שרי גלזר ובתה - חוש אימהי (צילום: נטע בכרך)
מה, את לא יודעת מה הוא צריך? איזו מין אמא את!? שרי גלזר ובתה | צילום: נטע בכרך
חודש וחצי לאחר הלידה הראשונה שלי, היה לי קשה. קשה וכואב. כל שריר אפשרי בגוף שלי כאב מתנוחת ההנקה, מהקימה מספר פעמים בלילה, ועדיין מהלידה. היה לי קשה להתמודד עם הבכי ולהבין מה היא בעצם רוצה.

אבל הכי קשה, והכי כואב, היה לחשוב שהעובדה שאני לא מבינה את התינוקת שלי בהכרח מעידה שאני אמא לא טובה. לשמוע אמהות מצקצקות: "מה, את לא יודעת לפי הבכי שלה מה היא רוצה?"; לקבל מבט שיפוטי של "לאמהות אמור להיות אינסטינקט בסיסי להבין את הילד שלהן. מה, לך אין כזה?"; ולפתח רגשות אשם בגודל של הר חיתולים משומשים. איזו מן אמא אני, שלא מבינה את הבת שלה? מה, אני מקולקלת?

בסופשבוע האחרון נתקלתי בכתבה בכלכליסט שכותרתה: "מי לימד אותך לגדל ילדים?". בדומה לכתבות רבות מאותו הז'אנר, כל מה שהיא עושה  זה לחזק את רגשות האשמה, לזרוע זרעי ספקנות וחוסר ביטחון בקרב האמהות התוהות. הכתבה טוענת שפנייה ליועצות מקצועיות בתחום ההורות (בעיקר הראשונית) היא פינוק, תוצאה של תחרותיות מול אמהות אחרות, התעלמות מהאינסטינקט האימהי הטבעי שלהן, חרדה מלאכותית, חוסר יכולת ליישם את הכתוב במאמרים ובספרים (כאילו שכל הטיפים הכלליים מתאימים לכל הילדים בעולם) ועוד טיעונים מופרכים ומגמתיים.

בין השורות, המסר הפשוט שעובר הוא שלנשים אמור להיות חוש אימהי שכזה שמבין את הילד וכמו מרי פופינס הן אמורות לרחף בקלילות ונונשלנט עם מטרייה בין פח החיתולים למשאבת החלב ב-2:30 בלילה. כי הלוא אמהות היא משהו שבא בטבעיות, בשלוף מהשרוול. בלי לקטר ובלי לבכות, כמובן. עלינו לטייל בגינה עם חיוך רחב על הפנים, גב זקוף, תינוקת ישנה בניחותא בעגלה ללא שום עיגולים שחורים.

פתאום התחלתי להבין את הבת שלי 

אמא בוכה מחזיקה תינוק בוכה (צילום: Himerka, Thinkstock)
אם את לא יודעת למה הוא בוכה, את כנראה מקולקלת | צילום: Himerka, Thinkstock
אבל המציאות היא כל כך שונה. כשגיליתי (בזכות מאמאזון, למשל) שעוד אימהות מגששות באפלה, ניסיתי להתייעץ עם חברות, סבתות, דודות ומי לא. אבל כל אחת אמרה משהו אחר, ויצאתי מבולבלת עוד יותר. החלטתי לפנות לאנשי מקצוע. פתחתי ספר, לקחתי מ"הלוחשת לתינוקות" המפורסמת מה שהיה נראה לי לנכון, השלמתי קצת מידע ממאמרים ברשת, הלכתי לקורס עיסוי תינוקות וליווי התפתחותי, ראיתי סרטון קצר של "שפת התינוקות" של דאנסטן ויצאתי לדרך ליישום. השיפור היה מדהים! תוך כשבוע היא כמעט והפסיקה לבכות (כי הצלחתי להבין אותה ולספק את צרכיה), התחילה לישון טוב יותר ולהיות רגועה יותר. ואני?! סוף כל סוף הקלה! אני מצליחה להבין אותה, מה היא צריכה, מה אני אמורה לעשות בשבילה!

חווית ההצלחה הובילה אותי לייעץ לחברות מתוך הידע המקצועי שרכשתי, והצלחתי לעזור גם להן. איזה סיפוק! בעקבות זאת הלכתי ללמוד ייעוץ שינה באופן מקצועי, כדי שאוכל לעזור לעוד אמהות, כאלה שמתקשות ליישם את הכתוב במאמרים ובספרים (מתוך קושי רגשי אישי או כתוצאה ממקרה ספציפי מאתגר במיוחד שהעצות הכלליות לא מותאמות לו) וזקוקות ומעוניינות בהכוונה וליווי אישי עם ילדיהן, ולחוש שוב את הסיפוק האדיר הזה.

