מה הסיכוי שתזכו בלוטו? או, לחלופין, שייפול עליכם פסנתר? גם אם תחברו את שתי ההסתברויות האלו יחד, לא תגיעו לסיכוי שתיוולד לכם שלישייה זהה. ההורים של תומס, אדוארד והארי הקטנים עשו את הבלתי אפשרי, ניצחו סיכויים של אחד ל-22 מיליון והביאו לעולם שלישייה זהה לחלוטין.

שלישיית הבנים הזהה עם הוריהם (צילום: צילום מסך daily mail)
סיכוי בלתי הגיוני. הארי, תומס ואדוארד עם הוריהם המאותגרים | צילום: צילום מסך daily mail

"לא הצלחנו להבדיל ביניהם"

שלושת המוסקטירים הקטנים נולדו בניתוח קיסרי בשבוע ה-34 להריון, ואחרי התחלה קצת מקרטעת – שכללה הזנה בזונדה ושהות ממושכת בפגייה -  הם שוחררו הביתה, כדי להראות להורים שלהם מה זה אתגר אמיתי

. "זה כמובן לא קל", אמרה אמא של השלישייה, קלייר (שבאופן אירוני, מלאו לה לא מזמן 33). "אני מודה שבהתחלה גם לא ממש הצלחתי להבדיל ביניהם, אז צבעתי לכל אחד מהם ציפורן אחת בלק בצבעים שונים, כדי שאדע מי זה מי. הייתי מקפידה לחדש את הצבע כל שבוע, כדי שלא אתבלבל. עכשיו, כשהם גדלו קצת, אני כבר כמובן יודעת בדיוק מי זה מי, וגםההתמודדות כולה קלה יותר".

לקלייר ולבעלה, פול, יש כבר בן אחד, וויליאם, בן שלוש. "מאוד רצינו כבר שיהיה לו אח, ולא הרבה אחרי שעברתי הפלה טבעית וטראומטית, לפני קצת יותר משנה, גילינו על ההריון המשולש, והיינו בענננים".

"הסיכוי לתאומים עומד על 1 ל-100, ולתאומים זהים: 1 ל-500", אומר פרופ' משנה קליני זהר נחום, מנהל יחידת האם והעובר במרכז הרפואי "העמק", מקבוצת הכללית. "הסיכוי לשלישייה הוא הסיכויים האלה בריבוע, מה שמשאיר אותנו עם הסתברות נמוכה בהחלט".

השלישייה הזהה (צילום: צילום מסך daily mail)
בנים, הגיע הזמן למניקור | צילום: צילום מסך daily mail

ביצית אחת שמתפצלת לשלוש

במצב של שלישייה זהה, כמו השלישייה הזו, מה שקורה הוא שנוצר עובר רגיל, יחיד, שמתפצל לשלושה תוך ימים ספורים מההפרייה. למעשה, אף אחד לא יודע לומר בדיוק למה זה קורה. כנראה שהמרכיב הכי חזק הוא פשוט - מקריות."העניין התורשתי משפיע בעיקר במקרים של תאומים ושלישיות לא זהים (שנוצרים בגלל ביוץ של יותר מביצית אחת)", מסביר פרופ' נחום, "כך שבמקרים של הריון מרובה עוברים זהים, אנחנו באמת תלויים בעיקר במזל, עד כמה שקשה לאנשי מדע להודות בכך. בשנים האחרונות אנחנו רואים עלייה במספר התאומים והשלישיות – זהים ולא זהים כאחד – בגלל העלייה בשיעור ההריונות שמושגים בטיפולי הפוריות".

ואז, אחרי שנוצר ההריון מרובה העוברים – מתחילות הבעיות. "סטטיסטית, 50% מהריונות התאומים ו-90% מהריונות השלישיות מסתיימים בלידה מוקדמת", אומר פרופ' נחום. "כל עובר מקצר את השהות ברחם ב-3-4 שבועות. חוץ מלידה מוקדמת, כל סיבוך אפשרי מופיע יותר בנשים בהריון מרובה עוברים, ועל אחת כמה וכמה בשלישיות: הפלות, דימומים, היפרדות שליה, שליית פתח, סוכרת הריון ורעלת. בתאומים ובשלישיות זהים יש גם סיבוך ייחודי, שלא מופיע כשאין זהות – TTTTS, תסמונת שגורמת למעבר דם לא סימטרי בין התאומים או השלישייה, ומשאירה חלק מהם עם עודף דם ואת האחר בחוסר דם, כשה'תורם' קטן מדי וה'נתרם' גדול מדי. בנוסף, בניגוד לתאומים, ש-60% מהם יכולים להיוולד בלידה נרתיקית, לידה של שלישייה מחייבת ניתוח קיסרי, על כל הסיכונים הכרוכים בו".

 

>> רוצים עוד? הכנסו לחדשות ומחקרים באתר 9 חודשים