אתם בטוחים שהילד שלכם הוא התינוק שישן הכי מעט והכי גרוע בעולם כולו, ושיועצת השינה לא פגשה מעולם מקרה חמור כמו שלכם? פחחחח, הצחקתם אותה. והנה עוד כמה דברים שאתם אומרים או עושים שגורמים לנשות המקצוע המומחיות לשנת תינוקות לתסכול, עצב או עצבים (וגם לחיוך, לפעמים): והכל אך ורק מאהבה ומרצון לתרום לכם ולתינוק שלכם.


אני פה בגלל אשתי. "הורה שאומר לי שהגיע לייעוץ רק בגלל בן או בת הזוג. תראו שבסוף תגידו שזה בזכותם ולא בגללם, ותודו להם. וגם לי".

זה לא יקרה. "הורים שאומרים לי בתחילת התהליך שהם לא מאמינים שיגיע היום בו הם יצליחו לישון לילה רצוף. אם באמת לא הייתם מאמינים, לא הייתם פה. אתם כן מאמינים, אתם רק צריכים שאחזק לכם את האמונה הזו".

עכשיו ומיד. "הורים שרוצים הכל אינסטנט - רוצים ללמד את הילד לישון כבר בחודשים הראשונים לחייו ורוצים שזה ייקח תוך כמה ימים. לימוד הרגלי שינה חדשים הוא תהליך, וזה הילד שלכם. השקיעו זמן בללמד אותו ולעזור לו בהדרגה".

הנמיכי ציפיות. "הורים לתינוק בן חודשיים שרוצים שיירדם לבד במיטה ויישן לילה שלם. לא - תינוק בן חודשיים וגם שלושה חודשים יתעורר בלילה כי הוא צריך אוכל, או כי הוא צריך את הקרבה של ההורה. אני לא מצפה ממנו להירדם לבד ולישון לילה שלם בגיל כזה, ולכן ייעוץ שינה עד גיל  3-4 חודשים יתמקד בהכוונה לגבי שעות שינה, מתי להשכיב, איך לעזור לילד להירגע ולהגיע לשינה רגוע יותר, ולא בהירדמות עצמאית בכלל".

סקפטיים. "הורים ששואלים 'זה ניתן לשינוי? את מבטיחה?' ברור שזה ניתן לשינוי וברור שאני מבטיחה. אני מתפרנסת מזה כבר מעל לשמונה שנים!". 

שינה ישן  (צילום: pixabay)
עד שהתינוק שלכם יישן, הנה כמה תמונות שיכניסו אתכם לאווירה | צילום: pixabay

עד מתי 2017? "כששואלים אותי תוך כמה זמן התהליך יסתיים. זו שאלת מיליון הדולר – הרי גם אני רוצה שהתהליך יהיה קצר, אבל האמת שזה תלוי בעיקר בהורים ובאופי של הילד. ככל שההורים יהיו עקביים יותר, התהליך יתקדם מהר יותר".

פעם ראשונה שלך. "כשהורים אומרים את המשפט 'הילדה שלנו עקשנית בטירוף, כזאת עוד לא ראית'. מודה לילדה שלכם, בזכותה יש לי פרנסה".

לא מאמין. "הורה שטורח לעדכן אותי שהוא 'לא מאמין בכל השיטות שאומרות שצריך לתת לילד לבכות'. אה ואללה? לכן התלבטת כל כך הרבה זמן ביני לבין יועצת השינה שממליצה לסגור את הדלת של חדר התינוק ולהשאיר אותו בוכה במשך עשר דקות? האמת שגם אני לא מאמינה בשיטות האלה, אז טוב שבחרת בי בסופו של דבר".

עניין של טיימינג. "הורים שמתעקשים ללמד את הילד שלהם להירדם לבד בתזמון הכי לא מתאים, למשל בתקופה של מתח בין ההורים, חזרה לעבודה או נסיעה לחו"ל של אחד ההורים. דווקא בתקופות עמוסות בשינויים התינוק צריך אתכם הרבה יותר, הוא צריך להרגיש בטוח ומוגן ולכן זה לא זמן טוב להתחיל להקנות לו הירדמות עצמאית". 

שינה ישן  (צילום: pixabay)
היש מתוק מזה? | צילום: pixabay

בלי מלח. "המשפט 'אנחנו בטח המקרה הכי קשה שהיה לך בכל השנים שאת בתחום'. כל אחד חושב שהוא המקרה הכי קשה שהיה לי. אם הייתם שומעים על התינוק שעזרתי לו לפני כמה שנים, הייתם מבינים שמצבכם לא כזה נורא. את המקרה שלכם אני אוכלת בלי מלח"

בלי סמס. "הורים שתוך כדי שהם מנסים להשכיב את התינוק מסמסים לי או מתקשרים אליי בעצבים לעדכן אותי שהוא לא נרדם. כשאתם לא רגועים, התינוק שלכם לא יכול להירגע ולהירדם. הוא צריך את הרוגע שלכם כדי להרגיש רגוע בעצמו".

