רופא בחלוק בודק בטן של בחורה באולטראסאונד ולידו המ
"הלוואי שהמקרה שלי יעלה למודעות וימנע מקרים כאלה בעתיד". אילוסטרציה | צילום:
מקרה שנמצא בימים אלה בבית המשפט עוסק באירוע שהתרחש בירושלים לפני כשמונה שנים. רונית (שם בדוי), תושבת המרכז, הייתה אז בת 21, נשואה טרייה ובשבועות הראשונים להריונה הראשון. "עברתי את כל הבדיקות הגנטיות של תחילת ההיריון, כולל סקירת מערכות ואולטרסאונד באופן פרטי, כדי למנוע כל מיני מקרים של בעיות גנטיות או תקלות", סיפרה רונית ל-mako, "הייתי בטוחה שאני עוברת את ההיריון הזה בשלום".

רונית עברה את הבדיקות במרפאת קופת החולים 'מכבי', וביצעה גם בדיקות דם לאיתור מחלות ויראליות-נגיפיות. אלא שאת הבדיקה החשובה מכל והקריטית, בדיקת דם לאיתור נגיף מסוג הציטומגלו המכונה גם cmv, היא לא עברה בשום שלב של ההיריון.

"הרופא אמר לי בפירוש שהעובר בסדר"

cmv הוא נגיף די שכיח ולא מסוכן הגורם לתסמינים הדומים לאלה של שפעת, ורובנו חולים בו מבלי לדעת זאת כלל. לנשים בהיריון, לעומת זאת, הוא מסוכן מאוד: אישה הרה שחולה תרגיש אולי מעט ברע, אבל הסכנה לעובר שלה היא ממשית. לו אם חולה תדביק את העובר שלה, יכול להיגרם לו פיגור שכלי, עיוורון, חרשות ואפילו מוות לפני או אחרי הלידה.

"הרופא בקופ"ח לא אמר לי לעבור את הבדיקה הזו. כל תוצאות הבדיקות שעברתי הראו שהכול תקין, שאין שום בעיות", שחזרה רונית, "הבנתי מהרופא שהעובר בסדר ושאין לי מה לדאוג". אלא שבפועל, מצב העובר היה לא תקין בכמה פרמטרים – ומסתבר שהרופא שטיפל ברונית פענח את בדיקת סקירת המערכות באופן שגוי לחלוטין. חלקים גדולים בגוף העובר לא נבדקו על ידי הרופא, שקבע שמצבו של העובר תקין לחלוטין.

רופא מודד לחץ דם לאישה בהריון (צילום: istockphoto)
אף אחד מהגורמים לא זיהה את הפגיעה בעובר. אילוסטרציה | צילום: istockphoto

"סמכתי על הרופא שטיפל בי, מתוך הנחה שהוא מבין מה שהוא אומר וכותב", נזכרה רונית, "הוא שידר לי שהכול בסדר ותוצאות העובר תקינות". גם רופא פרטי אליו פנתה רונית טען שהכול תקין ולא הסיק שהעובר סובל ממצאים חריגים.  "הוא אמר לי בפירוש שהעובר בסדר, התוצאות תקינות ולא הציע לי לעשות שום בדיקת דם לאיתור נגיף ה-cmv".

רונית רצתה להיות בטוחה שהיא עוברת את ההיריון שלה בשלום, ובשבוע ה-33 להריונה פנתה לבדיקת אולטרסאונד נוספת בבית החולים 'אסותא'. הבדיקה הצביעה על חריגות בהיקף ראשו של העובר, אך טכנאית האולטרסאונד שביצעה את הצילום לא הסיקה שמדובר בממצאים בעייתים – ושוב, קבעה שהתוצאות תקינות והעובר בריא.

"לו הייתי מגלה שהעובר נדבק בנגיף הייתי מיד מפסיקה את ההיריון"

שרשרת המחדלים הללו הגיעה לסיומה כאשר רונית ילדה את בנה הבכור בבית החולים איכילוב. התינוק סבל מבעיה של חרשות, ובהמשך התברר שהוא סובל מפיגור שכלי, מנכות בגפיים ומעיוורון. בדיקת שתן שנערכה לו בבית החולים העלתה כי הוא נדבק בנגיף CMV.

