כולנו בסגר, בבית, מנסים לארגן את שגרת החיים בסדר החדש הקיים בימים האלו. הלחץ, הילדים, החרדות והשהייה הממושכת בבית לא קלים לכולם, ולנשים בהיריון שעומדות ללדת - אפילו יותר. אז מהן ההנחיות לנשים בהיריון? איך תיראה הלידה שלהן, ואיך הן ישמרו על עצמן ועל הרך הנולד? "החברה הישראלית לרפואת האם והעובר" ו"האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה" יצאו בהנחיות לצוותים הרפואיים כיצד לטפל במהלך הלידה בנשים בהיריון בריאות ובנשים בהריון שחולות בקורונה. אספנו עבורכן את עיקרי ההנחיות.

יולדת בריאה

הלידה תהיה רגילה, אך ההמלצה היא להתייעץ עם רופא הנשים האישי מתי כדאי לך להגיע לחדר הלידה כדי שתוכלי להימנע ככל האפשר מביקורים תכופים במיון יולדות. לפני קבלתך לחדר הלידה תישאלי לגבי מחלת חום, סימפטומים נשימתיים או עדות לחשיפה או הדבקה במחלה הקורונה. בחלק מחדרי הלידה תוכלי להכניס מלווה אחד למשך הלידה. אינך צריכה לחשוש מפני יולדות אחרות החולות בקורונה, יש להן חדרים ייעודיים מופרדים. גם האשפוז לאחר הלידה של חולות קורונה לא תהיה במחלקת יולדות אלא במחלקה מיוחדת וסגורה.

אם את בריאה, וילדת בלידה רגילה או בניתוח קיסרי, השחרור הביתה ממחלקת היולדות יהיה מוקדם יותר. לאחר לידה רגילה השחרור יהיה לאחר כ-36 שעות, ולאחר ניתוח קיסרי תשתחררי ביום השלישי. השחרור המוקדם נועד לצמצם את החשיפה של היולדות עם אנשים אחרים ולהוריד מעומס המחלקות.

יולדת חולה בקורונה או חשודה בהידבקות בנגיף

קבלה לחדר לידה: אם שהית ליד חולים בקורונה ואת עלולה להיות מודבקת בנגיף או שאת חולה בקורונה ההמלצה היא להתקשר לחדר לידה כבר כשאת בדרך לבית החולים. כשתגיעי תתקבלי על ידי הרופאים והאחיות של חדר הלידה שיעבדו בשיתוף רופאי נשים מומחים לרפואת אם-עובר, רופאים מהיחידה למחלות זיהומיות ורופא מרדים. לפני כניסתך תישאלי לגבי מחלת חום, סימפטומים נשימתיים, ואישור לכך שנדבקת במחלה הקורונה. אל דאגה, את תקבלי כל סיוע שתזדקקי לו, והנהלת מחלקת נשים והנהלת בית החולים יקבלו דיווח על מצבך ועל הטיפול שאת מקבלת.

איך יהיה הטיפול לפני הלידה: הטיפול ביולדת חולת קורונה יקבע כאמור על ידי צוות רב תחומי. אין מניעה לעבור בדיקות הדמיה, כמו צילום חזה או בדיקת CT. גם במחלת הקורונה, כמו בכל מחלה אחרת, בריאותך במקום הראשון. אם הגעת לחדר לידה כיוון שאת בסיכון ללידה מוקדמת, יתנו לך על פי הצורך זריקת סטרואידים כדי לגרום להבשלה מהירה של הריאות בעובר. נכון לעכשיו, גם במחלה הקורונה מומלץ להמשיך ולתת את התרופה. כל החלטה כזו תהיה החלטה משותפת של הצוות הרב תחומי.

ניהול הלידה: את תלדי בחדר מבודד משאר החדרים כאשר כל הציוד שבו, כולל המוניטור והאולטרה סאונד, עברו חיטוי על פי הכללים המיוחדים שהוציא משרד הבריאות. החיטוי ייעשה לפני שתתקבלי לחדר הלידה וגם לאחר שתעזבי והלידה תסתיים.

האם הלידה תהיה שונה? לא. עם זאת, מצבך אינו מתאים ללידה טבעית. מחלת הקורונה עלולה לפגוע בתפקוד הריאות ולכן תוכלי לקבל חמצן על פי הצורך. כמו כן, חייבים להשגיח על העובר באמצעות מוניטור לאורך כל זמן הלידה. יש אפשרות לעשות זירוז והרדמה אפידוראלית במידת הצורך. הלידה יכולה להיות רגילה נרתיקית, כאשר ההחלטה אם לבצע ניתוח קיסרי תהיה כמו לכל יולדת רגילה.

בחלק מחדרי הלידה הצוות מאפשר מלווה אחד בלידה. במקרה כזה, המלווה ייחשב כנשא קורונה. הוא לא יכול לצאת באמצע הלידה, יהיה מחויב להישאר איתך בתקופת הבידוד, ולא יוכל להסתובב בבית החולים.

לעיתים מתאפשר לנתק את חבל הטבור זמן מה לאחר לידת התינוק ("ניתוק מושהה של חבל הטבור). גם במצבך אין בעיה לבצע זאת. המיילדת, הרופא בחדר לידה, רופא הילדים והאחות שיקבלו את התינוק יהיו בלבוש מתאים - עם מסיכות, מגן פנים, כפפות וכיסוי גוף. את תראי שלא תהיה תנועה רבה בחדר, כיוון שההנחיות הן להפחית ככל האפשר את מספר אנשי הצוות שייכנסו.

לאחר הלידה: כיולדת החולה בקורונה תהיי מאושפזת במחלת קורונה. ההמלצה בדרך כלל היא להפריד בין התינוק והאם. התינוק יהיה בבידוד במחלקת יונקים או בפגיה ויטופל על ידי אדם אחר מבני משפחתך לפי בחירתך. את יכולה לבחור באשפוז יחד עם התינוק - והדבר אפשרי, ואז תצטרכי להקפיד שמרחק העריסה ממך יהיה כשני מטרים, וכן שיהיה וילון ביניכם. ההנקה אינה בעיתית מכיוון שלא מצאו את וירוס הקורונה בחלב אם של נשים חולות. היו מספר דיווחים על תינוקות שנדבקו מהווירוס לאחר הלידה, אך הם נדבקו במגע או ברסס אוויר מהאם, לכן מומלץ שתניקי עם חלוק מגן ומסיכה, ולפני כל מגע עם התינוק שטפי ידיים כמובן. כללי החיטוי הקפדניים חלים גם על ניקוי המשאבה והבקבוקים.

ועוד מילה - נכון, זה לא פשוט ללדת בימי הקרונה, אך בסופו של התהליך תהפכי לאמא. וזכרי שהצוות הרפואי יעשה ככל יכולתו כדי לתת לך חוויה מרגיעה וטובה. והכי חשוב - שתהיה לידה קלה ובריאה.