בשבוע שעבר ב"9 חודשים" נחשפנו לסיפורם של אלי והילה שמנסים כבר שש שנים להיכנס להיריון, אבל לא מצליחים. הערב (מיד אחרי ארוחת הסיום של "הצילו! אני לא יודע לבשל"), יתמודד השניים עם סוגיה נוספת - האם לוותר על תהליך ההיריון ולהביא ילד באמצעות פונדקאית?

"לא רוצה פונדקאות, נמשיך וננסה כרגיל", מתנגד אלי לרעיון, "גם אני רוצה לחוות את זה, את ההיריון. מה, לא מגיע לי? זה מוזר, זה כאילו אני נכנס להיריון אבל לא". הילה, שמיואשת כבר מטיפולי הפוריות והיא זו שהעלתה את רעיון הפונדקאות, מבקשת מאבי להתחשב: "צריכים לעבור הלאה אחרת נישאר תקועים ככה כל החיים. אם אני מוכנה לוותר על כל התהליך הזה שנקרא היריון אני לא חושבת שלך זה אמור להפריע".

כל מה שצריך לדעת על פונדקאות בישראל: מי רשאי להתחיל את התהליך, כיצד נוצר הקשר בין ההורים לפונדקאית, מהן העלויות (הגבוהות) של התהליך, איך הוא מתבצע ומהם הקשיים והיתרונות? 

"אני אגיד לך משהו - הבן אדם שהיית לפני חמש שנים, זה לא אותו בן אדם שאתה היום. השמחה הזאת שחסרה לך היא בגללי כי אני לא מצליחה להביא ילד. אני לא מצליחה לספק את זה שיבוא לך ילד בצורה הכי קלה שיש", משתפת הילה ברגשות האשם שלה, "אני לא יכולה לראות אותך, בכל אירוע שאיכשהו מתקשר להיוולדות של ילד, בצורה הכי דיכאונית שיש בעולם. אתה לא שלם עם זה שיש לאנשים אחרים ילדים ולנו לא".

"בני הזוג צריכים לזכור שזה פרויקט משותף, והמטרה היא לא רק ילד אלא הילד של שניכם"

זוג אחרי ריב (צילום: decisiveimages, Thinkstock)
חשוב שהזוגיות שלכם לא תתפרק בדרך לילד המיוחל | צילום: decisiveimages, Thinkstock

הילה לא לבד. הרבה זוגות מוצאים את עצמם בטיפולי פוריות ארוכים, נדקרים ממחטי בדיקות ועוברים דרך ייסורים, שאף אחד לא מבטיח להם שתסתיים בכי טוב. מתוך השבר העצום הזה, בני הזוג יכולים לצאת מחוזקים – אבל גם להיקלע למשבר קשה: "הניסיון להרות והגילוי על כך שלא תמיד זה קורה מיד מכניס את המערכת הזוגית למצב לא פשוט", מסבירה ענת לוין-יעקבי, מטפלת זוגית ומשפחתית.

>> האם טיפולי הפוריות הורסים לכם את הזוגיות?

"כאשר מדובר ביותר מכמה חודשים של ניסיונות סרק, שמתגלים כנובעים מבעיה רפואית של ממש, ההתמודדות מקבלת ממד נוסף: לעתים בן או בת הזוג שהבעיה מתגלה אצלם מרגישים רגשות אשם, חשש שמשהו 'פגום' בהם ועדיף לצד השני לבחור פרטנר מוצלח יותר להורות. בנוסף, קשיי הפריון עלולים להביא לירידה בדימוי העצמי, עד כדי דיכאון של ממש". 

מה אפשר בכל זאת לעשות?
 "שני בני הזוג צריכים לזכור שזה פרויקט משותף, לתמוך אחד בשני ולתת את התחושה שאתם יחד באש ובמים, אין לכם שום עניין לחפש פרטנר/ית שקל יותר להביא איתם ילדים והמטרה היא לא רק ילד אלא הילד של שניכם, לזכור שהילדים צריכים הורות מלוכדת ויציבה וחשוב שהזוגיות שלכם לא תתפרק בדרך לילד המיוחל". 

"9 חודשים" – הפרק האחרון: הערב (שלישי), מיד אחרי ארוחת הסיום של "הצילו! אני לא יודע לבשל"

>>  המדריך המלא להריון ולידה מחכה לכם באתר תשעה חדשים