תינוק עם כובע ומעיל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תינוקות חורף לא יסבלו מעקמת. באמת?!?! | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
ללידה בחורף יש יתרון מרכזי: העובדה שלא צריך להיצלות בכבשן המזרח תיכוני בנוסף לכבשן ההריוני הפנימי, כמו שקורה למי שטעתה בחישובים ומצאה את עצמה בשבוע 40 בשרב של 40 מעלות. מצד שני, להעביר את חודשי ההריון המתקדמים בחורף, עטויית שכבות שעלולות להטעות את הציבור ולגרום לאנשים לחשוב שאת לא בהריון אלא סתם שמנה, וללדת במזג אוויר שיאפשר לך לטייל עם התינוק מקסימום מהסלון למטבח ובחזרה, קצת מוציא את החשק מלידה חורפית. ומה לגבי התינוק? האם יש לעונה שבה נולד השפעה על אופיו, בריאותו והטמפרמנט שלו? בשנים האחרונות פורסמו לא מעט מחקרים שניסו לבחון את הקשר בין עונת השנה שבה נולד התינוק לבין המעמד הסוציואקונומי שממנו הוא מגיע, בריאותו הכללית, משקל הלידה ומשתנים נוספים.  הנה כמה עובדות מעניינות על תינוקות חורף, לטובת מי שעדיין מתלבטת – וגם לטובת מי שכבר בדרך לחדר הלידה.

בחורף נולדים יותר תינוקות למשפחות מעוטות יכולת. חוקרים מאוניברסיטת נוטרה-דאם שבאינדיאנה בדקו והצליבו נתונים ממפקדי אוכלוסין עם תעודות לידה של תינוקות בין השנים 1989-2001, וגילו כי בחודשי החורף – ובפרט בחודש ינואר – עלה משמעותית מספרם של התינוקות שנולדו לאמהות תיכוניסטיות או חד הוריות, וגם להורים שלא סיימו בית ספר תיכון. בסיכום עבודתם המדעית העלו החוקרים השערה לא מבוססת, אבל מעניינת למדי: לגרסתם, לעניים אין מיזוג אוויר, ולכן הם ממעטים לקיים יחסי מין בקיץ (מה שמוביל ללידה אביבית), ופעילים מינית באופן אינטנסיבי  יותר באביב – מה שמביא ללידות חורפיות.

תינוקות חורפיים נולדים גדולים יותר. מחקר משותף, שנערך באוניברסיטאות הרווארד (שבארה"ב) וקוויסנלנד (שבאוסטרליה) גילה כי תינוקות שנולדו בחודשי החורף היו ארוכים יותר (ב-0.19 ס"מ בממוצע) וכבדים יותר (ב-210 גרם בממוצע) מתינוקות שנולדו בחודשי הקיץ. החוקרים עקבו אחר התפתחות הילדים עד שהגיעו לגיל 7, ולאורך כל התקופה נשמר הפער לטובת החורפיים.

הם לא בהכרח העפרונות הכי מחודדים בקלמר. במסגרת מחקר נוסף שנערך באוניברסיטת נוטרה-דאם האמריקאית, נערכו מבחני אינטליגנציה לילדים, והתוצאות פולחו לפי תאריכי הלידה שלהם. מניתוח הנתונים עלה כי ילידי החודשים ינואר, פברואר ומארס השיגו את התוצאות הנמוכות ביותר.

תינוק חולה נבדק עם סטטוסקופ (צילום: Lisa Eastman, Istock)
נולדים מוקדם יותר | צילום: Lisa Eastman, Istock
אבל לפחות לא תהיה להם עקמת. חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד הבריטית גילו כי ילידי חודש נובמבר הם בעלי הסיכוי הנמוך ביותר להיוולד עם עקמת בעמוד השדרה, לעומת תינוקות שנהרו דווקא בחודשי החורף. הסיבה המשוערת היא מחסור בוויטמין D בשל אי חשיפה לשמש במהלך ההריון החורפי, מה שמוביל להידלדלות מאגרי הסידן בגוף האם ובעקיפין פוגע גם בעובר דווקא בחודשי ההריון הראשונים והקריטיים להתפתחותו.

לידות בחורף נוטות להיות מוקדמות יותר. חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון שבניו-ג'רזי גילו כי לתינוקות שתאריך הלידה המשוער שלהם חל בחורף יש נטייה להיוולד טרם זמנם, ולמעשה: עשרה אחוזים מכלל הלידות החורפיות מתרחשות לפני החודש התשיעי להריון. החוקרים נטו לשער כי ריבוי מחלות חום של האמהות הוא הגורם לכך – מה שנותן לך תירוץ להתרחק ממתעטשים למיניהם בחסות המדע.

הם מתנהגים יפה יותר. אולי מכיוון שאמא שלהם לא נאלצה להסתובב עם מטען חורג של 15 קילו בחום יולי אוגוסט, ואולי סתם במקרה – לתינוקות חורפיים יש אופי נוח יותר. חוקרים מאוניברסיטת קווינסלנד האוסטרלית ערכו מבדקי אישיות לילדים בני 4-5, וגילו כי הנבדקים שנולדו בחורף נטו לשתף יותר את חבריהם במשחקים, היו רגזנים פחות והפגינו אופי חיובי יותר מחבריהם שנולדו בקיץ.

הם נוטים לסבול מיותר אלרגיות למזונות שונים. מחקר שערך בית חולים בבוסטון, ופורסם בכתב העת המדעי Journal Annals of Allergy, Asthma & Immunology, גילה כי רוב הילדים שהגיעו בין השנים 2001-2006 לחדרי המיון בשל תגובות אלרגיות חריפות לחלב, בוטנים, תותים ומזונות אחרים הם ילידי חודשים חורפיים או סתוויים – וליתר דיוק, 59% מול 41% אלרגיים שנולדו באביב ובקיץ.

>> תינוק חורף: איך יודעים שקר לו?
>> יותר אינטימי מסקס: בדקנו את טיפול המים וואטסו

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים