התפתחות העובר

שבוע 34 הוא נקודת ציון משמעותית בהריון. שבוע זה מסמן חוף מבטחים מבחינת סיבוכי הפגות אם מתרחשת לידה, ולכן אפשר להיות רגועים מבחינת החשש ללידה מוקדמת. בשלב הזה העובר שוקל מעט יותר מ 2 ק"ג ואורכו כ-44-45 ס"מ.

העובר בשל, למעט מערכת הנשימה, מערכת החיסון וכמובן המח, שממשיך להתפתח אפילו לאחר הלידה. מחקרים מראים כי סביב שבוע זה העובר יכול אפילו לחלום, אם כי קשה לדעת על מה. בשבוע זה העובר יכול לשמוע, וחלק מהעוברים יכולים אפילו להגיב לצלילים כמו קול ומוזיקה.

בטן הריונית בעירום (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צירים מדומים - בכאב אין שום דבר מדומה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה קורה אצלך

הבטן כבר גדולה ביותר ברב המקרים ואת סוחבת משקל ניכר של העובר, השילייה ומי השפיר, שכמותם בשיאה בין שבועות 34 ל-36. נשים רבות מרגישות קושי בהתנהלות היום-יומית בכל הקשור להליכה, ישיבה ממושכת וביצוע פעולות פשוטות יחסית שעד כה עשו ללא קושי. לא נדיר כלל לסבול מתשישות, עצירות, נפיחות בכפות הרגליים והקרסוליים, וכן, גם הטחורים יכולים להגיע לביקור. הסימנים הללו מועצמים אפילו יותר אם את בהריון עם תאומים.

_OBJ

בשלב זה, נשים רבות מרגישות לחץ בבטן או באגן שעשויים להיות ביטוי ל"צירים מדומים" או צירי בריקסטון היקס. הצירים נקראים מדומים שכן הם אינם מובילים ללידה, אולם הם בהחלט מורגשים. צירים מדומים מרגישים כמו התקשות הבטן ולעיתים מלווים בכאב בדרגת עוצמה שמשתנה מאישה לאישה. בניגוד לצירי לידה, הם בדרך כלל לא סדירים וחולפים מאליהם.

המלצות

  • אם יש לך ספק לגבי צירים שאת מרגישה, אל תהססי ופני לבדיקה.
  • שבוע 34 הוא זמן מצוין להחליט היכן ללדת ולהתחיל להתכונן ללידה. נותרו עוד כ- 6 שבועות עד שתהפכי לאמא
  • חשוב מאוד לעקוב באופן אקטיבי אחר תנועות העובר בשלב זה של ההריון.

בדיקות

  • כדאי למדוד לחץ דם אחת לשבוע. 
  • מומלץ לעשות אולטרסאונד להערכת משקל, ובדיקה כי העובר אכן שוכב עם הראש למטה.

המידע באדיבות פרופ' שלי מזעקי-טובי, מנהל המחלקה להריון בסיכון. מנהל המערך הפרינטלי, ממלא מקום מנהל אגף נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

>> המידע הכי חשוב בהריון: כל שבועות ההריון