ניתוח קיסרי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים)
מחקר מצא קשר בין תינוקות שנולדו בקיסרי לאוטיזם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים
חקר האוטיזם לעולם אינו קופא על שמריו וכעת ישנה סיבה נוספת לחשש ורגשות אשם בנושא: מחקר חדש טוען שנמצא קשר בין אוטיזם לבין ניתוחים קיסריים, ושתינוקות שנולדו בלידה קיסרית עשויים להיות מאובחנים בהמשך על הרצף האוטיסטי בלא פחות מ–23 אחוזים יותר מחבריהם ברי המזל, תינוקות הלידה הווגינלית.

מדובר במטא–מחקר של אוניברסטית קורק האירלנדית, שפורסם בכתב העת המקצועי לפסיכולוגיית ופסיכיאטריית ילדים, במסגרתו בדק והשווה צוות חוקרים את תוצאותיהם של נתוני שני מחקרי עבר גדולים. החוקרים ניסו גם להשוות בין סוג הלידה למקרים של ADHD אך לא הצליחו למצוא קשר משמעותי בין השניים. ״הסיבה לקשר הזה בין אוטיזם לניתוחים קיסריים נותרה עלומה״, מודה החוקרת והגניקולוגית לואיז קני, ״אך המספרים משמעותיים. על ההורים לזכור כי בכל מקרה הסיכוי שהילד יאובחן על הרצף האוטיסטי הוא קטן ביותר. אין צורך בפאניקה. אך כאשר האיבחון נעשה מוקדם והילד מטופל היטב, זה עשוי לשנות את כל התמונה״.

עוד בתשעה חודשים:
>> איך אפשר להמשיך להאמין כשנולד לך תינוק מת?
<< ניתוח קיסרי: שלב אחר שלב
>> שלי דרויש היא אמא לשלושה והיא ממש לא בעניין של דיאטה: תקראו לי דובה

הסיבות הן רבות אך לא חד משמעיות: מהריונות בסיכון ועד גיל האם

כמות הניתוחים הקיסריים המתבצעים בעולם גדלה מאוד, גם מסיבות פיזיות ובריאותיות שונות, כמו עליה בגיל היולדות ולידות רבות יותר של תאומים ושלישיות אשר לרוב מתבצעות כך, וגם מסיבות תרבותיות. עוד ועוד נשים קובעות ניתוחים קיסריים אלקטיביים, ויש מקומות בהם זהו הסטנדרט. החוקרים אומרים שהסבר אחד לתוצאת המחקר המאיימת היא שהלידות הקיסריות מתרחשות פעמים רבות במקרים של הריונות שהיו מלכתחילה בסיכון גבוה והנם מסובכים מבחינה קלינית, בהם יש סכנה עוברית עוד לפני הניתוח. ״יש צורך במחקר נוסף בנושא,״ מבהירה חוקרת נוספת בשם איליין קוראן. ״כמויות הלידות בניתוח קיסרי עולות בכל העולם במקביל ועלינו ללמוד יותר על הרקע של הניתוח על מנת להצליח לשים את האצבע על הגורם המאיים והמזיק פה״.

ישנם עוד הסברים אפשריים לתופעה. חלק מהמומחים טוענים כי יכול להיות סממן גנטי משותף אשר גורם ללידות מורכבות, מה שבהמשך מעלה את הסכנה לאוטיזם. עוד סיבה אפשרית היא גילן הממוצע של הנשים שעוברות לידות בניתוח, שהוא גבוה בהרבה מהשאר, ומחקרים רבים מצאו קשר בין גיל האם לבין הפרעות שונות אצל הרך הנולד. ככל שהאישה מבוגרת יותר, כך ההריון שלה מסכן אותה ואת העובר יותר.

יולדת מתה מסיבוך נדיר (צילום: שי לוי, פלאש 90, חדשות)
הסיבות לקשר עלומות אך לא ניתן לזלזל בהן | צילום: שי לוי, פלאש 90, חדשות
החוקרים חוזרים ומבקשים מנשים שעברו ניתוח קיסרי מסיבות רפואיות שונות שלא להרגיש אשמות, ולשמוח על כך שעשו את הדבר האחראי עבור ילדיהן. בין המועמדות לקיסרי ניתן למצוא גם נשים הסובלות מסכרת, נשים שעברו לידות עבר מורכבות וגם נשים הסובלות ממחלות נפש שונות. ניכר שהחוקרים מפנים אצבע מאשימה כלפי כל אותן נשים שבוחרות באופציית הניתוח האלקטיבי מטעמי נוחיות או פחד מלידה ומזכירים כי הניתוחים הללו זה לא פיקניק, והם לא פעם כוללים התאוששות קשה מזו של היולדות בלידות הטבעיות, קרישי דם, דלקות ואף אישפוז ממושך בבית החולים.

ביום חמישי הקרוב (30/10) תעלה בקשת סדרה דוקומנטרית המתעדת 100 זוגות משלב ההחלטה על כניסה להריון ועד ללידה עצמה. הסדרה תעקוב אחרי מגוון רחב של זוגות ותיתן הצצה נדירה לרגעים אינטימיים ומרגשים במסע הזוגי המורכב שבסופו ישתנו חייהם. האם רבקה ואריה יצליחו להיכנס להיריון וליצור חיים חדשים?
"9 חודשים" – פרק הבכורה: חמישי (30/10) ב-21:00

>> סרטון הריון שכל אישה בהריון חייבת לראות