צעירות שחוששות מחוויית הלידה ", אומר ד"ר קסטל.

"אם מטופלת מתנגדת מאוד ללידה רגילה, לא כדאי להתעקש ולהכריח אותה, גם אם לידה וגינלית עדיפה מבחינה רפואית. רצון היולדת חשוב מאוד במהלך הלידה ושיתוף הפעולה שלה הוא חלק אינטגרלי בחוויית הלידה, לכן הצוות הרפואי נוטה לקבל את בקשת היולדת ולעזור לה לעבור חווית לידה על פי ציפיותיה", הוא מסכם.