אישה בהריון מול מחשב (צילום: istockphoto)
שבוע אחרי הוא פיטר אותי | צילום: istockphoto
לפני כשבועיים שעבר נחשפו בכנסת, במהלך דיון של הוועדה לקידום מעמד האישה, נתונים מטרידים הנוגעים לפיטורי נשים הרות.  בין היתר דווחה עלייה חדה במספר הבקשות שהוגשו למשרד הכלכלה לאשר פיטורי נשים הרות, וחמור מכך: עלייה במספר התלונות שהוגשו על פיטורין שנעשו שלא כחוק. אבל מעבר לנתונים היבשים, ישנם סיפורים אישיים – ובדיוק אותם בחרנו להביא לכם. שלוש נשים שפוטרו כשהיו בהריון הסכימו לחלוק איתנו את התחושות, העלבון והכעס – וגם את דרכי ההתמודדות שלהן.

"תעמדי רגע כדי שאראה אם יש לך בטן"

ר' הודיעה למעסיק שלה שהיא בהריון כשהייתה בשבוע ה-13. שבוע לאחר מכן, היא פוטרה, בניגוד לחוק. "כשהתקבלתי לעבודה לא ידעתי שאני בהריון. בדיעבד אני יודעת שהייתי בשבוע השני להריון כשקיבלתי את המשרה, אבל בזמן אמת, לא ידעתי. אמנם עבדתי רק חודש וחצי לפני שפוטרתי, אבל התירוץ שנתנו לי – חוסר שביעות רצון מהעבודה, כשהמינימום לבחינת תוצאות בתחום שבו אני עוסקת עומד על שלושה חודשים, בצירוף הסמיכות להודעה שלי העל ההריון - בהחלט לא נראים טוב. החלטתי שלא לוותר ופניתי לעורך דין, שדרש שיחזירו אותי לעבודה. בתגובה, המעסיק שלי שיגר אלינו מכתב מלא בשקרים ובהכפשות. מכיוון שכבר הייתי בחודש מתקדם בהריון, עם קשיים פיזיים והורמונליים, לא היו לי הכוחות הנפשיים להתמודד עם תביעה, והחלטתי לדחות לאחרי הלידה ובסופו של דבר העניין התמוסס, לצערי.

"כל ההתנהלות סביב הפיטורין וההריון שלי הייתה מאוד פוגענית. כשסיפרתי לו על ההריון הוא ביקש שאעמוד כדי 'לראות אם יש בטן', ולמחרת הוא התקשר והתחיל ממש לנזוף בי, והטיח בי שברור שידעתי שאני בהריון כשהתקבלתי לעבודה. למרות שהייתי בקושי בחודש רביעי הוא כבר התחיל לדבר על מחליפה 'לחופשת הלידה', ושבוע לאחר מכן הוא כבר פיטר אותי, בלי שימוע ובלי הודעה מראש. פשוט נעלבתי: המעסיק שלי ידע שעזבתי עבודה יציבה וקבועה שהייתי בה כמה שנים כדי לעבור אליו, הייתה לנו היכרות מוקדמת של שנים והוא נתן לי הרגשה של ביטחון ויד חופשית כשהוא שכר אותי, וברגע אחד הכל השתנה. פשוט פוגע איך אדם – שהוא, אגב, אבא בעצמו – מרשה לעצמו להתנהג כך".

***

פרופיל גוף של אישה הריונית בשחור מחזיקה את הבטן (צילום: DegasMM, Istock)
"תעמדי רגע שנראה אם יש לך בטן" | צילום: DegasMM, Istock
המעסיק של ש' אמנם לא ידע שהיא הרה כאשר פיטר אותה, אולם סיפורה מעלה נקודות בעייתיות למדי בהתנהלות של מפוטרות הרות מול מוסדות המדינה. "עבדתי שלושה חודשים כמזכירה, עד שהצטרף שותף חדש שהחליט שאני מיותרת ואין לחברה כסף לשלם לי. היום, אגב, אני יודעת שמחפשים מישהי אחרת במקומי, כך שהתפקיד כן נחוץ, אבל מכיוון שלא הודעתי על ההריון לפני שפוטרתי אין לי קייס נגדם. אבל במצב העניינים הנוכחי, אין לי שום זכויות, אפילו לא לחתום אבטלה, וזאת משום שגידלתי את הגדולה שלי בבית עד גיל שנה ויצא שלאחר 8 חודשים שעבדתי בשני מקומות שונים נכנסתי שוב להריון.