לא הכול בבת אחת. "הורים שמשנים לתינוק הרבה דברים בבת אחת, כמו להעביר אותו חדר, ללמד אותו להירדם לבד, לגמול אותו מהנקה וכל זה שבועיים לפני שהוא נכנס לגן חדש. חכו, זה לא הזמן! תנו לילד להסתגל בכל פעם לשינוי אחד. השינויים האלה משמעותיים לתינוק קטן, ולכן בזמן שאתם משנים דבר אחד - תנו לתינוק יציבות וביטחון בדברים האחרים שהוא מכיר, כדי לאפשר לו להסתגל לשינוי יותר בקלות"

תסתכלו על השעון. "הורים שקובעים חוג שחיה או ליווי התפתחותי בדיוק כשהילד צריך לישון את שנת הבוקר שלו, ואז נוצר מצב שהוא עצבני כל השיעור כי הוא עייף מדי וגם לא מצליח להירדם לאחר מכן כי הוא כבר עייף מדי. קבעו את הדברים לשעה שבה התינוק בדרך כלל ער. הוא לא ייהנה מהשיעור כשהוא עייף, וגם אתם לא"

תקשיבו לו. "מתסכל אותי כשאימהות לקטנטנים בני חודש וחודשיים מתקשרות אלי בבכי, כי בטיפת חלב אמרו להן שהילד שלהן מפונק אם הוא כל היום רוצה על הידיים. הורים, הקשיבו לאינסטינקטים שלכם, כל הכבוד שאתם מקשיבים לתינוק ולצרכים שלו. תינוק בחודשים הראשונים לחייו אכן זקוק למגע ולתחושת ביטחון, וככל שתתנו לו יותר כך הוא יתחיל את חייו בתחושת ביטחון בעולם החדש שמחוץ לרחם". 

שינה ישן  (צילום: pixabay)
רגע לפני שינה | צילום: pixabay

לא בלי אבי. "משפחות בהן האבא לא משתתף בתהליך שלנו או בכלל לא משכיב את התינוק לישון. הקשר בין האבא לתינוק הוא קשר כל כך חשוב, והוא מתחיל בחודשים הראשונים. הזמן שלפני השינה יוצר קירבה מדהימה בין הורה לילד, מי אמר שהיא שמורה לאמא בלבד?"

געגוע. "הורים שחוזרים מהעבודה מאוחר, חצי שעה לפני שהילד הולך לישון, ומתוסכלים שהוא לא משתף פעולה עם ההשכבות ומתעורר הרבה פעמים בלילה. התינוק שלכם פשוט מתגעגע אליכם - תנו לו זמן אתכם במהלך היום או בשעות אחר הצהרים, כי הזמן הזה חסר לו".

היו האחראי המבוגר. "הורים שחושבים שהילד שלהם יודע הכי טוב מה טוב עבורו. אני מבינה מאיפה המשפט הזה מגיע - מהרצון של ההורים לזרום עם הילד ולאפשר לו את זכות הבחירה. אבל הורים צריכים להבין שתינוק או פעוט או אפילו ילד צעיר לא באמת מסוגל לקבל על עצמו החלטות כמו מספר שעות השינה שהוא זקוק להן. לשם כך נדרש מבוגר אחראי שילמד את הילד מה מותר ומה אסור, כדי להכין אותו לעולם הגדול".

רק בלי דמעות. "אמהות שלא מסוגלות להתמודד עם הבכי של הילד שלהן, אז מסכמות עם האבא שהוא יעשה את תהליך השינה וישכיב בשעה שהן תצאנה מהבית כדי לא להיות נוכחות. במקום להתמודד עם משמעות הבכי של התינוק או עם הקושי של ההורה לעמוד מול הילד ולהכיל אותו בבכיו, האמהות האלה מעדיפות לברוח ולהתרחק. לדעתי, חשוב שבתהליך כל כך משמעותי האמא תהיה נוכחת ולא תיעלם לילד".

שינה ישן  (צילום: pixabay)
אין כמו לשים ראש על עץ | צילום: pixabay

קחו את הזמן. "הורים שמבקשים להתחיל את התהליך מחר במקום היום. אם אתם צריכים עוד יום לעכל, קחו גם יומיים. גם שבוע. אבל בחייאת, כשאתם מחליטים להתחיל – תתחילו".

הפזיזות מהשטן. "מתסכלים אותי הורים שאין להם סבלנות להיות עם הילד שלהם, שמזרזים את טקס השינה או עסוקים בטלפון או בקריאת מיילים בטאבלט בכל שעות אחר הצהרים וגם כשהם יושבים ליד מיטת התינוק. פלא שהוא לא מצליח להירדם? הילד שלכם צריך את הקרבה שלכם לפני השינה. הוא צריך שתהיו איתו, רק איתו. שתקשיבו לו. שתסתכלו לו בעיניים. אני יודעת שאתם עייפים ורוצים כבר להתפנות לענייניכם, אבל הילד שלכם מתגעגע אחרי שלא ראה אתכם רוב היום. תנו לו עוד קצת 'זמן אמא' או 'זמן אבא'. תנו לו להירדם עם חיוך ולהרגיש שהוא חשוב לכם". 

שינה ישן  (צילום: pixabay)
בקרוב אצלכם | צילום: pixabay

הקדישו זמן. "אבות שחוזרים מאוחר מהעבודה ורוצים לשחק עם הילד, אבל הילד גמור מעייפות וכבר היה צריך לישון לפני חצי שעה. יש גם אבות שמגיעים בדיוק בזמן ההשכבה והילד רואה אותם ומתעורר לגמרי. זכרו, שינה זה כמו אוכל. בדיוק כמו שלא תמנעו מהתינוק אוכל כשהוא רעב, כך גם השינה היא צורך פיזיולוגי שאסור לעכב ואסור 'למשוך'. כשאבא נכנס הביתה, באופן טבעי התינוק ירצה להישאר ער כדי להשלים זמן איתו. ולכן, מוטב שאבא יקבע יום או יומיים או יותר בהם הוא חוזר הביתה מוקדם יותר כדי לבלות עם התינוק שלו. ואם אבא מגיע בזמן ההשכבה, אל תפריע ותן לאמא לסיים – גם היא רוצה כבר להתפנות ולהצליח לנוח קצת".

>> ומה חושבות עלינו אחיות במחלקת יולדות?