אישה יולדת בחדר לידה (צילום: Andrei Zametalov, Istock)
טעתה לחשוב שמדובר בכאב בטן וגילתה שהיא בלידה פעילה. איך זה קורה? | צילום: Andrei Zametalov, Istock
כל אישה חווה אחרת את תסמיני ההריון – יש מי שתרגיש כאילו מלאכי שרת מלווים אותה ותזהר עוד לפני האיחור במחזור; אחרות יחבקו את האסלה ויסגלו מרמרת קבועה (ולא בלתי מוצדקת) עד שיחתכו את חבל הטבור. יש גם נשים שיעברו יום אסל יום בסל, ואחרות שלא ירגישו הרבה מעבר לקצת כבדות ותנועות עובר – אבל קשה להעלות על הדעת נשים שפשוט לא מרגישות שהן בהריון. מדי פעם אנחנו נתקלים בסיפור מוזר על אישה שנתקפת צירים, טועה לחשוב כי מדובר בכאבי בטן ומגלה לתדהמתה כי היא כורעת ללדת. בדרך כלל, מדובר בנערות צעירות מאוד, נשים בעלות עודף משקל עצום או נשים מאותגרות, אבל לפני כשבוע נדהם צוות בית החולים ברזילי כשאישה נורמטיבית לחלוטין בת 32, נשואה וללא ילדים, גילתה בחדר המיון כי מיחושי הבטן מהם סבלה הם פשוט תופעה טבעית לשבוע ה-40 להריון, וכעבור מספר שעות חבקה את בנה הבכור. אז איך דבר כזה קורה? הנה כמה תסריטים אפשריים.

"לנפש שלנו יש כוח חזק מאוד להדחיק"

"אני כמובן לא מכירה את האישה ולא מעורבת במקרה, אבל יכולה לומר באופן כללי שיש לנפש שלנו כוח חזק מאוד להדחיק דברים שאנחנו לא רוצים לדעת", אומרת ד"ר ליאת הולר הררי, פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית המתמחה בטיפול בנשים ומנהלת אתר נפש אם. "כשאישה לא רוצה לדעת שהיא בהריון, היא בהחלט יכולה לבלבל את תנועות העובר עם גזים או כאבי בטן, לא לשים לב שהווסת שלה מפסיקה להגיע ולשכנע את עצמה שהיא משמינה כי היא אוכלת הרבה. בנוסף – שוב מבלי להכיר או להתייחס למקרה המדובר, לעתים הקונסטלציה המשפחתית שבתוכה נוצר היהריון לא אידאלית, או שההיריון מאוד לא רצוי והאישה פשוט מעדיפה לא לספר עליו לאיש ולהעמיד פנים שלא ידעה עליו כאשר הלידה מגיעה".

לדברי ד"ר הולר-הררי, ללידה מפתיעה כזו עלולים להיות גם אפקטים שנמשכים הרבה מעבר לאירוע המכונן במיון. "אם לכל אישה יש תשעה חודשים להתכונן נפשית לעובדה שהיא עומדת להפוך לאם, לעבור תהליכים נפשיים ולעבד את המידע העצום הזה – ועדיין, יש נשים שחוות משבר – אפשר רק לדמיין מה עובר על אישה שבכלל לא יודעת שהיא הרה ומקבלת פתאום תינוק לידיים", היא מסבירה.  "אמנם אין על כך מחקרים, אבל מניסיוני הקליני, ככל שאישה מוכנה פחות ללידה ולחיים אחריה עולה הסיכון שתסבול ממשבר, כך שאפשר להניח כי מדובר בהתמודדות לא פשוטה. בנוסף, מחקרים מראים בבירור כי הריונות בלתי רצויים נוטים יותר להביא נשים למשברים אחרי הלידה, כך שמדובר בגורם סיכון נוסף, וחשוב שנשים כאלו תהיינה במעקב צמוד עוד יותר מיולדות 'רגילות'".

