תינוק פג שוכב על אימו (צילום: casenbina, Istock)
אין כמו אמא: גם דקירה פחות כואבת כשאמא מחזיקה | צילום: casenbina, Istock

את מי אתם אוהבים יותר, את אבא או את אמא? למחקר חדש יש תשובה חד משמעית: את אמא, אבל רק בתנאי שאתה פג.

לאחר דקירה: בזרועות האם נמדדה רמת כאב נמוכה יותר

חוקרים מאוניברסיטת מקגיל שבמונטריאול בחנו כיצד מגיבים פגים לכאב של בדיקת דם בשלושה מצבים: כאשר הם מוחזקים בזרועות של אמא, בזרועות של אבא או שוכבים באינקובטור. התוצאות הראו כי האבא אמנם עדיף על האינקובטור, אבל אמא מנצחת, ובגדול. 

החוקרים עקבו אחרי 62 פגים, שנאלצו לעבור בדיקות דם שגרתיות לעתים תכופות. החוקרים ביקשו מההורים להחזיק את התינוק לסירוגין בתנוחת קנגורו, כלומר להניחו מתחת לשמיכה על גופם החשוף, כשהוא לבוש בחיתול בלבד.

בחלק מהבדיקות הם התבקשו להשאירו באינקובטור. במקביל, צילמו החוקרים את הבעות הפנים של הפגים, ונתנו ציון מספרי למידת הכאב שהביע. לשם כך, ניתן ערך מספרי של בין 0-21 לעצמת תנועות מסוימות בפנים, כמו כייוץ הגבות, שרבוב השפה התחתונה או הידוק הלסתות.

רמת הכאב נמדדה בזמן הפעולה וכדקה לאחר סיומה, והתוצאות: בזרועות האב, הפגים גילו כאב ברמה של 8.5 נקודות בממוצע. כאשר האם החזיקה אותם, ירדה רמת הכאב בכנקודה וחצי, אולם כשאיש מהוריהם לא נגע בהם בזמן שנדקרו, הכאב הרקיע עד לרף של 13 נקודות, ולא השתפר משמעותית כעבור דקה. בנוסף, לא נמדד הבדל משמעותי באפקט ההרגעה של האב והאם כעבור דקה מסיום הדקירה.  

הסיבה: ההבדלים המבניים בין הגוף הגברי והגוף הנשי

תינוק פג שוכב על הגב ומסתכל (צילום: AndyL, Istock)
באינקובטור נמדדה רמת כאב גדולה יותר מאשר בזרועות ההורים | צילום: AndyL, Istock

"הממצאים תומכים בסברה לפיה למגע האימהי אין תחליף אצל שום מטפל אחר בתינוק", נכתב בכתב העת Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, שם פורסם המחקר. כתב העת ייחס את ההבדלים המבניים בין הגוף הנשי לגוף הגברי, בעיקר באזור החזה, כגורם לשוני בתגובת התינוקות לאב ולאם.

"במיוחד אצל פגים, כנראה שיש קשר ביולוגי חזק לאמא", אומר ד"ר גל מאירי, אחראי על היחידה הפסיכיאטרית לגיל הרך ויועץ לפגייה במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית . "אחרי הכל, למעשה הם עדיין אמורים להיות חלק מהגוף שלה בשלב הזה, ורק בטעות נקלעו החוצה".

עם זאת מציין ד"ר מאירי כי המחקר לא עוסק בשאלת המיומנות של החזקת הילד בתנוחת הקנגורו. "מטבע הדברים, לאחר תקופה מסוימת האבא חייב בדרך כלל להיות בעבודה, ומי שמבלה את מירב הזמן בפגייה היא האם. כתוצאה מכך, האחיזה שלה בטוחה יותר ומוכרת יותר לתינוק. למעשה נוצר כאן מעין מעגל: מכיוון שהתינוק 'מעדיף' את המגע של האם, האב מחזיק אותו פחות, וכך לא מצמצם את הפער בינו לבין בת זוגו".

ד"ר מאירי מספר על שני מחקרים נוספים, ששנערכו בסורוקה בשיתוף אוניברסיטת בן-גוריון ועסקו בקשר בין פגים ותינוקות להוריהם. במחקר שבחן דיכאון אצל הורים לפגים, נמצא כי אבות היו מדוכאים לא פחות מאמהות, ואף נדרש להם פרק זמן ממושך יותר להחלים ממנו. מחקר אחר, שעסק בהפרעות אכילה אצל תינוקות, גילה שיפור משמעותי בסרבנות המזון של תינוקות כאשר האב היה שותף להזנתם.

סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר נעמה עצבה-פוריה, נעה גירון וד"ר ברוך ירושלמי.

פגים מגלים יותר אמביציה בבגרותם