צפו בסיפורים המעניינים של 10.1 לאורך השנים (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
בכתבת חדשות 2 בעבר התגלו חדרים מופרדים של נשים ערביות ויהודיות | צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2
הריוניות ישראליות לא רוצות ללדת ליד מסתננות, חלקן גם מבקשות שלא לשהות בחדר לצד ערביות או בדאויות. כך מעלה דיון שעלה בקבוצת הפייסבוק "מאמאזון" שהפכה כבר מזמן למיקרוקוסמוס של שיח האימהות  בה מתייעצות יותר מ-35 אלף אימהות זו עם זו. בתחילת השבוע התפתחו בקבוצה שתי שיחות שנויות במחלוקת הסובבות סביב השאלה: האם קיימת הפרדה או שניתן לבקש להיות מאושפז בחדר ללא נשים אריתראיות וסודניות? ובדיון אחר – האם ניתן לבקש חדר ללא ערביות או בדאיות שלפי הגדרתן כמה מהן היא "הרגלי ההיגיינה שלהם שונים" ותרבותן שונה?

אותן התבטאויות כמובן אינן משקפות את עמדתן של כלל חברות הקבוצה ומייצגות רק מיעוט קטן מתוכן ולצדן היו גם נשים שביקרו את אלו שהתבטאו באופן גזעני. כך למשל, אחת האימהות מנסה להמחיש את הנימה הגזענית שבשיח על ידי החלפת המילה "ערביות" ב"יהודיות" ושואלת איך הייתה מרגישה אילו מישהי הייתה מתבטאת בצורה הזאת כלפי יולדות יהודית. אמא אחרת ציינה כי בעייניה דווקא יש להתרחק מגזענות ולא מנשים מתרבות זרה.

בבתי החולים קיימות בקשות לא להתאשפז בחדר משותף עם זרות

אבל למרות שלא מדובר כמובן בתפיסה של כלל האמהות, משיחות עם גורמים בבתי החולים עולה, כי אכן קיימים מקרים לא אחדים של נשים המבקשות שלא להתאשפז בחדר משותף עם ערביות או בדואיות. את הבקשה מסבירים שם בשתי צורות: נוחיותן של הנשים. למשל, נשים דוברות עברית יעדיפו לתקשר עם שותפותיהן לחדר באותה שפה, או טענה אחרת גורסת שאת הנשים הערביות למשל נהנות ממבקרים רבים יותר ולכן זה לא מתאים לכל יולדת.

לגבי מהגרות עבודה חששן של נשים הוא אפילו רב יותר. בעקבות הפירסום על עשרה אנשי הצוות בבית החולים ליולדות "ליס" באיכילוב, שנדבקו בשחפת בשל מחלת יולדת מאריתראה, לפני כחצי שנה, ירדו משמעותית כמות הלידות של נשים יהודיות בבית החולים. בעקבות המקרה, יצא גם חוזר מטעם משרד הבריאות המחייב את בתי החולים איכילוב ווולפסון לבצע בדיקות שחפת, חצבת אבעבועות בקרב "חסרי מעמד בישראל המיועדים לאשפוז, שמקורם ממדינות אסיה או אפריקה והמלווים שלהם".

החוק אוסר על הפרדה על רקע צבע עור וגזע ועל כן, במחלקות בבתי החולים מצהירים כי הם נמנעים מכל הפרדה שכזאת, ועם זאת, בפועל, בבתי החולים השונים עדיין נענים לבקשותיהן של נשים שמבקשות לעבור לחדר אחר, ללא אותן זרות. כך נוצרים עדיין אותם חדרים "גזעיים". 

מהמרכז הרפואי לגליל המערבי נהריה נמסר בתגובה לטענה שהעלתה אחת הגולשות לפיה ביה"ח עורך הפרדה בין נשים ערביות ויהודיות: "לא קיימת מדיניות להפרדה בין יולדות. אנו דואגים לאפשר לנשים מתרבויות מסוימות כגון: חרדיות, ודרוזיות לשהות באותו החדר בשל אמונתן, תרבותן וצנעת הפרט. אם עולה בקשה של יולדת להפרדה, בקשה זו נבדקת וצוות המחלקה פועל לטפל בנושא באופן פרטני".