אישה בחדר ניתוח - ניתוח קיסרי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קיסרי בשבוע 39: מינימום סיבוכים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

למרות הצלקת, הסיכונים הבריאותיים וההחלמה הקשה, ובהתחשב בעובדה שלפעמים אין ברירה - יש לניתוח קיסרי יתרון בולט ומשמעותי אחד: הוא ניתן לתכנון מראש.

מחקר חדש מחדד את יכולת התכנון וקובע: הזמן האידאלי לניתוח קיסרי חוזר (כלומר, אצל אישה שכבר עברה ניתוח קיסרי בעבר) הוא השבוע ה-39 להריון, לא לפני ולא אחרי.

"מינימום סיכונים לאם ולעובר"

המחקר הוצג ביום שישי האחרון בכנס לרפואת האם והעובר בדאלאס, טקסס. "מחקרים קודמים השוו את הסיכון בין השבוע המוקדם ביותר לניתוח אלקטיבי (37) והמאוחר ביותר לניתוח כזה (41), אבל לא העריכו את הסיכונים הספציפיים של ביצוע הניתוח או הימנעות ממנו בשבוע מסוים, כפי שעשינו אנחנו", אמר עורך המחקר ג'וזפה צ'יוסי, מהמכון האמריקני הלאומי לבריאות הילד. "אנחנו רצינו להשוות את הסיכונים שבניתוח קיסרי חוזר בכל שבוע בחודש האחרון להריון, כדי לראות מה השבוע האידאלי, שבו הכי פחות מסוכן לאם ולעובר לעבור את הניתוח".

מסקנות המחקר, שהוצגו בכנס, הראו בבירור כי מקרב 24,000 נשים שנותחו ניתוח קיסרי שני ומעלה בשבועות שונים, השבוע שבו התוצאות המיילדותיות היו הטובות ביותר – כלומר, מינימום סיבוכים לאם ולעובר – הושגו אצל נשים שנותחו לא לפני ולא אחרי שבוע 39.

ההבדל המשמעותי ביותר נמצא בקרב העוברים, שהחל מהשבוע ה-39 נרשמה ירידה משמעותית בשיעור הסיבוכים הנשימתיים, עודפי הנוזלים בריאות והבעיות הנוירולוגיות בקרבם, וכן נספרו פחות עוברים שנולדים במצוקה ומקבלים ציון אפגר נמוך מ-3.

בקרב האמהות נרשמו פחות זיהומים, קרישי דם וכריתות רחם בשבוע 39, אולם ההבדל לעומת שבוע 37 לא היה בולט כמו בהשוואה בין התוצאות של בדיקת העוברים. עם זאת, ככל שהלידה התרחשה זמן רב יותר לאחר שבוע 39, עלה משמעותית שיעור הסיבוכים בקרב הנשים.

המומחים: "בשבוע 39 ישנה הבשלה משמעותית של הריאות"

"פעם נהוג היה לנתח אלקטיבית גם בשבוע 38, אבל בשנים האחרונות המגמה השתנתה", אומרת ד"ר לינדה הראל, סגנית מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי מעייני הישועה.

לדברי ד"ר הראל, ככל הנראה ישנה תוספת בשלות בשבוע בין 38 ל-39, בעיקר במוח ובריאות. "זה חשוב במיוחד כשמדברים על לידה קיסרית, משום שבלידה כזו בית החזה של העובר לא עובר 'סחיטה' בתעלת הלידה, ולכן בשלות הריאות חשובה עוד יותר מבלידה רגילה. לכן, אלא אם יש התוויות מיוחדות (כמו אישה עם קרעים ברחם למשל), אנחנו משתדלים לא לנתח לפני שבוע 39".

ואחרי ההסבר למה לא כדאי לנתח מוקדם מדי, חשוב להבין למה לא כדאי לדחות עד אין קץ. "אני בהחלט מסכימה עם הממצאים", אומרת ד"ר גלי גרמי, גינקולוגית בכירה במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית. "ככל שמחכים יותר זמן, גדל הסיכוי שהאישה תפתח לידה בעצמה, וכאשר ניגשים לניתוח מתוך לידה, הרי שמדובר בקיסרי חירום, והסיכונים עולים בהתאם".

בין היתר מזכירה ד"ר גרמי סיכון מוגבר לדימום, פגיעה בשלפוחית השתן וסיכון מוגבר לזיהומים, במיוחד אם התרחשה ירידת מים. "אני ממליצה לכל אישה, אבל בעיקר למי שיודעת שיש סיכוי שתלד בקיסרי, לבצע אולטרסאונד בשבוע כמה שיותר מוקדם, כדי לקבוע במדויק את גיל ההריון", מסכמת ד"ר הראל. "בשבועות האלו אפשר לקבוע בדיוק מקסימלי מה גיל ההריון, וכמו שאנחנו נוכחים, גם הבדל של כמה ימים לכאן או לכאן עלול להיות משמעותי".

פעם קיסרי תמיד קיסרי? 8 מיתוסים על הניתוח המלכותי
לכל המחקרים במדור