"אני כמובן מנסה למצוא עבודה, אבל  זה לא פשוט, וכמעט בלתי אפשרי בהריון. אנשים אומרים ש'לא נעים להם לטרטר אישה בהריון' או מוצאים תירוצים אחרים, הכל רק כדי לא להעסיק מישהי שתיעלם להם בעוד כמה חודשים לחופשת לידה. יש לי המון ניסיון וידע, אבל אף אחד לא מוכן להעסיק אותי, ובגלל שאין לי שום עזרה ממשלתית, המצב הכלכלי שלנו מאוד מורכב, וזה ממש מכניס לדיכאון".

המעסיק של ע' אמנם התאפק ולא פיטר אותה בהריון, אבל כשחופשת הלידה שלה עמדה להסתיים הודיע לה שאין לה לאן לחזור. "כשלושה שבועות לפני שהסתיימה חופשת הלידה שלי, המעסיק שלי נזכר פתאום שלא מתאים לו שאני סטודנטית. הוא המציא תירוץ ואמר לי שמכיוון שממילא בטח אעזוב מרצוני כשאסיים את התואר, הוא החליט שלא אחזור מחופשת הלידה, מה שכמובן לא היה נכון. עבדתי שם קרוב לשנתיים, ובהחלט התכוונתי לחזור מחופשת הלידה ולהישאר שם – לפני שילדתי הבוס כל הזמן החמיא לי על העבודה שלי, והרגשתי מאוד בטוחה בעצמי ובמקום שלי בחברה, כך שהפגיעה הייתה גדולה ומתסכלת. עדיין לא החלטתי מה לעשות בנושא, אבל באמת שהייתי מצפה שמישהו שהיה מרוצה ממני יבין את החשיבות של יציבות תעסוקתית לאמא טרייה, ולא ימציא תירוצים כדי להיפטר ממני ככה".

חל איסור מוחלט  לפטר אישה בהריון

"על פי חוק עבודת נשים, חל איסור מוחלט לפטר אישה בהריון ללא היתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד התמ"ת", מסבירה עורכת הדין אורנה שמריהו, מומחית לדיני עבודה. "מעסיק המבקש לפטר עובדת בהריון, העובדת באותו מקום עבודה מעל 6 חודשים, מחויב לפנות אל התמ"ת על מנת לבקש היתר לפיטורי עובדת הרה. יש לציין כי חל איסור על מעסיק לא רק לפטר עובדת בהריון, אלא גם על לפגוע בהיקף משרה או בהכנסתה של העובדת.

"ישנן נסיבות שבהן יתיר הממונה פיטורי עובדת הרה: כאשר המעסיק יצליח להוכיח כי לא ידע על ההריון בעת הפיטורין, כאשר יצליח להוכיח נסיבות חמורות בהתנהלות העובדת, כאשר העסק שבו הועסקה העובדת ההרה חדל מלפעול או כאשר הוכרז המעסיק כפושט רגל".

אישה בצהוב מחזיקה תינוק צורח בצהוב (צילום: hidesy, Istock)
תמשיכי בחופשת לידה. אין לך לאן לחזור | צילום: hidesy, Istock
ומה עושה מי שפוטרה שלא כחוק? "המלצתי למי שפוטרה בהריון שלא בצדק להגיש באופן מיידי צו מניעה לביטול מכתב הפיטורים לבית הדין האזורי לעבודה. עובדת בהריון שפוטרה אף יכולה להגיש תביעה רגילה לבית הדין, אולם מכיוון שהתביעה עלולה להימשך זמן רב, שבמהלכו לא תקבל שכר, המלצתי היא לנסות ולעצור את הפיטורין מיידית. חשוב לדעת כי לפי חוק עבודת נשים, מעסיק אשר פיטר עובדת בהריון שלא בחוק עלול לשלם פיצויים שסכומם לא יפחת מ – 150% מהשכר שהיה מגיע לאותה עבודת במהלך התקופה שבה אמורה הייתה לעבוד. עובדת אשר פוטרה בשל הריונה, אף יכולה לתבוע על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, הקובע כי חל איסור להפלות בגין הורות, וקובע פיצוי אפשרי של 50,000 ש"ח, ללא הוכחת נזק".

>> נשים מספרות איך הממונה הגיב כשבישרו על הריון
>> מחצית מהנשים מסתירות הריון מחשש לפגיעה בעבודה
>> איפה הכי זול לקנות חבילת לידה?

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים