במהלך ההריון, נשים רבות נתקלות בתופעה המטרידה של בעיות בתפקוד מערכת העיכול.  אם לא מספיקים לנו השינויים התכופים במצב הרוח, הבחילות, ההקאות והלחץ המתגבר על שלפוחית השתן, עלינו להתמודד גם עם תחושת המועקה הקבועה שמתלווה לעצירות. גם לאחר הלידה לעתים רבות מתרחשת האטה בפעילות המעיים, הכרוכה בכאב ובאי נוחות. על פי מחקר שערכה חברת המחקר TNS, 1 מתוך 6 נשים בישראל (כ-400 אלף נשים) סובלות מעצירות כרונית. הסטטיסטיקה בעולם מדברת על 10%-40% מהנשים, שסובלות מעצירות במהלך ההיריון או לאחר הלידה.

מה גורם לעצירות?

"הסיבות לעצירות בתקופת ההריון ולאחר הלידה מגוונות: החל בתגובת מערכת העיכול להורמונים הפעילים, הגורמים להאטה בפעילות המעי, דרך העובדה שהרחם הגדל עלול ללחוץ על המעיים ולגרום לחסימה פיזית, ועד לירידה בפעילות הגופנית של האם, ולספיגה מוגברת של מלחים ומים במעי הגס - דבר העלול לגרום לעצירות", מסביר ד"ר דן קרטר, מומחה לגסטרואנטרולוגיה, ולהפרעות בתנועתיות מערכת העיכול. "גם תוספי ברזל, שנשים נוהגות לקחת במהלך ההריון וההנקה, עלולים לגרום לעצירות". לדבריו, מחקר שבוצע בארה"ב משנת 2007, אשר בדק את שכיחות התופעה ואת תסמיניה, מצא שכרבע מהנשים סובלות מעצירות במהלך ההיריון ועד שלושה חודשים לאחר הלידה, כשגורמי הסיכון היו בעיקר נטילת ברזל, והיסטוריה של בעיות במערכת העיכול בעברן.

במהלך הלידה, בשל המאמץ הרב, נשים רבות חוות מתיחה של רצפת האגן, שעלולה לגרום להיחלשות השרירים. התוצאה העגומה מתקשרת לאיבוד שליטה על הסוגרים ולבריחת שתן, אך במקרים רבים גם לעצירות. תוסיפו לתענוג הזה את הטחורים - תופעה שכיחה למדי לאחר הלידה, הנגרמת עקב לחץ הרחם על כלי הדם האגניים עוד בהריון, וכן עקב הלחיצות בשעת הלידה –  ותקבלו תמונת מצב לא נעימה במיוחד, שעלולה להחמיר את העצירות בשבועות הראשונים שלאחר הלידה. "טחורים הם כלי דם ורידיים שמתנפחים בפי הטבעת. אם מדובר בטחורים חיצוניים, ניתן לטפל בהם בנוגדי כאב שונים, כגון אמבטיות ישיבה במים פושרים, משחות מרגיעות וכיו"ב", אומר ד"ר קרטר. "אם מדובר בטחורים פנימיים, יש חשיבות ללמוד איך ללחוץ נכון, וכן לרכך את הצואה באמצעות אכילת סיבים, או אפילו משלשלים".

אצל נשים רבות לאחר הלידה קיים גם חשש פסיכולוגי להיכנס לשירותים וללחוץ, בגלל התפרים והרגישות באזור החיץ ופי הטבעת. לטענת ד"ר קרטר, ההתאפקות עלולה לגרום ליצירת אבני צואה, ולכן הטיפול במקרה של חשש מסוג זה הוא קודם כל ההבנה, כי מדובר בפחד פסיכולוגי: התפרים ואזור החיץ לא ייפגעו עקב פעולת מעיים רגילה, ולכן אין סיבה להימנע מיציאות סדירות. "לנשים שאינן מצליחות להתגבר על החשש, אני ממליץ על הוספת מרככי צואה כסיבים, על שתייה מרובה של מים, ועל משלשלים במידת הצורך, לאחר התייעצות רפואית".

אישה בהריון צירים פיפי (צילום: ThinkStock, getty images)
זה לא ציר, זאת עצירות אבל יש מה לעשות עם זה | צילום: ThinkStock, getty images

אז מה עושים?

 

באופן כללי, ממליץ ד"ר קרטר לנשים בהריון ולאחר לידה הסובלות מהאטת פעילות המעיים, לעבור לאורח חיים בריא ומאוזן, אבל לא רק.

1. פעילות גופנית מתונה בעצימות נמוכה אפשרית ומומלצת גם בהריון, בעיקר עבור נשים שנהגו לעסוק בספורט לפני הכניסה להריון

2. מומלץ להרבות בשתיית נוזלים, ולפתוח את היום עם כפית שמן זית ומיץ מחצי לימון, בתוך כוס מים.

3. תזונה של עגבניות ושאר ירקות ופירות מסייעת אף היא ליציאות סדירות, וחשוב גם להרגיל את מערכת העיכול ליציאה, על ידי הליכה לשירותים לאחר הארוחות.

4. ניתן גם להוסיף לתפריט היומי בין 4-6 כפיות סיבים מדי יום, או פרוביוטיקה.

5. חשוב להצטייד באורך רוח: לעיתים לוקח זמן עד שנראות תוצאות בשטח, אך חשוב להקפיד על אורח החיים החדש.

6. במקרה שהאמצעים הטבעיים לא מסייעים, ממליץ ד"ר קרטר לעבור לטיפול תרופתי.

 

שימי לב: משלשלים עלולים לגרום להתמכרות, ונטילתם כרוכה בתופעות לוואי

במידה שהטיפול השמרני אינו מסייע, ניתן להשתמש במשלשלים אוסמוטיים (המגבירים את תכולת המים בצואה ובכך הופכים אותה לרכה יותר), וזאת לאחר ייעוץ רפואי. אך חשוב לזכור כי אלה לא נועדו לשימוש מתמשך. מעבר לכך, משלשלים אלה עלולים לגרום לכאבי בטן, לגזים, לנפיחות, לבחילה או לשלשול – לא בדיוק התופעות שאישה לאחר לידה חולמת עליהן. מנגד, לדברי ד"ר קרטר, במקרה של היעדר תגובה ניתן להשתמש באופן מושכל במשלשלים סטימולנטים – לא יותר משלוש פעמים בשבוע- ולזכור כי שימוש קבוע בהם אינו מומלץ לנשים בהריון. משלשלים אלה גורמים למעי להתכווץ באופן פעיל ולהניע את הפרשת הצואה, ונמצא כי יש להם קשר ללידות מוקדמות. 

כיום השוק מציע פתרון תרופתי מתקדם שאינו משלשלים, היעיל לשימוש לאורך זמן, וכולל את היתרונות של האצת פעילות המעיים, מינוס תופעות הלוואי וההתמכרות. מה שהוא עושה למעשה זה להגביר את פעילות קולטן הסרטונין במעיים, ודרך כיווצו מדמה את פעילותו האמיתית של המעי, משחזר את תפקודו התקין, ומסייע לו לסלק את הפסולת מהגוף. ניתן לפנות לרופא המשפחה/ נשים לשמיעה על הטיפול תרופתי חדש. חשוב גם להתייעץ עם הרופא המטפל על התאמת הטיפול בהריון והנקה.   

עוד ב9 חודשים:

>> בבית קברות, בלילה: המקומות הכי הזויים שנשים בהריון התרוקנו בהם
>> איך לישון טוב בהריון?

>> רוצה הרבה ילדים? חפשי בן זוג כנוע