תופתעו לגלות כמה נשים מגלות שהן הרות רק בשבוע 20

תינוק ישן (צילום: Michael Blackburn, Istock)
אפשר רק לדמיין מה עובר על אישה שבכלל לא יודעת שהיא הרה ומקבלת פתאום תינוק לידיים | צילום: Michael Blackburn, Istock
"המקרים הללו אמנם נדירים, אבל קיימים", אומר (מבלי להתייחס למקרה הספציפי מהשבוע שעבר) פרופ' משנה קליני זהר נחום, מנהל יחידת האם והעובר במרכז הרפואי העמק, מקבוצת הכללית. "תופתעו לדעת כמה נשים מגלות רק סביב שבוע 20 שהן הרות, אבל נשים שמגיעות ממש עם לידה במועד מבלי שידעו קודם לכן שהן מצפות לילד הן עדיין עניין לא שכיח במיוחד". לדברי פרופ' משנה קליני נחום, התופעה נפוצה בעיקר בקרב נערות, שלא ממש מודעות לתסמינים האופייניים להריון, או כאלו החוששות כל כך שהרו, עד שהן מתעלמות מהעניין, לא נבדקות ומעדיפות לא להתמודד עם הבעיה – עד שהראש על הפרינאום. "כשמדובר בנשים בוגרות, על פי אלו נשים שזהו הריונן הראשון, והן מבלבלות את תנועות העובר עם פעולות מעיים. יש נשים שהווסתות שלהן לא סדירות, והן כלל לא שמות לב שהמחזור נעלם, או שהן מבלבלות דימומים שמופיעים מדי פעם בהריון עם וסת, וכך ממשיכות לחשוב שהכל כרגיל". אגב, "קבוצת סיכון" נוספת היא נשים מניקות, שנכנסות להריון בביוץ הראשון אחרי הלידה, ולא מספיקות לקבל וסת, כך שהן כלל לא חושבות שיש סיכוי שהן הרות – וכאן המקום להזכיר שהנקה היא אולי בריאה ומצוינת, אבל ממש לא מתפקדת בתור אמצעי מניעה.

מה הסיכונים במקרה כזה?

ומה הסיכונים? "ראשית, אישה שלא יודעת שהיא הרה לא מבצעת מעקב הריון, ולכן אפשר לגלות רק בלידה פרטים קריטיים, שמסכנים אותה ואת העובר. בנוסף, אם האישה מעשנת, שותה או נוטלת תרופות אסורות בהריון, מתוך חוסר ידיעה, היא עלולה להזיק לעובר שלה. סיכון נוסף הוא לידה במקומות שלא מיועדים לכך, בלי הכנה או עזרה – יש נשים שיולדות בשירותים, במקלחת ומסתכנות בנפילה של העובר, קריעה של חבל הטבור או סיבוכי לידה שונים שעלולים לקרות למי שיולדת במקום שלא מיועד לכך ובלי הכנה מוקדמת".

ולסיום, נשים שמגלות שהן בהריון רק בחדר לידה נוטות גם לסבול יותר מכאבים ולעבור לידות קשות יותר. "לחוסר הידיעה והפחד יש תפקיד משמעותי בלידה", מסביר פרופ' משנה קליני נחום. "בדיוק מהסיבה הזו נשים עוברות קורס הכנה ללידה, או לכל הפחות קוראות קצת ומתכוננות לאירוע הגדול הזה. כשאישה מגלה רק בזמן אמת שהיא עומדת ללדת, הפחד והחרדה שלה מגבירים את הכאב וחוסר האונים, ובמקרים רבים יהיה לה הרבה יותר קשה מאישה שהתכוננה, או לפחות ידעה שהיא עומדת ללדת".

>> גם לה זה קרה: רק בלידה ידעה שהיא בהריון
>> איך ישנות הריוניות בחודש תשיעי?

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים