אילוסטרציה (צילום: אימג'בנק - gettyimages)
אז מתי יולדים כבר? | צילום: אימג'בנק - gettyimages
אם נתעלם מהגדרות כמו "מבושלת" ו"עוד לא ילדת?!", החלוקה ברורה למדי. משבוע 37, לידה נחשבת "במועד". ההגדרה של הריון "עודף" חמקמקה מעט יותר, אבל ככלל ברור למדי שהטווח הנורמלי הוא בין השבועות 37-42. השבוע הפך איגוד רופאי הנשים האמריקאי את ההגדרה הזו למיושנת, כשקבע תת-חלוקה חדשה של ההגדרה "לידה במועד".

ההחלטה נבעה, בין היתר, מלחצים שמפעילות נשים המיועדות ללדת בניתוח קיסרי מתוכנן. כמו כל אישה בסוף ההריון, הקיסריות המיועדות דרשו, התחננו ואיימו בניסיון להקדים את הניתוח, ולקבוע אותו ברגע שהן חוצות את הסף המיוחל של "לידה במועד". עם זאת, מחקרים שהצטברו בשנים האחרונות הראו בבירור כי ישנו הבדל התפתחותי, קוגניטיבי ופיזיולוגי בין תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי מתוכנן בשבועות שונים בחודש התשיעי, ולכן הרופאים שואפים לקבוע את הקיסריים המתוכננים כמה שיותר קרוב לתאריך הלידה המשוער, קרי: כאשר האישה משלימה 40 שבועות הריון מלאים.

ולכן, מכיוון שאף אחד לא רוצה להתמודד עם אישה בחודש תשיעי, פרסם האיגוד את החלוקה הבאה, שכוללת ארבע קטגוריות מובחנות בתוך ההגדרה "לידה במועדה":

מועד מוקדם (Early Term): בין שבוע 37+0 לשבוע 38+6.
מועד
(Full Term): בין שבוע 39+0 לשבוע 40+6.
מועד מאוחר
(Late Term): בין שבוע 41+0 לשבוע 41+6.
הריון עודף
(postterm): כל מה שקורה משבוע 42+0 ואילך, לא עלינו.

"פעם נהגו לנתח גם בשבוע 38"

במשרד הבריאות מזהירים את הציבור. אילוסטרציה (צילום: AP, חדשות)
מומלץ למשוך לשבוע 39 כי העובר ממשיך להתפתח | צילום: AP, חדשות
"המטרה שלנו בהצגת החלוקה לציבור הרופאים והנשים הוא למנוע בלבול ומחלוקות, ולהבהיר לכולם שגם בחודש התשיעי יש הבדל בין השבועות", אמר ד"ר ג'פרי אקר, מזכ"ל האיגוד. "התבססנו על עבודות מחקר איכותיות, שהראו הבדלים משמעותיים בתוצאות המיילדותיות בין השבועות השונים בחודש התשיעי, שכולם הצביעו על כך שלפני שבוע 39 ואחרי שבוע 41 התוצאות טובות פחות ויש יותר סיבוכים אצל האמהות והתינוקות – וזה מה שאנחנו רוצים למנוע. המפתח החדש הזה יאחד את ההגדרות של הנשים, בתי החולים והרופאים השונים, כדי שכולנו נדבר באותה שפה – לטובת המטופלים והמטופלות שלנו.

אף כי יחלוף זמן מה עד אשר תאומץ החלוקה גם בישראל (אם בכלל), בשטח המסקנה מיושמת – ולא מהיום. "פעם נהגו לנתח אלקטיבית גם בשבוע 38, אבל בשנים האחרונות אנחנו רואים שינוי מגמה בעניין הזה", אומרת ד"ר לינדה הראל, סגנית מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי מעייני הישועה. "יש ככל הנראה תוספת בשלות בשבוע הזה שבין 38 ל-39, בעיקר במוח ובריאות של העובר. בצילומי MRI רואים שיש יותר קפלים וחריצים במוח משבוע 39 ואילך, וגם בריאות יש כנראה התפתחות אחרונה ומשמעותית, שחבל לפספס. זה חשוב במיוחד כשמדברים על לידה קיסרית, משום שבלידה כזו בית החזה של העובר לא עובר 'סחיטה' בתעלת הלידה, ולכן בשלות הריאות חשובה עוד יותר מבלידה נרתיקית – ידוע שתינוקות שנולדו בניתוח מועדים יותר לבעיות נשימה, ולכן חשוב לעשות הכל כדי לצמצם את הסיכון הזה. לכן, אלא אם יש מקרים מיוחדים ויוצאי דופן (כמו אישה עם קרעים ברחם למשל, או כל סיבה אחרת שגורמת לנו לרצות ליילד מוקדם), אנחנו משתדלים לא לנתח לפני שבוע 39". 

>> הצצה לחיי המשפחה של וויליאם וקייט
>> "אני שבורה, גיליתי שיש לי עוד בן"

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים