התפתחות העובר

העובר שוקל בשבוע זה כ-80-90 גרם ואורכו כ-8.7 ס"מ.

מובן שהוא לא יכול עדיין להתקיים מחוץ לרחם, אבל כל מערכות גופו כבר קיימות.

הרפלקסים של הנשימה כבר מספיק מפותחים, והעובר מתאמן בנשימה על ידי שאיפה ונשיפה של מי השפיר.

העיניים והאוזניים ממשיכות להתפתח, הצוואר מתארך והסנטר שלו כבר לא צמוד אל בית החזה. כפות הידיים של העובר מתפקדות והוא מזיז אותן בתוך הרחם.

גם איברי המין ממשיכים להתפתח; הוא מתחיל לייצר הורמונים, תאי דם אדומים ומפריש שתן לתוך מי השפיר. שיער ראשו צומח וכך גם הגבות ושערות עדינות שמכסות את גופו.

אישה מניחה ידיים על בטן של הריונית (צילום: istockphoto)
ההדמיה התלת מימדית מאפשרת חיבור עם העובר | צילום: istockphoto

מה קורה אצלך

הורמוני ההיריון מתייצבים באופן משמעותי, מה שאומר פחות בחילות, עייפות או ריצות תכופות לשירותים.

כלי הדם על השדיים שלך ברורים יותר והפטמות מתכהות. נא לא להילחץ: הגוף שלך מכין את עצמו להנקה.

המלצות

  • ייתכן שאת סובלת מעצירות כי הרחם לוחץ על פי הטבעת ובנוסף לכך, הורמוני ההיריון מחלישים את השרירים הטבעתיים וגורמים להם לעבוד פחות ביעילות- הקפידי על שתייה מרובה ועל תזונה עשירה בסיבים.

בדיקות

  • יתכן וניתן לבצע את בדיקת השקיפות העורפית עדיין, וזאת במידה והעובר מעט קטן מהצפוי. אם הוא בגודל מתאים כבר לא ניתן לבצע את הבדיקה.
  • בשלב זה ניתן לבצע סקירת מערכות מוקדמת. זוהי אחת מהבדיקות החשובות ביותר במהלך ההיריון כולו. בבדיקה זו העובר נסרק מכף רגל ועד ראש ומודגמות כל מערכות גופו. ישנם איברים שניתן להדמות טוב יותר בשבוע צעיר זה ובסקירה המאוחרת יהיה קושי רב להדמות אותם. לרוב בשבוע זה יש צורך בבדיקה וגינלית לביצוע הסקירה המוקדמת. הראות הווגינלית בשבוע זה היא מצוינת. רוב המומים המולדים הקיימים יאותרו כבר בבדיקה זו. בגישה וגינלית הראות התלת ממדית של העובר היא נפלאה. תוכלי לראות את העובר בתלת מימד בצורה ברורה ולהתחבר לילדך עוד בטרם נולד. 
  • לנשים שעברו ניתוחים קיסריים, נשים עם ראות לקויה דרך דופן הבטן, נשים עם עודף משקל באזור הבטן – לקבוצה זו יתרון מכריע לבצע את הסקירה המוקדמת כבר בשבוע זה ובגישה וגינלית. בהמשך, בשבועות מאוחרים יותר, הרחם יעלה מהאגן לחלל הבטן שלך ולכן יתכן ולא ניתן יהיה לבצע את הסקירה המוקדמת בגישה ווגינלית.

ההמלצות באדיבות ד"ר כסיף ערן, מנהל בפועל של יחידת האולטרסאונד המיילדותי גינקולוגי, אגף נשים ויולדות, בית חולים שיבא

 

 >> המידע הכי חשוב בהריון: כל שבועות ההריון