התפתחות העובר

העובר ממשיך לגדול ולהתפתח. משקלו מגיע לכ-900 גרם בממוצע, אורכו כ-35.6 ס"מ, ושכבת השומן שמתחת לעורו ממשיכה להתעבות.

הריאות שלו מוסיפות להתפתח והוא ממשיך להתאמן בנשימה על ידי שאיפה ונשיפה של מי השפיר.

גם המוח הולך וגדל, ומתפתחים בו אזורי הראייה והשמיעה. עכשיו כשמערכות הראייה והשמיעה מפותחות, העובר מגיב לשינויים של אור וחושך, לרעשים חיצוניים וגם לרעשים פנימיים – למשל דפיקות הלב שלך.

בטן הריונית בעירום (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
במידה ואת סובלת מבצקות חריגות שמופיעות בפתאומיות ועלייה פתאומית במשקל כדאי לפנות לבדיקה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה קורה אצלך

אם את מרגישה התכווצויות רחם שאינן כואבות כל כך, שמזכירות כאבי מחזור ומופיעות במרווחים לא סדירים – אל תדאגי; מדובר בתופעה נורמאלית בשם "ברקסטון היקס" או "צירים מדומים" – מדובר בהתכווצויות שמכינות את הרחם ללידה במועד, הן אינן גורמות ללידה מוקדמת ולכן אינן מסוכנות לך או לעובר. במידה וההתכווצויות הופכות סדירות או כואבות יש להיבדק על מנת לשלול צירים מוקדמים.

המלצות

  • לקורס הכנה ללידה כבר נרשמתם? זה הזמן לעשות זאת.
  • האם את מקפידה על תזונה נכונה? בשלב זה של ההריון, את כבר זקוקה לתוספת של 300 קלוריות ביום. חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת עבורך ועבור העובר.
  • אם את סובלת מהתכווצויות שרירים עזות בשוקיים באמצע הלילה, תרגילי מתיחה לפני השינה יכולים לעזור. כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל על נטילת תוספי סידן ומגנזיום שיכולים להקל על ההתכווצויות. 
  • עם התקדמות ההריון, חשוב שתהיי מודעת לסימנים של רעלת הריון על מנת לפנות לטיפול רפואי במידת הצורך. רעלת הריון היא תגובה חריגה של הגוף להריון והיא מתבטאת בעלייה בלחץ הדם והופעת חלבון בשתן העלולים להיות מלווים בטשטוש ראייה, כאבי ראש וכאבים ברום הבטן.

בדיקות

  • זה הזמן לבצע בדיקת העמסת סוכר, אם טרם ביצעת אותה.
  •  חשוב שתהיי במעקב אחות הכולל מעקב לחץ דם ובדיקת סטיק שתן לחלבון. בצקות קלות ברגליים, בעיקר לאחר עמידה ממושכת, שכיחות מאד בהריון, אולם במידה ואת סובלת מבצקות חריגות שמופיעות בפתאומיות ועלייה פתאומית במשקל כדאי לפנות לבדיקה. אם סבלת מרעלת הריון בהריון קודם, כדאי לפנות למעקב במרפאה להריון בסיכון גבוה, על מנת לשקול טיפול מונע ולאפשר מעקב הדוק. 

המידע באדיבות ד"ר יואלי אולמן רקפת, רופאה בכירה במערך המיילדותי, מרפאת הריון בסיכון ומחלקת הריון בסיכון בשיבא. אחראית תוכנית ההתמחות באגף נשים ויולדות בשיבא.

 

 

 >> המידע הכי חשוב בהריון: כל שבועות ההריון