אישה בהריון אוכלת צ'יפס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צ'יפס בהריון? ביג נו נו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
זה לא שחשבנו שבהריון רצוי לטחון כמה שיותר מבורגרים ונקניקיות, אבל על זה עוד לא שמענו: מתברר שמי שצורכת בקביעות ג'אנק פוד בהריון, עלולה לקבל ילד שמכור לג'אנק פוד בעצמו.
לפי תוצאות המחקר, שנערך באוניברסיטת אדלייד שבאוסטרליה, ההתמכרות מתפתחת מכיוון שכאשר העובר נחשף לכמויות גדולות של שומן וסוכר, הוא מפתח עמידות בפניהם ודורש יותר מהם כדי לקבל את אותה תחושת סיפוק מוכרת של אחרי ארוחת ג'אנק פוד כהלכתה.
בדומה לאלכוהוליסטים ונרקומנים, שככל שהם צורכים יותר מהחומרים המזיקים, הם זקוקים ליותר מהם כדי להגיע לאותה תחושה טובה ונחשקת, כך מתפתחת התלות של העובר במזון המעובד והמזיק: "ג'אנק פוד משפיע על הכימיה במוח כמו אופיום, מורפיום והירואין", אומר בנחרצות ד"ר ג'רלד וייסמן, עורך כתב העת Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology שבו התפרסם המחקר. "התוצאות מוכיחות שהתמכרות לג'אנק פוד היא לא חשק, אלא התמכרות ממשית".

"נשים בהריון חייבות לשים לב לתזונה שלהן"

לצורך המחקר לא השתמשו הביולוגים האוסטרלים בנשים בעלות תיאבון מפותח, אלא ביונק אחר – חולדות מעבדה. החולדות חולקו לשתי קבוצות: קבוצה שקיבלה מזון רגיל ובריא, וקבוצה שקיבלה מזון עשיר בסוכרים ובשומן. מרגע שהומלטו הגורים, נערכו להם בדיקות דם מדי מספר ימים, כל עוד ינקו, ולאחר שנגמלו פנו החוקרים לשלב הבא של הניסוי.
בשלב השני הוזרקו לכל הגורים מדי יום חומרים שחוסמים את תחושות האושר והסיפוק. החסימה מורידה את צריכת הסוכר והשומן על ידי מניעת שחרור דופמין במוח, ולמעשה מונעת מהגוף את ההנאה שבאכילת מזון שמן ועתיר סוכר, עד שהגוף אינו חושק בו יותר. החוקרים גילו כי הקבוצה שנולדה לאמהות שאכלו ג'אנק פוד במהלך ההריון נזקקו להרבה יותר חומר כדי "לשכנע" אותם לוותר על הג'אנק פוד.

"תוצאות המחקר שלנו מאפשרות לנו להיות הרבה יותר נחרצים במסר שלנו לנשים הרות בקשר לתזונה שלהן", אמרה ד"ר בוורלי מולסלר, ממובילות המחקר. "עם מסקנות כאלה, אני מקווה שנשים יהיו יותר מודעות להשפעה שיש למזון שהן אוכלות על המשך החיים של העובר ועל הסיכון שלו ללקות בהשמנה ובמחלות אחרות. אני מקווה שנשים יפנימו את המסר הזה, ויהיו יותר שקולות בבחירת המזון שלהן בהריון".

נבדקו גם תינוקות לאמהות בעלות משקל עודף

לדברי ד"ר מולסלר, את ההשראה למחקר קיבלו היא ועמיתיה אחרי שנתקלו במחקר אחר, לפיו תינוקות שנולדים לאמהות שמנות מגלים תופעות דומות לאלו המופיעות אצל חולי לב – מיד עם לידתם. לפי המחקר, שנערך באוניברסיטת סידני, לתינוקות של אמהות שסובלות מעודף משקל משמעותי יש דפנות עורקים עבות יותר מתינוקות בני גילם שנולדו לאמהות במשקל תקין – גורם סיכון למחלות לב בהמשך החיים.

כמובן שרצוי להימנע מג'אנק פוד לגמרי, אבל מצד שני, אם אוכלים לעתים רחוקות גם המבורגר עסיסי - אף אחד לא יגיש נגדך כתב אישום. יחד עם זאת, כדאי לשים לב למזונות מטוגנים באופן כללי, שנקשרו במחקרים קודמים לעוברים במשקל נמוך.
"המחקר הזה מעניין וחשוב, אבל כדי להגיע למסקנות מוחלטות לגבי בני אדם יש צורך לבצע ניסוי בבני אדם", אומרת אירית פורז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז שניידר לרפואת ילדים, ודיאטנית ראשית של שירותי בריאות כללית.

"מה שכן ידוע לנו זה שהתזונה בהריון משפיעה מאוד על התינוק, ואף עוברת בתורשה לדורות הבאים, כלומר לילדים של אותו תינוק ולילדיהם – מה שידוע כ'פרוגרמינג'.
"מחקרים רבים ברחבי העולם הוכיחו בשנים האחרונות קשר בין משקלה של האם טרם ההריון והעלייה במשקל שלה במהלכו להשמנת יתר ולמחלות כמו סוכרת ומחלות כלי דם אצל התינוקות שהן יולדות, ולכן בהחלט יש מקום לבדוק את הסוגייה בצורה נרחבת".

באשר למינונים, מתברר שאין מרשם או נוסחה שתגלה לנו כמה ג'אנק פוד נחשב עדיין לפינוק לא מזיק, ומתי נחצה הגבול. "אם תכנסי אולם מלא בתזונאים, דיאטנים ורופאים תקבלי דעות כמספר האנשים", אומרת פורז. "כמעט לכל איש מקצוע יש דעה ואג'נדה משלו. יש מי שיגיד שאפילו ביס אחד ממזון מתועש עלול להזיק, אחר יגיד שגם מזון בריא שאינו אורגני לא מומלץ ואחרים יגידו שחלק מהמזונות המתועשים הכרחיים לנו, והכל שאלה של מינון.
"בסופו של דבר, כל אחד צריך להפעיל את שיקול דעתו, הרי כולנו יודעים מה בריא ומה מזיק, ואף אחד לא מחסל צלחת צ'יפס כי הוא חושב שזה בריא, אלא כי מתחשק לו".

מה בעצם ההגדרה של ג'אנק פוד?
"למעשה, גם ההגדרה של מה זה בדיוק ג'אנק ומה סתם לא בריא - עמומה. כלל האצבע שלי הוא - השוו את משך החיים של המוצר המתועש למוצר מקביל שמכינים בבית. למשל, אם אנחנו אופים עוגה, רוב הסיכויים שאחרי שבוע היא כבר לא תהיה טובה לאכילה. מאידך, אם קונים עוגה בסופר, ותאריך התפוגה שלה הוא חצי שנה מהיום - זה אומר שהוסיפו לה חומרים שישמרו עליה כל כך הרבה זמן, וכדאי להפעיל שיקול דעת אם לאכול אותה או לא. לסיכום, העצה שלי היא להפעיל שכל ישר בקשר למה אוכלים וכמה, בהריון ובכלל בחיים".  

בואי לדבר על זה בפייסבוק של 9 חודשים