"בעבר טיפלתי בנערה שסבלה מפיגור שכלי ובעיות קשות אחרות. זו הייתה עבודה קשה ולא האמנתי שגם אני אחוש את זה על בשרי יום אחד. פשוט השמיים נפלו עלינו כאשר הרופאים הודיעו לנו שהילד שלי נדבק בנגיף ה-CMV. זו ממש רשלנות פושעת", קובלת רונית, "איך כל הרופאים התרשלו בצורה כזו נוראית וגרמו לנו לסבל כזה. הרי בדיקת דם פשוטה הייתה חושפת את העובדה שהעובר נדבק בנגיף והייתי מיד מפסיקה את ההיריון".

עו"ד צבי ילניק (צילום: אריאל שרוסטר)
מחדלים חמורים ביותר. עו"ד צבי ילניק | צילום: אריאל שרוסטר
רונית ובעלה הגישו לבית המשפט המחוזי בירושלים באמצעות עורכי הדין ד"ר שמואל ילניק, צבי ילניק ועדי וייס תביעת נזיקין על סכום של למעלה מעשרה מיליון שקל נגד קופ"ח מכבי, הרופא מטעמה שבדק את התובעת ובית החולים אסותא.

כתב התביעה מייחס לנתבעים מחדלים חמורים ביותר ומצורפות אליו חוות דעת של רופא התומכות בטענות ההורים. ד"ר מנחם גרנט, מומחה למיילדות וגניקולוגיה בבית החולים הדסה עין כרם, כתב בחוות הדעת כי אילו נעשתה סקירת מערכות ראויה ניתן היה לאתר סימנים חשודים להידבקות בנגיף ה-CMV אשר היו מביאים להפסקת ההיריון ומניעת לידה של ילד עם מום נוירולוגי קשה ביותר.

עוד עולה מכתב התביעה, כי קופ"ח מכבי והרופא מטעמה שבדקו את רונית פעלו בניגוד לפרקטיקה המקובלת בקרב מרבית רופאי הנשים ולחוזר מנכ"ל משרד הבריאות, המחייב לערוך לנשים בהיריון בדיקת דם לאיתור נגיף  ה-cmv טרם ההיריון ובמהלכו. עו"ד צבי ילינק, המייצג את התובעים, ציין כי מדובר בטרגדיה משפחתית שניתן היה למנוע אם הרופאים היו פועלים על פי הנהלים, וכתוצאה ממעשיהם הילד יסבול עד סוף ימיו מפיגור שכלי, נכות מוטורית קשה, עיוורון וחרשות.

"אנחנו אוהבים אותו ועושים הכל כדי להקל עליו"

הילד כיום בן שבע וחצי, והוא לומד בבית ספר לחינוך מיוחד בתל אביב. הוריו נאלצים לסעוד אותו ולטפל בו במסירות אין קץ. רונית, שמאז כבר הביאה לעולם שני ילדים בריאים, זועמת על הנתבעים שהתרשלו בעבודתם. "אנחנו קורעים וקורסים תחת הנטל. זה קשה מאוד לטפל בילד בעל צרכים קשים כמו הבן שלי. המטרה שלי היא להתריע ולמנוע מקרים כאלה בעתיד, שנשים שמתכננות להיכנס להיריון או נמצאות בהיריון יבקשו וידרשו לעבור בדיקת CMV שתמנע מהן לעבור את הגיהינום והקשיים שאני ובעלי עוברים מדי יום. אנחנו עושים הכול כדי להקל על חייו של הבן שלנו ואוהבים אותו מאוד. ובכל זאת, הלוואי שהמקרה שלי יעלה למודעות הציבורית וימנע הישנות מקרים כאלה בעתיד".

מבית החולים אסותא נמסר בתגובה: "כתב התביעה טרם הגיע לבית החולים ולכן אין באפשרותנו להתייחס לפרטים ולהגיב".

מקופ"ח מכבי נמסר בתגובה: "טרם קיבלנו את כתב התביעה, לכשנקבל אותו נלמד את פרטיו ונמסור התייחסות מפורטת בבית המשפט".

>> אחות התינוקיה סתמה את פיו של התינוק בסלוטייפ כדי שלא יבכה