אמא בוכה מחזיקה תינוק בוכה (צילום: JackF, Thinkstock)
העצות מכל הסביבה היו טובות אבל בעיקר מבלבלות | צילום: JackF, Thinkstock
ההבנה שחלחלה הייתה משמעותית: זה בסדר שלא הבנתי אותה מקודם. זה לא אומר שאני אמא לא טובה. בדקתי, ותיקנתי, ועכשיו הרבה יותר טוב. אני אמא טובה דיה. חשתי שדווקא הייעוץ המקצועי הוא זה שחיזק את האמהות שלי, דייק את האינסטינקט הטבעי שלי ובעזרת הכלים שרכשתי אני מצליחה להתמקד וליישם את הדברים – ולהגיע לפתרון וסוף כל סוף למנוחה ולנחלה. למקסם את האמהות שלי ולהיות שלמה איתה.

הטיעון שאנו חיים בחברה מודרנית ובסביבה אורבנית, בה נמצאים רק זוג הורים ותינוק פעוט בלי תמיכת השבט והאוהל האדום, כבר מוכר ושחוק ואף הופיע בכתבה, נראה שכדי לצאת ידי חובה. אולם הוא נכון ומדויק. התמיכה שהדורות הקודמים קיבלו בזמנם הייתה אחרת. היה להם מעגל תמיכה של אמהות, דודות, וחברות שכולן ילדו לאחרונה ומלמדות זו את זו להניק, לטפל בתינוק, להרגיע את בכיו ועוד. בעידן המודרני בעולם המערבי, האמהות של רובנו ילדו לפני כ-30 שנה ובקושי זוכרות איך מחליפים חיתול. רובנו עובדות וצריכות את הכוחות שלנו כדי לקום לעבודה בבוקר ולא אחרי לילה נטול שינה, ועוד לאחר מכן לדאוג לכביסות – אוכל – סדר – וסידורים שאינם נגמרים. איך בתוך כל בליל החובות הללו, אפשר לצפות מכל האמהות שיש לנקות את הרעשים ולהתמקד באינסטינקט הבסיסי שלהן?

האינסטינקט שלנו קיים אבל נבלע ברעש

הוא שם. הוא קיים. אבל נבלע ברעש של עשרות עצות וגישות שונות, של ביקורת ושיפוטיות, של עומס החיים, של רגשות אשם אינסופיים והורמונים שאחרי לידה מבעבעים ומקשים על הסדרת המחשבות. ולכן, אמהות רבות, חכמות, טובות, אוהבות את ילדיהן, לא מצליחות לגרום לו לישון. עם כל המאמרים והספרים שיש. לא מבינות למה הילד שלהן עוד לא מתהפך כאשר כולם מסביב כבר זוחלים. לא מצליחות לנשום מרוב הבכי ולא יודעות איך להרגיע כבר את הבכי של הגזים הארורים.

אם מחזיקה את תינוקה במנשא (צילום: istockphoto)
בעזרת הכלים שרכשתי, הצלחתי להתמקד ולהבין מה בתי צריכה | צילום: istockphoto
ואז מגיעה יועצת שינה, או הנקה, או מנשאים, או גזים, מעניקה להן הדרכה אישית צמודה עם הרבה חום ותמיכה, מנקה את הרעשים ומחזקת להן את האינסטינקט הטבעי פלוס כמה כלים מועילים, והדברים מסתדרים. פתאום הוא לא בוכה, ישנים לילה שלם, וכולם הרבה יותר רגועים.

בכל בחירה באיש מקצוע, הקשיבי לאינסטינקט שלך, למי שאת, לפני שאת בוחרת ביועצת שתראה לך את הדרך, כדי שתתאים לגישתך ולתפיסת עולמך. כי את אמא טובה דיה. בדיוק כמו שהתינוק שלך צריך.

*שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים 

עוד ב9 חודשים:

>> בבושקה אנושית: התינוקת נולדה עם תאומים בבטנה
>> ביציות נהדרות, זרע איכותי אבל אין תינוק: הסיפור של עירית בנדק

>> היריוניות בשחור: איך מפגיזים באירוע תקשורתי?