גורל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אחת התופעות השכיחות. דיכאון אחרי לידה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לא צריך לעבור לידה טראומטית, להתקשות בהנקה או להיות בעלת רקע פסיכיאטרי. גם אחרי לידה קסומה, גם אם יש לך גלונים של חלב מהרגע הראשון וגם את הטיפוס הכי שמח ואופטימי בעולם – את עלולה להרגיש מדוכדכת, ואפילו מדוכאת, אחרי לידה.

אך בעוד שדכדוך מסויים הוא טבעי ונורמלי, כאשר האישה מתקשה לתפקד, ומוצאת את עצמה חושבת שוב ושוב מחשבות אבדניות או מחשבות על פגיעה בתינוק – היא סובלת מידכאון, וזקוקה לעזרה. עד היום, אין תשובה ברורה לשאלה ממה נגרם דיכאון אחרי לידה – המומחים מסכימים כי מדובר בשילוב של גורמים פיזיולוגיים-הורמונליים ובגורמים נפשיים - אבל יש בכל זאת כמה דברים שחשוב לדעת.

יכול להיגרם כתוצאה מאיבוד דם בלידה

1. הוא הרבה יותר נפוץ ממה שחושבים. "כשמדברים על "בייבי בלוז", אפשר להגיד בקלות שיש לפחות 30 אחוז מהנשים שחוות אותו במידה מסויימת, ויש שיאמרו שאף יותר", אומר הפסיכיאטר ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה ומנהל הקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית במרכז ד"ר טל. "דיכאון קליני ממשי, עם פגיעה בתפקוד, מופיע אצל עד עשרה אחוזים. נדירים עוד יותר מקרים של מחשבות פסיכוטיות פרנואידיות – נשים שמשוכנעות שהתינוק שלהן מנסה להזיק להן, שהבעל שם להן רעל באוכל או שכולם מחפשים את רעתן".

_OBJ

2. יש גורמי סיכון שיכולים לנבא מי מועדת לסבול ממנו. "קבוצת הסיכון הראשונה היא נשים שסבלו בעבר מדיכאון כלשהו. גם בעיות רגשיות אחרות כמו חרדה מעלות את הסיכון ללקות בדיכאון לאחר הלידה, וכמובן בעיות סביבתיות, כמו לידה טראומטית, איבוד דם מאסיבי, חוסר תמיכה מהמשפחה או הריון לא רצוי", מסכם ד"ר טל.

3. הוא מתחיל לפעמים עוד בהריון. "פעם חשבו שבהריון יש פחות סיכון לבעיות נפשיות, ומתברר שזה לא ככה. מכיוון שדיכאון הוא נפוץ מאוד באוכלוסייה הכללית (כ-20 אחוז מהאנשים ילקו בו בשלב מסויים בחייהם), הוא מופיע גם בקרב נשים בהריון. השוני הוא בעיקר בטיפול – נשים חוששות יותר לקבל טיפול תרופתי בהריון, מחשש לפגיעה בעובר. בנוסף, דיכאון בהריון הוא הדרגתי יותר בדרך כלל, ודומה יותר לדיכאון רגיל מאשר לדיכאון אחרי לידה. התינוק (שבשלב זה הוא עדיין עובר) פחות מעורב בעניין, זה יותר עניין של האמא, ופחות תגובה להריון ולמצב החדש בחיים כמו שקורה בדיכאון אחרי לידה".   

4. לפעמים גם גברים סובלים ממנו. "לידה של ילד היא אירוע גדול גם אצל גברים, ולמרות שאין להם שינוי הורמונלי, הם נאלצים להסתגל לשינוי לא פשוט – לעבוד, לתפקד כבעל וכאבא ולהיות מאוד תומכים ומכילים, גם אם זו לא הנטייה הטבעית שלהם ולא האישיות שלהם. דיכאון אחרי לידה אצל גברים דומה יותר לדיכאון אצל בני נוער מאשר לדיכאון נשי אחרי לידה: יש אי שקט, התפרצויות, התחזקות של נטיות התמכרותיות והסתגרות".  

_OBJ

5. יש לא מעט סלבס שהודו כי סבלו מדיכאון אחרי לידה. ברוק שילדס, גווינת' פאלטרו וקורטני קוקס דיברו בפתיחות על הנושא. גם בישראל יש בשנים האחרונות מגמה של פתיחות ושיתוף, ומפורסמות כמו אורנה פיטוסי, נתי קלוגר ואחינעם ניני התראיינו וסיפרו על הקושי שחוו לאחר לידות ילדיהן.

6. יש לו טיפול. כיום אין התוויה חד משמעית באשר לשימוש בתרופות נגד דיכאון בזמן ההנקה. עם זאת, לדברי ד"ר טל, אסור להימנע מטיפול. "כל עוד מדובר במקרים קלים, אפשר לטפל בטיפול קוגניטיבי קצר מועד, שיעזור לאשה לנטרל מחשבות לא רלוונטיות שמקשות על התפקוד שלה. אבל כאשר לאם טרייה יש דיכאון חמור, אני חד משמעית ממליץ על טיפול תרופתי מהיר, בפרוזאק או ציפרלקס, גם על חשבון ההנקה", אומר ד"ר טל. "לדיכאון יש נטייה להידרדר מהר מאוד למחוזות לא רצויים. זה משהו שלא עובר מעצמו, ובמקרים של דיכאון מאובחן, אני חושב שתחליפי חלב הם אופציה סבירה בהחלט, לאור האלטרנטיבה המאוד לא רצויה".

אבחני את עצמך: "בייבי בלוז" או דיכאון אחרי לידה?