אתמול (ב'), התפרסם מקרה מצער על טעות של אחות במחלקה בבית חולים שניידר שהביאה לכך שתינוק בן 4 חודשים המטופל במחלקת ילדים בבית החולים קיבל חלב מאם אחרת, שלא ידעה כלל אך מסתבר שהיא נשאית HIV. מבית החולים נמסר כי סיכויי ההדבקה כתוצאה מהזנה חד פעמית מחלב אם של נשאית הינם מזעריים.

בראיון לתוכנית הבוקר של קשת עם גלית גוטמן ויואב לימור, אמר מנהל המחלקה, פרופסור שי אשכנזי שסיכויי ההידבקות אפסיים, זאת בשל שימוש מועט בחלב האם הנגוע וכן בשל העובדה שחלב האם נמצא מספר שעות בקירור, פעולה אשר גורמת להרס הנגיף. עם זאת, יקבל התינוק טיפול מונע לאחר חשיפה כמקובל ובעוד כחודש ניתן יהיה לקבל תוצאות ודאיות וחד משמעיות. לדבריו, האמהות הגיבו בקושי רב לטעות שהתרחשה, אך הצליחו להרגיע את הרוחות

ובכל זאת, כיצד דבר כזה קורה? ד"ר גיורא גוטסמן, מומחה במחלות זיהומיות בילדים מביה"ח מאיר, הגיב בתוכנית הבוקר של "נכון להבוקר" עם ניב רסקין בגל"צ. "אסור שטעויות כאלה יקרו. אסור שטעויות כאלה יקרו, זה מצער, אבל תמיד יהיו טעויות. צריך לעשות את המקסימום כדי שלא יקרו".

התחזיות כאמור אופטימיות, ובכל זאת: עד כמה החשש להידבקות מוחשי? לדברי ד"ר גוטסמן, סיכויי הדבקה קשורים גם להימצאות הווירוס, ולכמות שבה הוא נמצא וגם למספר החשיפות. "כאשר תינוק יונק מאם שנשאית או חולה במשך מספר חודשים ונחשף הרבה פעמים ויונק ופוצע את הפטמה ויש עירוב של דם וחלב סיכויי ההדבקה עולים והם בין 14% ל25%. כאשר זה חד פעמי והאם  מניקה בעצמה ואין עירוב של דם, לא בטוח שיהיה וירוס, סיכויי הדבקה מאוד מאוד נמוכים".

אחת השאלות המעניינות בסיפור היא כיצד האם הנגועה לא ידעה כלל שהיא נשאית הנגיף. גוטסמן מסביר שבישראל בדיקת איידס היא הבדיקה היחידה שחייבים לבקש אישור של החולה לעשות אותה, על אף שיש מדינות בהן כל אשה הרה מקיימת את הבדיקה. "העמדה של כל המומחים לאיידס היא שגם בישראל חייבים לבדוק כל אישה הרה. "אנחנו אומרים שצריך לבדוק, תלוי בסדרי עדיפויות . צריך לבדוק את הסיכויים שסיפור כזה יתרחש, היו חילוקי דעות בין החברה הישראלית לבין המומחים באיידס כמו שנעשה בחלק מהמדינות בעולם. משרד הבריאות חשב שצריך לבדוק רק קבוצות סיכון".

>> הנקתי תינוקת לא שלי, מה הבעיה?
>> המלצר לקח אחריות וסירב להגיש אלכוהול לאישה הרה

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים