זוג מחייך עם בדיקת הריון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"נשים שלקו בעבר בסרטן שד לא תצטרכנה לעמוד בדילמה אם להרות" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עד היום, נשים שהחלימו מסרטן שד ורצו להרות עמדו בפני דילמה קשה. הגישה הרווחת הייתה כי העלייה החדה בכמות ההורמונים בגוף בזמן ההריון מסכנת אותן בהתפרצות מחודשת של המחלה, ולמעשה הן נאלצו לבצע בחירה קשה מנשוא: ליטול סיכון ולהיכנס להריון, או לוותר על החלום להתעבר.

ממצאים חדשים, שהוצגו בכנס האחרון לחקר סרטן השד שהתקיים בוינה, מעלים כי הריון של אישה שהחלימה מסרטן בטוח בהרבה ממה שסברו בתחילה.

התזמון חשוב: כניסה להריון תוך שנתיים מגילוי המחלה

במסגרת המחקר בדק ד"ר חאתם עזים, אונקולוג ממרכז ז'ול בורדה לחקר הסרטן בבריסל, 333 נשים שהחלימו מסרטן השד ונכנסו להריון, והשווה אותן ל-874 נשים שהחלימו אף הן מסרטן השד, אך לא הרו, ושימשו כקבוצת הביקורת.

הנבדקות, בנות 21-48,  היו תחת מעקב במהלך תקופה של חמש שנים. 30% מהנשים שהשתתפו במחקר חלו שוב בסרטן, אולם לא נרשם כל הבדל בשיעורי התחלואה בין קבוצת הנשים שהרו לאחר ההחלמה הראשונית לקבוצת הנשים שלא הרו.

ממצא מעניין נוסף, אף כי ראשוני למדי ומצריך בחינה מדעית נוספת לפני שיקבל תוקף, קשור בתזמון ההריון אחרי ההחלמה מהסרטן. לפי הממצאים, מסתמן כי נשים שהרו בתוך שנתיים מגילוי הסרטן הראשוני היו הקבוצה שבקרב חברותיה נרשמו שיעורי התחלואה החוזרת הנמוכים ביותר. עוד נמצא במחקר כי להנקה ולהפלות טבעיות או יזומות לא הייתה כל השפעה על שיעורי התחלואה החוזרת.

"נשים רבות שמחלימות מסרטן השד ונכנסות להריון שומעות מהרופאים הרבה הפחדות, וחלקן אף נשלחות לבצע הפלות יזומות מחשש שההריון יגרום להן ללקות שוב בסרטן", אמר ד"ר עזים. "מצאנו שזה פשוט לא נכון – להריון לא הייתה שום השפעה על השאלה האם האישה תחלה שוב בסרטן או לא".

"המחקר לא מהווה תעודת ביטוח"

"זה מחקר חשוב", אמר פרופ' דייויד קמרון מאוניברסיטת אדינבורו, שהיה ראש הכנס שבו הוצג המחקר. "מחקרים כאלה נותנים הרבה ביטחון לנשים שהחלימו מסרטן, ומאששים את יכולתן להרות, ללדת ולהיות אמהות. עם זאת, חשוב לא להתעלם מגורמי סיכון אחרים, ואי אפשר לראות במחקר המלצה חד משמעית או תעודת ביטוח מפני תחלואה חוזרת".

"הריון אצל נשים שהחלימו מסרטן השד הוא עניין שנוי במחלוקת בקרב החוקרים בשנים האחרונות", אומר ד"ר רענן ברגר, מנהל המכון האונקולוגי בביה"ח שיבא. "יש לא מעט מחקרים שהגיעו לתוצאות שונות בתכלית. מה שבטוח הוא שבזמן הריון, קשה מאוד לגלות סרטן – הן בשל השינוי במרקם השדיים, והן בשל הרצון להימנע מצילומים ומיפויים שונים, מחשש לשלומו של העובר".

ד"ר ברגר מציין, כי המחקר הנוכחי מחזק את הדעה שאין מניעה בכניסה להריון אצל חולות עם סרטן שד מקומי, לאחר ניתוח הוצאת הגוש וטיפול מונע. "למעשה, המחקר הראה שלא היה הבדל בהישנות המחלה בין נשים שנכנסו להריון בשנים אחרי אבחון הסרטן לבין נשים שלא נכנסו להריון. במילים אחרות, לפי המחקר, אישה שהוציאו גוש ממאיר מהשד ואין עדות לנוכחות או הישנות מחלה יכולה להרגיש בטוחה להכנס להריון וללדת".

לכל החדשות והמחקרים במדור