פריצת דרך בחקר סרטן השחלות (צילום: רויטרס)
"מדובר בתנאי מעבדה, ומכאן הסיכונים" | צילום: רויטרס

הלחץ להרות וללדת בכל מחיר והכמיהה להורות עושים את שלהם; הסטטיסטיקה בישראל מדברת על כ- 30 אלף טיפולי הפריה חוץ גופית בשנה, ומחקרים שנערכו בעבר כבר קשרו בין טיפולי הפריה להיווצרות מומים שונים בעובר. כעת, מחקר חדש ומקיף קובע לראשונה: לעובר שנולד בהפריית מבחנה יש סיכוי מוגבר לחלות בסרטן.

מה הקשר בין הפריה לסרטן?

תינוקות שנולדו בהפריה חוץ גופית נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן בהשוואה לתינוקות שנולדו בדרך הטבעית - כך עולה מבדיקת כ-2.4 מיליון לידות לאורך יותר מ- 20 שנה.
המחקר, שנערך באוניברסיטת לונד בשוודיה, מצא שבקרב 26,692 תינוקות שנולדו באמצעות הפריה, התגלו 56 מקרים של סרטן בגיל מוקדם. מדובר בהסתברות הגבוהה ב-42 אחוז מכלל האוכלוסייה.המחקר גילה בנוסף כי שבעה מתוך אותם 56 ילדים חולים, סבלו גם ממומים אחרים ומתסמונת דאון.

מחקרים שנערכו בעבר כבר מצאו שילדים שנולדו בהפריה נמצאים בסיכון מוגבר לסבול מבעיות שונות, כולל מוות בלידה, משקל לידה נמוך, אוטיזם ומומים אחרים, אך זו הפעם הראשונה שנמצא קשר למחלת הסרטן. החוקרים עדיין לא הצליחו להסביר את הממצאים, ולא יודעים לומר אם מדובר בקשר סיבתי או רק סטטיסטי.

מנהל המחקר, ד"ר בנגט קאלן, מסביר כי תינוקות מבחנה רבים נולדים בלידה מוקדמת וסובלים מבעיות נשימה המצריכות טיפול בחמצן - גורמים שנמצא בעבר קשר בינם לבין סרטן. עם זאת, המחקר לא יכול לקבוע אם התחלואה הגבוהה יחסית בקרב ילדי מבחנה נובעת מתהליך ההפריה, מבעיות גנטיות של ההורים או מסיבות אחרות.
ולמרות הכל, מבהיר ד"ר קאלן, "הסיכון המוחלט לחלות בסרטן עדיין נמוך מאוד". גם רופאים אחרים טוענים שרמת הסיכון אינה גבוהה, ולא צריכה להרתיע הורים מלעבור טיפולי הפריה.

"בישראל יש אובססיה לטיפולי הפריה"

פרופ' איתן לוננפלד, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית, מבהיר שאין צורך להיכנס לפאניקה. עם זאת, מדובר במחקר חשוב שמדליק נורות אזהרה: "הפריה חוץ גופית - כשמה כן היא, נעשית מחוץ לגוף בתנאי מעבדה, ומכאן הסיכונים. לשמחתנו, מחלת הסרטן אינה שכיחה אצל ילדים בכלל, ולכן כשרואים תוספת סטטיסטית קלה חשוב לבדוק. מדובר פה בתוספת סיכון של עוד חולה אחד מכל אלף לידות - זה אמנם סיכון, אבל נמוך. ההמלצה שלי היא לעשות טיפולי פוריות רק כשחייבים".

מה המצב בישראל מהבחינה הזאת?
"בישראל יש לחץ ללדת ואובססיה לטיפולי פוריות. מערכת הפריון בארץ מאוד מתקדמת, טובה, זמינה וזולה, ויש נטייה ללחוץ על הרופאים לעבור טיפולים. אני ממליץ לאנשים למצות את כל האפשרויות, לעבור בדיקות מקצועיות אצל מומחה ורק בסוף להגיע להפריה, תוך ידיעה שקיימים סיכונים קטנים".

>> אתם בהריון? כנסו למדריך המלא