השיתוף האחרון של מאיה ורטהיימר על ההפלה הטבעית שעברה מחזירים כל אמא מצפה אל אחד החששות הכבדים של נשים בהיריון.

"יש סימנים שצריכים להדליק נורה אדומה אצל כל אישה בהריון", אומר דר יובל גיאלצ'ינסקי, מומחה לרפואת העובר, מיילדות וגניקולוגיה בהדסה עין כרם, "אם אצל הריונית בשליש הראשון מתחילים כאבי בטן, חום גבוה ודימום ואגינלי. אלה הדברים שבדרך כלל מהווים תמרורי אזהרה. אם מדובר באישה עם הריון תקין, כדאי לבוא להבדק, לא חייבים לרוץ ישר למיון. אבל אם ידוע שלעובר אין דופק או שיש חשד להתפתחות לא תקינה ומתחיל דימום, צריך לרוץ לטיפול רפואי מהר".

"רוב ההפלות הטבעיות מתרחשות עד שבוע 12"

אם האישה היתה מגיעה בזמן לבית החולים, ייתכן וניתן היה להציל אותה, אבל את ההפלה כנראה שלא ניתן היה למנוע. "צריך להבין, אצל בחורה צעירה הסיכוי להפלות הוא כ-15 אחוז, אבל אצל אישה מעל גיל 40 הסיכוי עולה לכ-20 אחוזים", מסביר ד"ר גיאלצ'ינסקי, "הפלה טבעית זה מצב שעובר הפסיק להתפתח ובדרך כלל גם אין לו דופק. התגובה הטבעית של הגוף במקרה כזה הוא לפלוט את השק ההריוני. הסיבות הכי שכיחות להפלה טבעית הן הפרעות כרומוזמאליות, בעיות אימונולוגיות, בעיות בקרישת הדם, או בעיות מבניות ברחם. בדרך כלל ההפלות מתרחשות עד שבוע 12, רובן בדרך כלל עוד לפני שמופיע דופק".

בדיקת אולטרסאונד
"חשוב להקפיד על ביצוע אולטראסאונד בשליש הראשון" | צילום:

איך מונעים מצב של סכנה להריונית?

"כשרואים באולטראסאונד שעובר לא מתפתח, צריך לגשת לבית החולים לצורך סיום ההריון. זה חשוב, כי אם לא נעשה שום דבר, באיזה שלב הגוף יפלוט ממילא את ההריון בעצמו. כנראה שזה מה שקרה כאן. בדרך כלל זה לוקח זמן ויכול להיות מלווה במצבים מסוכנים מאד לאישה כמו דימום רב. אם יש נשים עם בעיה בתפקודי הקרישה זה אפילו יותר מסוכן. בנוסף יכול להתפתח זיהום ברחם. לכן הכי חשוב לזכור: לא לתת לטבע לעשות את שלו. כשאין דופק – צריך לקבוע תור לגרידה ולהישאר במעקב".

לנשים בהריון ממליץ ד"ר גיאלצ'ינסקי לשמור על קשר רציף עם רופא ההריון המטפל. "כל אישה שנכנסת להריון צריכה רופא נשים מטפל. הוא חייב לברר מה מחלות הרקע, לבצע אולטרסאונד בשליש הראשון – כדי לבדוק את התקינות של ההריון ואם יש חשש להריון שמתפתח בצורה לא תקינה – הרופא יתווה את הדרך להמשך המעקב".

במסגרות עבודתו כגניקולוג בכיר בהדסה עין כרם נתקל גיאלצ'ינסקי בהריוניות רבות המייסרות עצמן בגלל הפלה שנאלצו לעבור. "לפעמים אנחנו מניחים שיש לנו אשמה. אני רואה אמהות שאוכלות את עצמן על שלא נחו או התרוצצו, אבל צריך להבין  – מרבית ההפלות קורות כי העוברים אינם תקינים. זה לא משנה אם האימא התרוצצה או עשתה פעילות גופנית. במרבית המקרים זה לא משהו שיכולנו למנוע".

אז מהם גורמי הסיכון שעלולים לגרום להפלה טבעית?
"גורמי הסיכון היחידים הידועים לרפואה הם גיל האם, מחלות רקע, מחלות אימונולוגיות או נטייה לקרישיות והשמנה יתר. אם אישה עברה יותר מ-3 הפלות היא צריכה לפנות לבירור מעמיק כי זה מעבר לסטטיסטיקה. הפלה אחת או שתיים הן חלק מהביולוגיה שלנו. לפעמים נוצרים עוברים לא תקינים וזה מנגנון הגנה של הטבע לסלק אותם".  

8 סיבות נוספות שצריכות לשלוח אותך להיבדק בהריון