אישה עייפה שותה קפה (צילום: Martin Mark Soerensen, Istock)
הקפה לא עוזר? אולי יש סיבה אחרת | צילום: Martin Mark Soerensen, Istock
לא משנה אם את טבעונית, צמחונית או קרניבורית. לא חשוב אם את שמנה או רזה. אין הבדל בין בטטות כורסה לספורטאיות מקצועיות. כשאת בהריון, כולם מסביב יחששו ממצב הברזל שלך, יפצירו בך לקחת תוספים ויספרו לך סיפורי אימה על דימומים איומים בחדר הלידה, התעלפויות ועוד מרעין בישין, שלכולם מטרה אחת: לשכנע אותך לזכור לקחת את הברזל. תכלס? צודקים.

הריון זו לא מחלה, את סתם מרגישה סמרטוט

במהלך ההריון נפח הדם עולה, ובנוסף התינוק שלך, שיהיה בריא, חוגג לך על המאגרים – ולכן, את חייבת לדאוג שיהיה מספיק לשניכם. למה? כי הברזל אחראי על העברת החמצן בדם, משמעותי ביותר בהתפתחות המוח של עוברים ותינוקות ואפילו על הריכוז ועל תפקודה התקין של מערכת העיכול. הרופא שלך אמור לבצע מעקב צמוד למדי אחרי רמות הברזל שלך, ולהתאים לך את סוג וכמות התוסף, אבל יש כמה סימנים חשודים, שצריכים לשלוח אותך אליו גם בין הפגישות כדי לבדוק האם את נכנסת לחוסרים. מה למשל? הנה הרשימה. חשוב לציין כי חלק גדול מהסימפטומים יכול להופיע גם בלי קשר לחוסר בברזל, כחלק אינטגרלי מההריון, אבל חשוב לא להתעלם מהם ולבדוק האם את לוקה בסתם הזל"מ (הריון זו לא מחלה, תסמונת נפוצה שבמסגרתה את מבלה כמה חודשים בלהרגיש כמו סמרטוט אבל שומעת מכולם שאין לך מה להתלונן), או שיש כאן משהו מעבר, וצריך לחשב מחדש  את כמויות הברזל שאת נוטלת.

עייפות. אם את זוכרת מי מגיש את מהדורת החדשות המרכזית בכל אחד מהערוצים, מצבך טוב. יש הריוניות שפשוט נשפכות על הספה הרבה לפני שמונה בערב, וזה אחרי שניקרו כל היום ואף פרשו לשנ"צ מפנק. עייפות בהריון היא לא דבר נדיר – בכל זאת, את עובדת בלייצר בנאדם חדש – אבל בהחלט עלולה להעיד על מחסור בברזל. ולא שנטילה של תוסף תהפוך אותך לחיית מסיבות שזקוקה לשעתיים שינה בלילה, אבל היא בהחלט יכולה לתת לך קצת יותר אנרגיה להעביר את היום, ואולי אפילו להספיק לנהל שיחת חולין עם בן זוגך לפני שאת קורסת על הספה עד הבוקר.

חולשה וסחרחורת. נכון, חם בחוץ, ונכון גם שעלית מספר דו ספרתי של קילוגרמים בכמה שבועות, אבל חוץ מהתירוצים הרגילים יש נשים שפשוט רואות את העולם בתנועה מתמדת, ולא מסוגלות לעבור מישיבה לעמידה בלי לראות מסך שחור ולתפוס את הקיר/כוננית/יד הראשונים שנקרים בדרכה. יכול להיות שמדובר בחולשה הריונית רגילה, אולי סתם לחץ הדם שלך מגרד את הרצפה – אבל בדיקת דם קטנה יכולה לגלות שהגורם לחולשה הוא חוסר בברזל, ומשם הדרך לפתרון קצרה ופשוטה.

אישה עייפה (צילום: realsimple.com, getty images)
מרגישה חיוורת מתמיד? תבדקי את עצמך | צילום: realsimple.com, getty images
חוסר ריכוז. מנסה לפתוח את הדלת של הבית עם השלט של האוטו? מקלידה שוב ושוב את הקוד של האינטרקום בכספומט, ומתפלאת כשהוא בולע לך את הכרטיס? קוראת לבעלך שוב ושוב בשם החתול? או שיש לך טפשת הריון חריפה, או שאת פשוט צריכה לבדוק מה קורה עם הברזל שלך. לא בטוח שתוכלי להחליף את מנכ"ל נאס"א, אבל לפחות תצליחי לזכור את הדרך מהבית לעבודה.  

חיוורון. אם גם השמש הקיצית לא מחזירה לך קצת צבע לפנים, ואם את מברישה על עצמך 200 גרם סומק כל בוקר לפני שאת יוצאת מ"מצב גוויה" – אולי כדאי שתקפצי לרופא ותבקשי הפניה לבדיקת דם שתבדוק היטב את רמת הברזל ותכולת המאגרים שלו בגוף שלך. אולי את סתם נסיכה יפנית ענוגה, ואולי קצת תיסוף מבוקר יכול לגרום לך להיראות קצת פחות כמו קספר.

תשוקה למאכלים מוזרים. אבל מוזרים באמת, כי לטבול בייגלה בנוטלה זה אמנם טעים, אבל ממש לא נחשב למוזר. וגם לא לאכול קודם את הפסק זמן ורק אז את השווארמה. אנחנו מדברים על חשק בלתי נשלט לאכול דברים שהם בכלל לא אוכל – ובמיוחד חול, סיד וקרח – שמשום מה יכולים להעיד על מחסור בברזל. כמובן שאכילת קרח לא הזיקה לאף אחת (ליהי גרינר אפילו רזתה מזה), אבל אם את בקושי עוצרת את עצמך מלרוקן את המגש הצבעוני מאיקאה שיש לך בפריזר, מתאווה לטבול את הארטיק בחול שעל החוף בשביל להוסיף לו קראנצ'יות או סתם תוהה איך זה ללקק קיר – לכי תיבדקי. 

למידע נוסף על תוסף ברזל ללא תופעות לוואי לחץ כאן 

>> חשק הזוי: אכלה חול במהלך כל ההריון
>> מותק, הם התכווצו: מה קורה לגוף אחרי הלידה

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים